24 јул 2011

KRF

OSTRVO ČUDA I LEPOTE

Kristalno bistro tirkizno more, bujna vegetacija, obala bogata uvalama i rtovima, kao i hotelski kompleksi svih kategorija zadovoljavaju potrebe i najizbirljivijih posetilaca. Na grčkom se ostrvo naziva Korkira i ime je dobilo po nimfi Korkiri koju je Posejdon, bog mora, oteo i zatočio na ostrvu. Ona je postala zaštitnica ostrva

Krf se nalazi na severu Jonskog mora, na samom ulazu u Jadransko more. Nazivaju ga ostrvom čuda i lepota, pošto u svakom trenu može da promeni izgled, a da se time ne poremeti harmonija koja vlada ostrvom. Naizmenično se smenjuju prizori seoske idile prošarani raznovrsnim cvećem, savršena obala i usamljene plaže.

Mapa lokacije i ostrva Krf

Na ostrvu se mogu kombinovati odmor u skrovitom kutku kraj mora i odličan noćni život. Sem epiteta zelenog i cvetnog ostrva tragovi kulturnog nasleđa nekadašnjih vladara Vizantije, Venecije, Francuske i Engleske nalaze se svuda. Homer je prvi koji je opevao lepotu i čari Krfa, u svojoj "Odiseji", opisujući kupanje Odiseja posle brodoloma kada ga je na obali pronašla Nausikaja, ćerka tadašnjeg vladara, kralja Alkinoja. Krf je ostrvo koje je i svedok patnji srpskih vojnika, koji su, sanjajući o oslobođenju Srbije, na Krfu našli svoje večno utočište. Postoji verovanje da će se onaj ko dva puta poseti Krf uvek tamo vraćati.

Geografski položaj

Panorama grada Krfa

Ostrvo Krf pripada jonskom arhipelagu i nalazi se na najzapadnijoj strani Grčke, na samom ulazu u Jadransko more. Zbog povoljnog geografskog položaja i klime večnog proleća važi za najzelenije ostrvo Grčke sa bogatim četinarskim šumama i sa više od tri miliona stabala maslina. Kristalno bistro tirkizno more, bujna vegetacija, obala bogata uvalama i rtovima, kao i hotelski kompleksi svih kategorija zadovoljavaju potrebe i najizbirljivijih posetilaca. Na grčkom se ostrvo naziva Korkira i ime je dobilo po nimfi Korkiri koju je Posejdon, bog mora, oteo i zatočio na ostrvu. Ona je postala zaštitnica ostrva.

Bujna vegetacija ostrva

Krf je u sastavu Grčke od 1864. godine. Do tog vremena se nalazio pod vlašću Vizantije, Venecije, Francuske, Britanije. Ostrvo Vido sa muzejem, Plava grobnica, Mišja pećina večiti su spomenici u znak sećanja na stradanja i podvig srpskih vojnika u vreme Prvog svetskog rata.

Ostrvo Vido

Zabava, prijateljstvo i prijatna atmosfera

Krf nudi mnogo zabave, aktivnosti, parada, okruženje prepuno kulturnih i istorijskih znamenitosti, prijateljstva i više nego prijatne atmosfere. Prepun je zanimljivih, uskih ulica i prolaza, važnih istorijskih građevina, malih trgova kao što je Espinada trg, muzeja, crkvi i još mnogo interesantnih stvari koje treba videti, osetiti i istražiti.

Takođe, možete ići u šoping u karakteristične prodavnice kojih ima puno u starom delu grada Krfa i u blizini crkve Svetog Spiridona, ili u novom delu grada. Poseta crkvi Svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, kupovina u prodavnicama u starom delu grada i kafa u čuvenom Listonu samo su neke od mogućnosti da prijatno provedete svoje vreme.

Specijaliteti od ploda kumkvata

Na Krfu ima više od tri miliona stabala maslina, od kojih je vekovima zavisila poljoprivreda. Kuriozitet je i biljka kumkvat (koum-quat), doneta sa Dalekog istoka. Od ploda koji podseća na mandarinu prave se likeri, slatko i džemovi, a sve to može se naći u prodavnicama pića i suvenira. Na ostrvu su i plantaže limuna, a od odličnih vrsta grožđa prave se kvalitetna vina.

Istorija Krfa

O Krfu se zna još od vremena Homera. Krf se nalazi između Istoka i Zapada i uvek je bio most između ova dva različita sveta. U srednjem veku Krf su osvajali Mlečani, Francuzi i Britanci. Godine 1864. ujedinjuje se sa Grčkom i od tada se 21. maj proslavlja svake godine paradama i manifestacijama na celom ostrvu.

Gradska skupština se nalazi na Trgu Mihail Teotoki. To je građevina iz XVII veka, jedan od karakterističnih primera mletačke arhitekture. Njena izgradnja počela je 1663. godine, a završena je 1693. Nepoznati arhitekta je birao kamen iz Siniesa i dao građevini sjajan renesansni izgled. Stari grad vraća u davnu prošlost; uticaj Evrope vidljiv je svuda i harmonično se uklapa u drevne objekte dajući gradu specifičan kolorit.

Plaže

Kanoni, most koji povezuje ostrvo

Ostrvo karakteriše nekoliko planinskih masiva. Dominira planina Pantokrator, visoka 906 metara. Nedaleko od glavnog grada, u pravcu severoistoka, nalazi se mesto Kanoni, povezano malim mostom sa ostrvom na kome je manastir Panayia Vlakherna.

U nastavku puta su mesta Gouvia, poznato još iz venecijanskog perioda, a sada čuveni turistički centar, zatim Kammeno, Dasia, sa odličnom turističkom ponudom, potom Ipsos, sa dobrom plažom, Purgi, pa Barbati na obroncima strmog Pantokratora i sa velikom šljunkovitom plažom. Tu su i Nisaki, Kalami, Kouloura i Ayos Stephanos.

Na severu ostrva je Kassiopi, slikoviti lučki gradić, Aharavi, sa velikom peščanom plažom, Sidari poznat po Zalivu ljubavi i Roda, mesto sa odličnim mogućnostima za odmor. Na zapadnoj strani ostrva je Paleokastrica, poznata iz Homerovih spevova. U uvali kod Paleokastrice je manastir posvećen presvetoj Bogorodici, smešten na steni sa koje je predivan pogled. U blizini je i Pelekas, mesto ispod kog je još poznatija peščana plaža Glifada. Pesak je crvenkaste boje i krupan, a plaža uvek dobro posećena.

Jug obiluje peščanim i šljunkovitim plažama, a mestašce Kavos često je izbor engleskih turista. Žurka traje 24 sata, pa su i policijske patrole non-stop dežurne.

Turističke atrakcije

Građevine koje treba videti su: Stara i nova tvrđava, Jonska akademija, vizantijska crkva Svetog Jasonosa i Sosipatrosa, Katedralna crkva, crkva Svetog Spiridona, osnivača Krfa. Tu je i Muzej arheologije sa eksponatima od neolita do rimskog perioda, kao i Muzej azijske umetnosti i Muzej Vizantije. Spisak je podugačak, a od vašeg vremena i interesovanja zavisi šta ćete posetiti i čime ćete upotpuniti odmor. Cene ulaznica kreću se oko 4 evra.

Srpska kuća

Tu je i ostrvo Vido, koje nikako ne smete propustiti, mesto gde je Plava grobnica, znak sećanja na srpsku vojsku stradalu u Prvom svetskom ratu. Iskoristite priliku i posetite Muzej Srba na Krfu, takozvanu Srpsku kuću. Sve ostale aktivnosti na ostrvu se kreću do 20 evra, koliko košta dnevna ulaznica u vodeno carstvo, poznatije kao Akvalend.

Noćni život

Krf je prepun kafeterija i restorana, bukvalno stotine njih smeštene su u centru glavnog grada i naprosto im ne možete odoleti. Najveće gužve su ispred čuvenog Listona, gde su nanizani restorani ispod svodova zgrade, pa su se terase pod vedrim nebom proširile i na suprotnu stranu parka. Najzauzetije je subotom i nedeljom kada Grci tradicionalno ručaju u restoranima. U ponudi su grčka musaka, sarme, morski specijaliteti, ali i mesne đakonije.

Po gradu i ostrvu se lako možete kretati autobusima kompanije Ktel. Plave boje su oni koji prevoze po gradu, a zeleni po ostrvu. Cena karte na bilo kojoj relaciji je 1 evro! Na raspolaganju su vam i povoljne rentakar agencije kod kojih je oko 25 evra dan iznajmljivanja vozila. Bez obzira na to koje prevozno sredstvo izabrali, opustite se i dozvolite ostrvu da vas očara u potpunosti.
Milica Prelević
Stil magazin 23 – 04.06.2007.

Нема коментара:

Постави коментар