07 август 2011

AMSTERDAM

GRAD SLOBODE

Amsterdam je grad tolerancije i različitosti, grad istorije, zabave i grad odlično organizovanog prevoza.Prostitutke su deo legalne i regulisane industrije koja obuhvata i obavezne zdravstvene preglede i porez na dohodak

U Amsterdamu vaša destinacija nikada nije predaleko, naročito ako sledite onu staru latinsku izreku – dok ste u Rimu ponašajte se kao Rimljani – što u konkretnom slučaju znači da Amsterdam obilazite kao pravi Amsterdamci, vozeći bicikl, naravno.

Mapa Amsterdama

Svi znaju da je Amsterdam grad za zabavu – opušten i otvoren za sve bez obzira na godine, pol, rasu ili veru. Pri tome se ne misli samo na mogućnost konzumiranja marihuana i isprobavanje iste u neograničenim količinama bez sankcija. Prvenstveno se misli na toleranciju i opuštenost koja tamo vlada. Amsterdam je grad karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Ispresecan je sa 40 kanala i ima 40 mostova zbog čega mnogi grad zovu "Venecija na severu". Amsterdam čini posebnim to što gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vreme i kulturni spomenik, ali i deo istorije i savremenog izgleda grada.

Amsterdamski kanal

Amsterdam je glavni i najveći grad Holandije. Osnovan je krajem XII veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel, a danas je veliki finansijski i kulturni centar.

Biciklizam

U ovom gradu možete videti apsolutno sve, od najnovijih automobila do ipak najomiljenijeg prevoznog sredstva – starih bicikala; od skupih barova. pa sve do oronulih pabova. Iako Amsterdam ima jako dobro organizovan javni prevoz, on je izuzetno skup i malo ko se njime služi. Po gradu se svi voze biciklima, to je najjeftinije i najzabavnije rešenje problema prevoza – kroz grad. Napravljene su posebne trake, semafori i okretnice za bicikle, tako da vozačka diskriminacija ovde ne postoji. Ali, ni jednog trenutka ne smete zaboraviti da najmasovniji lokalni sport nije biciklizam, nego krađa bicikla. U slučaju da iznajmite bicikl, dobićete i lanac kojim ćete se obezbediti od krađe.

Najmasovnije i najpopularnije prevozno sredstvo – bicikl

Taksi je tamo prevozno sredstvo koje je najskuplje u Evropi i nikako ih ne smete zaustavljati na ulici.

Venecija na severu

Amsterdam je jedna od umetničkih prestonica Evrope. Jedan od osnovnih razloga zašto milioni turista posete Amsterdam u toku jedne godine su zlatna imena holandskih slikara u muzejima. Svi znaju za narodni muzej Rijksmuzeum, Van Gog i muzej savremene umetnosti Stedelijk, ali to nije sve! Amsterdam poseduje više od pedeset muzeja sa bogatim kolekcijama. U bilo koje vreme da se odlučite za posetu glavnom gradu Holandije, sigurno ćete odabrati pravo vreme.

Ipak, u Amsterdamu vam niko ne može garantovati lepo vreme, ma koje doba godine da je u pitanju.U svako doba godine vas može iznenaditi kiša koja često traje danima. Zime su relativno hladne, kišovite, retko sa snegom, ali vas isto tako usred zime mogu iznenaditi sunčani, gotovo prolećni dani. Vetar je neizbežan i nekada izuzetno snažan. Leto je blago, sa temperaturom oko 25 stepeni celzijusovih i često sa kišom i pljuskovima. Pa ipak, leto u Holandiji može biti idealno rešenje za one koji bi da pobegnu od vrelog balkanskog sunca.

Narodni muzej – Rijksmuzeum

Dam skver

Dam skver je simbol Amsterdama. Sam centar grada koji dan i noć vrvi od turista, prepun je štandova sa hranom, restorana, kafića. Kakvo god da je vreme, uvek se na njemu nešto zbiva – ulični performansi, karnevali, povorke. Ovaj trg vam može biti odličan orijentir, jer sve ulice sa njega vode na gotovo sva važnija mesta.

Poseta Amsterdamu svakako bi bila nepotpuna bez posete zloglasnoj Crvenoj zoni. Ovde atmosfera zna da bude haotična. Turisti se tu guraju među dilerima i prostitutkama, a mogu se videti i gradske provodadžije i sitni lopovi. Prostitutke u ovom delu grada su deo legalne i regulisane industrije koja obuhvata i obavezno zdravstvene preglede i porez na dohodak.

Prostitucija je glavna, ali ne i jedina atrakcija ovog okruga. Neverovatna arhitektura koja datira još iz srednjeg veka sigurno će vam zadržati pogled. Ono što ćete primetiti i što ne bi trebalo da vas čudi je to da se oko pet sati posle podna grad naglo isprazni, prodavnice se zatvore i sve utihne.

Inače, prodavnice rade do 17 ili 18 časova i tada svi idu na večere koje su im glavni obrok i to jako poštuju. Što se noćnog života tiče, imate zaista veliki izbor. Od urbanih klubova, trendi i modernih barova do andergraund scene i disk džokeja koji se tek probijaju.

Grad veselja i slobode

Amsterdam, poznat kao grad slobode, grad veselja, grad mladih, grad multikulturalnosti, siguran je, čist i ugodan. Istražite ga na jednom od izleta na vodi, ili biciklom kroz stari grad, razgovarajte sa ljubaznim domaćinima.

Grad različitosti, grad atmosfere i jedan od najvećih "malih" gradova na svetu. Prostorno mali, ali ponudom kulturno-zabavnih sadržaja, koji se tokom cele godine zbivaju u gradu, metropola u pravom smislu reči. Amsterdam će nesumnjivo ispuniti sva vaša očekivanja: od uživanja u prelepim, neobičnim amsterdamskim pejzažima do odličnog šopinga, ali i još mnogo toga.

Najveće turističke atrakcije Amsterdama svakako su muzeji.

Van Gog

Muzej Van Goga

U muzeju Van Goga izloženo je nekoliko hiljada slika i crteža, a kolekcija je postavljena u tri sekcije. U prvoj, dela Van Goga podeljena su u pet značajnih perioda. Zatim, tu je i prikaz drugih slikara, uključujući i njegove prijatelje i savremenike. U trećoj je prikaz istorije muzeja.

Rijksmuzej je otvoren 1885. godine i poznat je po kolekcijama slika Rembranta, Vermera, Frans Halsa i Jan Stena. Poseta muzeju uključuje i posetu prelepoj bašti sa cvećem, fontanama, skulpturama i letnjikovcima.

Muzej moderne umetnosti Stedelijk

Muzej moderne umetnosti Stedelijk prikazuje impresivnu kolekciju moderne umetnosti Amsterdama.

Rembrantova kuća predstavlja kolekciju njegovih dela, ali i dela njegovog učitelja Pitera Latmana.

Amsterdamski istorijski muzej

Kuća Ane Frank

Nemojte propustiti da vidite Amsterdamski istorijski muzej, koji se nalazi u nekadašnjem sirotištu i prikazuje razvoj Amsterdama od malog sela kraj reke do modernog grada kakav je danas.

Kuća Ane Frank

Posetite i kuću Ane Frank, koja je čuveni dnevnik pisala tokom rata i koji je pronađen dve godine kasnije, opisujući iskustva jevrejske dece.

Holandske lale

Ne zaboravite da je Amsterdam mnogo više od brojnih kofi-šopova i Ulice crvenih svetiljki. Iako najpoznatije, te dve stvari definitivno nisu jedini razlog zbog kojeg treba da dođete u ovaj grad. Pobegnite od svakodnevice i dođite u Amsterdam, kupujte do mile volje, plešite do iznemoglosti, pogledajte najlepše Van Gogove i Rembrantove slike. I ne zaboravite da kupite holandske lale na trgu cveća.
Milica Prelević
Stil magazin 15 – 09.04.2007.

Нема коментара:

Постави коментар