31 август 2011

KEJPTAUN

MIKS PRIJATELJSKIH LOKALACA I SAVREMENE DRŽAVE

Čak i ako u ovom gradu provedete samo jedan vikend, bićete prinuđeni da nekoliko miliona svojih moždanih ćelija posvetite skladištenju bezbrojnih prizora koji se graniče sa naučnom fantastikom: neverovatan oblik planine Table Mountain, predivne plaže, i očaravajući vinogradi, divlji pejzaž i retko gde viđene vrste biljaka i životinja

Kejptaun je poznat po gostoljubivosti. Miks prijateljski nastrojenih lokalaca i savremene države može da se meri sa velikim kosmopolitskim centrima. Kulturna scena je živopisna, naročito kada je reč o muzici, koja kao da izvire iz svakog kutka. Opšta atmosfera je otvorenog duha i opuštena.

Mapa lokacije i grada Kejptauna

Kejptaun je drugi najveći grad u Južnoj Africi i ima oko tri miliona stanovnika. Tu se nalazi parlament Južnoafričke republike, i mnoge vladine kancelarije. Metropoliten područje grada pokriva veliku površinu, dok je centar relativno mali, smešten između planine Table Mountain i zaliva Table Bay.

Panorama grada

Ovo mesto je hiljadama godina bilo naseljeno narodom Khoi, a novija istorija počinje od 1652, kada je Jan van Riebeeck osnovao trgovačko mesto na putu ka Indiji. Bilo je to više od 200 godina pre nego što je prokopan Suecki kanal.

Prvi stanovnici bili su Holanđani i Nemci, a bilo je i francuskih Hugenota koji su izbegli iz Francuske. Ubrzo su u današnjem Cape Winelands osnovali naselja Stellenbosch i Paarl. Voortrekkers (Pioniri evropskog porekla) odatle su nastavili da istražuju i naseljavaju ostatak Južne Afrike.

Kada otići

Klima u principu nije problem, i uglavnom je prijatna. Ipak, zimi se dešava da bude hladno, i prilično vetrovito.

Leta su topla i duga i traju od novembra do marta, pa čak i do aprila. Dani su obično vrlo topli, ali je vlažnost niska, tako da vrućina nije neprijatna.

Pogled na planinu Tejbl

Iako je špic sezone oko Nove Godine, kada su plaže krcate lokalcima i turistima, to je i dalje najzahvalniji trenutak za posetu ovom gradu.

Zimski meseci (jul i avgust) su takođe prijatni, a u zavisnosti od sezone, dešava se da zima bude vrlo sunčana, sa kratkim kišnim intervalima. Danju je od 15-20 °C, a noću temperatura često padne i do 5-6 °C. Ali, zalasci i izlasci sunca su ovde najlepši zimi, a tada je i sezona lova na morske plodove.

U oktobru i novembru se vreme prolepšava, manje je kiše, ali je vetar jak. Ipak, lokalci proletnji vetar nazivaju Cape Doctor, jer uspeva da oduva veliki deo zagađenja.

Put

Valuta Južne Afrike je rand, a kurs u martu 2007. iznosio je nešto manje od 10 randa za 1 evro.

Avionom

Cape Town International Airport

Na Cape Town International Airport sleću sve velike svetske kompanije, a najčešći letovi iz Evrope su sa aerodroma u Frankfurtu i Londonu. Tokom leta (od oktobra do marta) veliki broj čarter letova se organizuje iz gradova širom Evrope. Ipak, oko Božića i Nove godine, gužve su velike, a i cene karata značajno skaču.

Vozom

Ukoliko imate vremena, obiđite južnoafričke gradove vozom. Železnička stanica se nalazi u samom centru grada, a svakoga dana organizovani su polasci za Johanesburg (25 sati), Kimberli (16.5 sati), i Pertoriju (27 sati).

MetroRail vozovi su odličan način za komunikaciju između Kejptauna i susednih gradova kao što su Stellenbosch, Simon's Town, Strand, Paarl, kao i do plaža Fish Hoek, Muizenberg i Glencairn.

Ipak, budite oprezni kad putujete vozom, naročito noću. Uđite u vagon u kojem ima najviše ljudi, potrudite se da putujete prvom klasom, i pazite da ne ostanete sami u vagonu.

Linija od Kejptauna do Simon's Town je veoma zanimljiva, jer pruga je veliki deo puta pored samog mora. Lako se može desiti da vidite kitove koji iskaču iz mora, a ukoliko je vetar jak, more će zapljuskivati prozore vašeg vagona. Na ovoj liniji postoji odličan vagon restoran.

Autom

Putevi u okolini Kejptauna su vrlo dobrom stanju, tako da je putovanje autom lako i prijatno. Ipak, vodite računa o sumnjivim likovima, naročito na semaforima. Opasnost nije toliko velika kao što mediji pokušavaju da prikažu, ali opreznost je uvek dobro došla.

Autobusom

Postoji nekoliko velikih autobuskih kompanija, autobusi su generalno udobni, a mreža razgranata. Polasci u veće gradove su nekoliko puta dnevno.

Obiđite grad

Javni autobusi

Javni prevoz u Kejptaunu, a i u čitavoj Južnoj Africi je prilično loš. Osim ukoliko niste na pešačkoj distanci od plaže u Camps Bay ili delova grada koje nameravate da obilazite, shvatićete koliko je frustrirajuće biti bez sopstvenog prevoza.

Taksi

Taksi stanica

Taksisti su pod kontrolom gradske vlasti, i mogu se smatrati bezbednom i pouzdanom opcijom. Cena po kilometru je od R8 do R10, ali za dužu vožnju probajte da ugovorite fiksnu cenu.

Minibus taksi

Lokalci sve više koriste linijske minibuseve, ali turistima se obično preporučuje da ih izbegavaju. Pokrivaju gotovo ceo širi centar Kejptauna i vrlo su jeftini, mada su često prepuni ljudi i sasvim sigurno manje bezbedni od klasičnog taksija. Osim toga, vozači voze kao ludi.

U poslednje vreme su se pojavili takozvani minibusevi više klase, koji su shvatili da i od turista mogu da zarade. Skuplji su od tradicionalnih minibuseva, ali i dalje značajno jeftiniji od taksija. Ni oni nisu garancija da ćete do svoje destinacije stići direktno, ali su u principu bezbedni, zabavni, a vozači su nezaboravni likovi.

Atrakcije

Bo-Kaap

Bo-Kaap – Malajski kvart

Ovaj kvart, koji se nalazi na uzvišenju jugoistočno od centra grada, odavno je naseljen u glavnom muslimanskim potomcima robova iz jugoistočne Azije, a među lokalcima je poznat kao Malajski kvart. Jedno je od najzanimljivijih delova Kejptauna, sa zgradama šarmantne staromodne arhitekture, živopisnim džamijama, i pogledom koji puca na downtown Kejptauna.

Posetite muzej Bo-Kaap gde ćete moći da vidite kako su u XIX veku živele bogate muslimanske porodice.

Zamak Dobre nade

Zamak Dobre nade (The Castle of Good Hope), Buitenkant Street, +27 (0)21 464-1260. Lokalci ga zovu samo 'Zamak', a unutra ćete videti zanimljivu izložbu vojne opreme, umetničke zbirke, kao i kolekciju Williama Fehra. U Zamku postoji i restoran, kao i vinoteka. Ulaz: R20.

Botanička bašta Kirstenbosch (Kirstenbosch Botanical Gardens), Rhodes Drive, Newlands, +27 (0)21 799-8899. Ovo je jedna od najzanimljivijih botaničkih bašti na svetu, sa nebrojenim primercima biljaka koje rastu oko Rta Dobre nade, među kojima je i gigantski baobab.

Ostrvo Robben (Robben Island), +27 (0)21 413-4200, nalazi se u samoj blizini obale i tu su za vreme apartheida bili zatočeni politički zatvorenici, među kojima i Nelson Mandela. Neki od današnjih vodiča kroz bivši zatvor su i sami nekada bili politički zatvorenici. Ulaz: R150.

Nacionalni Parlament. Kejptaun je zakonodavna prestonica Južne Afrike – sedište predsednika je u Pretoriji, a Vrhovnog suda u Bloemfonteinu. Tura kroz parlament predstavlja zanimljiv pregled novije istorije zemlje i njenog političkog sistema. Ulaz besplatan.

Akvarium Two Oceans, +27 (0)21 418-3823. Sjajan moderan akvarijum. otvoren od 9.30 am do 6 pm. Ulaz R70.

Victoria and Alfred Waterfront, +27 (0)21 408-7600. Ogroman tržni i zabavni centar pod planinom Table, odmah pored luke. Veoma je popularan među turistima zbog izobilja prodavnica, restorana i zanimljivosti kao što su akvarijumi ili pomorski muzej. Vožnje brodom po luci Kejptauna i izleti do ostrva Robben polaze odavde, kao i letovi helikopterom do Rta Dobre nade.

Vino

Paarl – vinogradi

Ako volite južnoafričko vino, kupite ga ovde pre nego što odete, jer je znatno jeftinije, a postoji i mnogo bolji izbor nego u drugim zemljama. Najbolji južnoafrički vodič za vina je John Platter's Guide, a kako se ovde proizvodi nekoliko hiljada vrsta, vodič će vam sigurno biti potreban.

Evo nekoliko dobrih vinoteka:

Vaughan Johnson's Wine Shop, Dock Road, V&A Waterfront, +27 (0)21 419-2121. Kvalitetan izbor, ali za poznavaoce i relativno ograničen. Osoblje savršeno poznaje materiju.

Caroline's Fine Wines, 15 Long Street, +27 (0)21 419-8984. Bolji izbor, iskusno osoblje.

Wine Concepts, Cardiff Castle Building, ugao Main Street & Kildare Road, Newlands (Southern Suburbs), +27 (0)21 671-9030. Još jedna odlična vinoteka, potrudite se da je obiđete.

Restorani

Hrana u Kejptaunu je generalno visokog kvaliteta, a vino je vrhunsko. Za morsku hranu može se reći sve u superlativu, ali nažalost veliki deo ulova izvozi se u inostranstvo gde se prodaje po višoj ceni.

Najpoznatiji specijaliteti su losos sa Rta Dobre nade i ostrige.

Restoran "Zeleni delfin"

Townships

"Townships" su geta u kojima su crnci bili primorani da žive tokom aparthejda. Mnogi "townships" su i danas zadržali svoj rasni izgled iz perioda aparthejda, iako danas obuhvataju znatno veću površinu nego nekada, što je posledica ubrzane urbanizacije tokom prethodnih 10-15 godina. Obilazak "towhips"-a može na prvi pogled delovati neumesno, ali to je jedan od najboljih načina da se čovek upozna sa istorijom Južne Afrike, kao i da doživi siromaštvo u kojem mnogi i danas žive. Ako imate vremena provedite noć u nekom od mnogih privatnih pansiona i motela.

Za organizovane ture javite se jednoj od ovih agencija:

Sam's Cultural Tours, 45 Mshumpela Way, Langa, +27 (0)21 694-6370 (ntimba@telkomsa .net).

African Experience, 70 Loyolo Street, Kaya-mandi, +27 (0)21 889-5562 (awaa@webmail .co.za).

Langa Heritage Walk, Lenotholi Avenue, Langa, +27 (0)21 695-0093 (khanyisok@yahoo .com).

Bezbednost

Iako je Kejptaun poznat po visokoj stopi nasilnog kriminala, bićete bezbedni ako povedete računa. Ako idete u neki od townships, obavezno to učinite u pratnji lokalca, ili još bolje, u većoj grupi ljudi.

U centru grada ima dosta džeparenja i otimanja tašni i mobilnih telefona na ulici. Ostavite vredne stvari u hotelu, na sigurnom, i probajte da što manje izgledate kao turista. Imajte u vidu da turisti koji su meta sitnih kriminalaca upečatljivi, da obično nose fotoaparate, bermude, i šešire za golf. Probajte da ne izgledate tako i da se što više utopite u okolinu. Ako vas napadnu, nemojte da izigravate heroja; dajte im ono što traže i izvucite živu glavu.

Manje bezbedni kvartovi su obično Seapoint, Greenpoint, Salt River, Observatory, Mow-bray i Cape Flats.

Smeštaj

Long Street

Izbor je ogroman, od bezbrojnih hostela, do luksuznih hotelskih apartmana.

Razmotrite i mogućnost da odsednete u nekom od predgrađa. Noći su tiše, a cene niže od hotela u centru. Južna predgrađa, kao što su Camps Bay, Simon's Town ili Cape Winelands u blizini vinograda, mogu da budu izuzetno prijatna.

Hostela ima najviše duž ulice Long Street.

Plaža Long Beach

Preporučujemo:

Ambiens Backpackers, 3 Upper Union Street, Gardens, + 27 (0)21 424-2292 (amblers@ gmx.net). Cena: od R70 u spavaonici sa više kreveta, do R240 za dvokrevetni bungalov.

Carnival Court Backpackers, 255 Longstreet (info@carnivalcourt.co.za). Spavaonice i privatne sobe su prilično jeftine. Hostel je izuzetno čist, osoblje prijatno, a u baru je uvek dobra atmosfera. Cena: od R70 u spavaonici, do R250 u dvokrevetnoj sobi.

A Whale of a Time, fantastičan, mada nešto skuplji hotel, sa pogledom od 180 stepeni na False Bay. Apatmani su potpuno opremljeni. Pet minuta hoda do plaže.

Cactusberry Lodge, 30 Breda Str, +27 (0)21 461-9787. Hotel sa 3 zvezdice, 200 m od Gardens Shopping Centra. Vrlo je komforan i tih, u centru grada. Dobra cena, odličan doručak. Cena: R250.

Secret Garden, 33 Gull Road, Bloubergstrand, +27 (0)21 554-4789 (relax@secretgarden-capetown.com). Pet apartmana u blizini plaže. Cena: R900 za dvokrevetnu sobu.

B92 (Wkitravel, Lonely Planet) – 17.03.2007.

Нема коментара:

Постави коментар