07 август 2011

VENECIJA

IZMEĐU MORA I NEBA

Venecija je jedan od najromantičnijih turističkih centara, inspiracija svima: umetnicima, zaljubljenim parovima, mladima i starima. U Veneciji ima malo hotela, ali oni koji postoje su tako luksuzni, raskošni kao na filmovima!

Grad, pristanište i čuveno turističko mesto u Italiji, na Jadranskom moru, broji preko 400.000 stanovnika. Venecija je izgrađena na 118 malih ostrva na ušću reke Brente u Venecijanski zaliv i ima preko 170 kanala po kojima se odvija saobraćaj gondolama, čamcima i malim parobrodovima, ali i motornim brodovima.

Mapa Venecije

Grad Venecija i neki njeni kanali proglašeni su za Svetsku baštinu. Nivo grada je na 40 cm iznad mora, ali veliki problem predstavlja činjenica da grad tone po 2 cm godišnje. Kada padne velika kiša, postavljaju se balvani da bi ljudi mogli da prolaze jer su onda i ulice pokrivene vodom.

Biser između mora i neba, kako je brojni turisti zovu, nalazi se u zagrljaju mora sa svih strana. Sam grad između kanala može se satima obilaziti hodom, pa nije neophodno voziti se gondolama. Sama vožnja košta oko 60 evra, ali trošak možete podeliti sa ostalim turistima. Iako nećete doživeti onu pravu romantiku vožnje kao kada se voze samo parovi, iskusićete nešto što je nazaobilazno u Veneciji. U samoj Veneciji ima malo hotela, ali oni koji postoje su tako luksuzni, raskošni kao u filmovima.

Razgledanje istorije

Gondole

Za Veneciju su kanali oduvek bili glavne saobraćajnice. Nekada u prošlosti to je bio jedini način da se stigne do pojedinih delova grada. Vremenom gradile su se šetačke zone i danas ih ima više, pa na neka mesta jedino možete stići pešice. Na raspolaganju vam je i vodeni taksi. To je najbrži i najbolji način da dođe do udaljenijeg odredišta. Ali, ukoliko ste u škripcu sa novcem, bolje je izabrati neki drugi vid vožnje. razdaljine između najvažnijih turističkih atrakcija nisu velike i moguće ih je obići pešice. To je ujedno i najjeftiniji način da obiđete grad.

Basilica dei Frari

Basilica dei Frari je velika gotska crkva izgrađena u XIV veku i prvenstveno je poznata kao mesto sahrane Ticijana i venecijanskog skulptora Antonija Kanove. Ticijanov grob je u južnom crkvenom krilu, okrenut ka ogromnoj mermernoj grobnici u piramidi koju je kreirao Kanova. Unutrašnjost crkve je ukrašena radovima poznatih umetnika. To uključuje radove Belinija, Donatela, kao i Ticijanovo poznato delo "Uspenje Bogorodice" i njegovu Madonu od Kase Pesaro.

Škola San Roko

Škola San Roko je bila mešavina udruženja i religioznog bratstva gde su članovi uplaćivali godišnju članarinu kako bi podržali siromašnije kolege i dekorisali školsle prostorije. Škola svetog Roka je poznata po slikarskim delima Jakopa Tintoreta koji je ukrašavao unutrašnjost ove velike škole u kojoj je prikazao svoj strastveni stil i duboka verska ubeđenja. Njegov stil karakterišu brzina izvođenja, velika živost boja i sklonost ka raznovrsnoj perspektivi. Tintoreto je bio zadužen za dekorisanje škole i posvetio se ovom zadatku 23 godine.

Markov grad

Trg svetog Marka

Centar i najposeceniji deo grada je Trg svetog Marka koji je uvek bio jezgro i osnova Venecije i nezaobilazno mesto svih turista koji posete ovaj grad. Ovaj trg predstavlja dragulj italijanske arhitekture. Trgom dominira renesansni toranj Campanile, zvonik visok 98,5 metara. Ovo je ujedno i najviša zgrada Venecije, a svavako najpoznatija i najraskošnija građevina na trgu je Bazilika svetog Marka, zaštitnika grada Venecije, zbog koga se Venecija naziva i "Markov grad".

Bazilika svetog Marka

Crkva svetog Marka građena je po uzoru na Baziliku svetog Apostola u Konstantinopolju i na njoj se jasno vidi opčinjenost Venecije arhitekturom Istoka. Izgradnja crke je počela još u IX veku. U crkvu su ugrađivani brojni predmeti dovezeni sa Istoka, a posebno su zanimljivi bronzani konji iz doba Aleksandra Velikog koji su dopremljeni iz Carigrada i nalaze se na ulazu u Crkvu svetog Marka.

Turisti koji žele da popiju kafu, ili pojedu nešto, na ovom trgu imaju veliki izbor kafića, ali za to zadovoljstvo moraće da izdvoje popriličnu svotu novca. Ukoliko samo skrenete iza ugla, u brojnim uličicama naći ćete kafiće sa mnogo pristupačnijim cenama.

Duždova palata

Nezamislivo je doći u Veneciju i ne videti Duždovu palatu koja je nekada bila sedište duždova (vojvoda) i čitave vlade Mletačke republike. Sagrađena je 814. godine, ali tad nije bila veličanstvena kao što je danas. Naime, svoj sadašnji izgled poprimila je u XV veku. Blizu Duždove palate stoje dve čuvene granitne kule podignute 1180. godine, jedna držeći krilatog lava svetog Marka, dok se druga drži na krokodilu svete Teodore od Studijuma. U pozadini Duždove palate je čuveni Most uzdaha, koji spaja palatu sa javnim zatvorima. On je bio mesto kuda su zatvorenici prolazili ka putu za gubilišta, a odatle su mogli poslednji put u životu da vide spoljašnji svet.

Most uzdaha

Kanal Grande najvažniji je i najširi kanal u Veneciji. Dug je 3.750 i širok 62 metra, deli grad na dva dela. Najpoznatiji mostovi koji presecaju kanal su most Rialto iz XVI veka i most Ponte dei sospri, poznat još i kao "Most uzdaha".

Most uzdaha

Venecija je svetski poznata i po gondolama, kojima gondolijeri prevoze turiste u razgledanje grada. Nijedno krstarenje ne može zameniti vožnju gondolom, a svaki drugi gondolijer je Luka koji će se slatko ispričati sa vama na italijanskom i, ne brinući o tome da li ga razumete, sigurno će vam ulepšati vožnju.

Za vožnju gondolama veže se i jedna legenda. Ako se dvoje mladih, vozeći se u gondoli ispod Mosta uzdaha, poljube tačno u podne, u budućnosti će se venčati.

Most Rialto

Najpoznatiji i najipozantniji most u Veneciji je most Rialto koji je originalno napravljen od drveta, ali kada je pokazao znake nestabilnosti, na njegovom mestu sagrađen je kameni most koji je dizajnirao Antonio Ponte. Most je završen 1592. godine i izdignut je 7,5 metara iznad vode.

Tajne večnog grada

Jedna od oblasti po kojima je Italija veoma poznata jeste moda, pa ne čudi što je i u Veneciji veliki broj prodavnica. Glavne šoping oblasti su od Trga svetog Marka do Rialto oblasti, Merćerie i u blizini Ulice dei Fabri. Armani, Laura Biađoti, Guči, Kricia, MaxMara, Misoni, Prada, Trusardi, valentino i Versaće, nalaze se u okolini Trga svetog Marka. Nešto jeftinije stvari nalaze se u ulicama od Rialto oblasti do San Polo.

Za Italiju generalno uobičajeno je da se 10% doda na račun, taksisti od 5% do 10%, a svi ostali očekuju malu napojnicu.

Staklo Murano

Ukoliko vam se ukaže prilika, ne propustite izlet u jedan od najlepših gradova sveta! Ovaj živi muzej očaraće vas neizbrisanim tragovima svoje prošlosti, svojim kanalima i mostovima, trgovima, ulicama, crkvama i palatama. Tokom šetnje mnogim uličicama, koje se nekada davno bile sastajalište umetnika, gde svaka zgrada i palata imaju svoju skrivenu priču, videćete umeće venecijanskih majstora arhitekture. Imaćete i mogućnost da prisustvujete izradi jednog od simbola Venecije, prekrasnog i jedinstvenog stakla Murano. Pored svih atrakcija i znamenitosti, imaćete dovoljno vremena da i sami otkrijete poneku tajnu koju skriva ovaj večni grad!
Milica Prelević
Stil magazin 13 – 26.03.2007.

Нема коментара:

Постави коментар