24 јул 2011

SUNČEV BREG

IBICA ISTOKA

Sunčev Breg je jedno od najpopularnijih letovališta u Bugarskoj koje svake godine ugosti turiste iz celog sveta

Najveće bugarsko letovalište Sunčev Breg nalazi se uz grad Nesebar. Samo mesto nema puno stanovnika, ali tokom letnjih meseci turista ima na hiljade i hiljade, iz svih krajeva sveta. Sunčev Breg, odmaralište sa najdužom i najširom obalom po kojoj se prostiru hoteli između peščanih dina, idealno je mesto za odmor. Jedinstvenost ovog mesta je u tome što je od maja do oktobra obasjano suncem. Letnja sezona traje od sredine maja do sredine oktobra, a prosečna dnevna temperatura je 27 stepeni Celzijusa.

Mapa lokacije Sunčevog Brega

Najpopularnije letovalište na Crnom moru od Beograda je udaljeno 860 kilometara, pa ako se odlučite da putujete autobusom, znajte da vas čeka put od 12-13 sati.

Sunčev Breg ima preko 150 hotela različitih kategorija. Hotelski kompleks okružen je prelepim zelenim površinama. Iz godine u godinu podižu se novi hoteli koji su u vrhu svetskih standarda, a većina njih je uz dugu peščanu plažu.

Ovde vam sigurno neće biti dosadno, imaćete najrazličitije mogućnosti za sportske aktivnosti: surfing, skijanje na vodi, jedrenje, vožnju sandolinama, skuterima, odbojku na pesku, tenis, kuglanje…

Sunčev breg

Kada ste na plaži, na jednu stvar morate posebno da obratite pažnju, a to su zastavice crvene, žute i zelene boje. Ukoliko je postavljena crvena zastavica to znači da nikako ne smete da ulazite u vodu, doduše, nećete ni moći jer su spasioci vrlo savesni i sigurno vam to neće dozvoliti. Veliki talasi umeju da naprave virove, zbog morskog tla koje je kao peščana dina i to je opasno. Kada je šuta zastavica, možete plivati uz povećanu opreznost, a kada je zelena, to znači da nema opasnosti.

Plaža

Noćni život

Noćni život je veoma raznovrstan i odvija se u brojnim restoranima, kafićima, disko klubovima, kazinima i striptiz barovima. Pristupačne cene doprinele su da Sunčev Breg postane omiljeno letovalište mladih, a neki ga čak nazivaju Ibica Istoka.

Sunčev Breg je osvojio i prestižnu nagradu "Internacionalna plava zastava" za očuvanje ekološke sredine.

Sunčev Breg ima svoju liniju autobusa, a na raspolaganju vam je i vozić koji vozi sa jednog na drugi deo plaže, a saobraća na svakih deset minuta. Postoji i regularni prevoz do Nesebara i Burgasa, kao i mnoštvo privatnih autobusa i taksista.

Nesebar

Nesebar

Nalazi se u oblasti Burgas, naseljen je pre oko 3.000 godina pod nazivom Menebria. Prvobitno su ga naselili Tračani. Na severnoj strani poluostrva (na kome se ruševine grada i nalaze) još uvek se mogu videti ostaci tračanskog utvrđenja.

Nesebar – ostaci starih građevina

U VI veku p.n.e. grad je bio grčka kolonija i važan trgovački centar. U tom periodu grad je imao svetilište, hram posvećen Apolonu i pijacu. Godine 71. p.n.e. potpada pod rimsku vlast, a u XIII i XIV veku izgrađeno je mnoštvo crkava: Svete Teodore, Svete Paraskeve, Svetog Mihaila… Iako su 1453. godine Turci zauzeli grad, arhitektura je ostala ista. Stil tog perioda vidljiv je na drvenoj kući koja se nalazi u Plovdivu.

Nesebar – drevne ruševine su pod zaštitom UNESCO-a

Nesebar se sastoji od starog i novog dela. Stari deo grada je taj koji daje pečat ovom gradu, a drevne ruševine su pod zaštitom UNESCO-a. Karakterišu ga srednjevekovne crkve sa predivnim fasadama i dobro očuvanim enterijerom.

Nesebar – drvena kuća

Ono što ga čini popularnom turističkom atrakcijom jesu dobra atmosfera, lepe plaže, kamene ulice, drvene kuće i taverne. Nesebar je arhitektonski i istorijski muzej bugarske kulture i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija ove zemlje.

Nesebar – težak izbor suvenira

Povoljne cene

Glavno mesto za šoping je pešačka ulica u centru sa malim grupama prodavnica razbacanim naokolo. Možete naći sve i svašta počev od obuće i odeće, preko nakita od srebra, naočara, kupaćih kostima i ostalih džidža-bidža, i što je najbitnije, po vrlo povoljnim cenama! Trebaće vam bar pola dana da obiđete sve prodavnice.

Restorani

U letovalištu postoji oko 130 restorana, kafića, barova, noćnih klubova, diskoteka i drugih mesta za zabavu. Poseta tradicionalnom restoranima počeće hlebom, solju i folk muzikom. Ručak za dve osobe sa predjelom, salatama, glavnim jelom, pićem i desertom košta oko 20 evra.
Milica Prelević
Stil magazin 26 – 25.06.2007.

Нема коментара:

Постави коментар