31 август 2011

MIKONOS

BELO OSTRVO

Ostrvo Mikonos ili, kako ga još zovu, grčka Ibica slovi za najkosmopolitskije ostrvo u Egejskom moru jer ga tokom cele godine opsedaju brojni turisti iz čitavog sveta

Zbog čisto belih kuća i crkava, nad kojima se dižu crvene i plave kupole i krovovi, Mikonos je dobio naziv Belo ostrvo. Njegova izuzetna lepota, bogata istorija, divne plaže, prijatna klima i dobar noćni provod trajno su privukli umetnike, intelektualce i svetski džet set.

Mapa lokacije i ostrva Mikonos

Mikonos se nalazi u centralnom delu Egejskog mora, u grupi Kiklada. Ostrvo je dobilo ime po Mikonosu, sinu heroja Aniosa.

Mikonos – bele kuće sa plavim i crvenim prozorima

Glavni grad, istog imena kao i ostrvo, Mikonos smešten je na zapadnoj strani ostrva i izdvaja se svojom lepotom i očuvanim starim građevinama. Arhitektura grada, kao i celog ostrva, tipična je za Kiklade – bele kućice sa vratima i prozorima obojenim u plavo i crveno.

Crkva posvećena Bogorodici - Parapotijani

Jedno od najvažnijih obeležja je vizantijska crkva posvećena Bogorodici – Paraportijani. Ova izuzetna građevina se sastoji od pet crkava od kojih su četiri na gornjem, a najstarija na donjem nivou.

Na celom ostrvu ima čak 365 crkava i kapela, ali su se one svojom belinom i blagim obrisima stopile sa okolnim kućama. Nijedna zgrada nije viša od dvospratnice jer je sve podređeno opštem skladu, minijaturno, bez oštrih linija i upadljivih zvonika.

Bugenvilije

Živost prizoru daju bujne ljubičaste bugenvilije i zlatne hortenzije koje u slapovima prekrivaju ograde malih, drvenih terasa. Gradske ulice su popločane i uglavnom se seku pod pravim uglom, a neke od njih su toliko uske da prolaznici jedva mogu da se mimoiđu.

Šarm taverni

Većina plaža se nalazi u južnom delu ostrva gde su smešteni i brojni barovi i restorani. I na malim trgovima stolovi taverni zauzimaju gotovo sav prostor.

Hrana na Mikonosu je kao i u ostalim delovima Grčke, tako da, uglavnom, uključuje masline, sir, morske plodove…

Oni koji žele da budu viđeni i da se, bar nakratko, osete veoma posebno, trebalo bi da ispiju piće na verandi "Verande". Dok budu pili najskuplje piće u Grčkoj, tešiće ih činjenica da je ovaj restoran najfotografisaniji motiv Mikonosa.

Za one koji žele drugačiji provod, tu su mnogi kafići, antikvarnice, galerije i butici.

Vetrenjače Mikonosa

Vetrenjače i pelikani

Jedno od najvažnijih obeležja grada jesu pet velikih vetrenjača koje se nalaze u luci, poređane u nizu i okrenute ka moru.

Kao sećanje na prošlo vreme, u Alevkantri, delu poznatijem kao Mala Venecija, kuće su smeštene odmah iznad mora tako da ih talasi stalno zapljuskuju.

Zaštitni znak Mikonosa je i veliki pelikan Petros koji se slobodno šeta gradom, tako da nije retkost da se ova glomazna ptica zatekne na ulazu u restoran ili na pijaci dok čeka da joj ribari bace ribu.

Sunce i plavetnilo

Mikonos je 300 dana u godini obasjan suncem, ali ni tokom toplih letnjih dana nema nesnosne vrućine jer stalno duva severoistočni vetar Meltemi. Duž obale duge skoro 90 kilometara smenjuju se prelepe, uglavnom peščane plaže, a voda je toliko bistra da se mogu videti školjke i raznobojno kamenje.

Sezona je u najvećem jeku u avgustu, mada ova biser Egejskog mora turisti posećuju i tokom proleća i jeseni.

Ronioci na ostrvo dolaze u septembru jer je tada temperatura vode oko 24-25 stepeni, a vidljivost do 30 metara.

Plaža Paradise

Plaže Paradise i Super Paradise su postale svetski poznate zahvaljujući popularnim didžejevima, dobroj muzici i ludoj zabavi koja započinje u popodnevnim satima i traje sve do zore.

Bez obzira na to šta vas je navelo da krenete put Mikonosa, kada budete kod kuće, u mislima ćete se uvek vraćati na njegove rajske prizore i nezaboravne doživljaje. Sve to će dati novi sjaj vašoj svakodnevici, a ako vas sreća posluži, možda ćete ponovo otputovati tamo.
Aleksandar Stojanović
Stil magazin 17 –23.04.2007.

Нема коментара:

Постави коментар