25 јул 2011

BURGAS

NAJJEFTINIJE LETOVANJE

Turisti iz Srbije sve češće u potrazi za suncem, morem i zabavom, odlaze u lepu i jeftinu Bugarsku. Crno more spada u najtamnije, najneslanije, ali i najčistije more

Burgas, smešten na jugoistoku države, četvrti je po veličini grad u Bugarskoj odmah posle Sofije, Plovdiva i Varne. Luka Burgas je najveća u zemlji. Pored toga što je važan industrijski centar ovog regiona, to je vrlo razvijeno turističko mesto. Svakako, ono što najviše privlači turiste jeste more.

Mapa lokacije Burgasa

Tokom leta Burgas se pretvara u grad sa karnevalskom atmosferom. Ako ste ljubitelj zabave, sigurno ćete odsesti u nekom od naselja sa lepim imenima: Zlatni Pjsaci, Sunčev Breg ili u onima koji se zovu nešto jednostavnije: Albena, Primorsko… Ako niste, bićete u Nesebaru, Varni ili u Burgasu, sve zavisi da li ste za gradsku atmosferu ili želite da pobegnete od nje.

Istorija

Istorija Burgasa nije duga. U XVII veku ribari iz Pomorja su se doselili na mesto drevnih ribarskih sela. U podnožju grčke tvrđave Pirgos nikao je grad sa istim imenom. Turci su imali problema sa izgovorom imena ovog mesta, tako da su ga nazvali Burgas, što je ostalo i do danas.

U vreme oslobođenja 1878. godine, gradić je imao svega 7.000 stanovnika, uglavnom Grka, ali se situacija naglo menja izgradnjom pruge od Plovdiva, 1890. godine, i završavanjem moderne luke 1903. godine. Od tada se grad brzo razvija, da bi dana imao više od 200.000 stanovnika.

Južni deo grada je idealan za turiste, sa svojom plažom, parkom i mnogobrojnim kafićima, avenijama i prodavnicama. Sve upućuje da vam uveče u ovom gradu sigurno neće biti dosadno. Ukoliko vam ne treba privatni smeštaj, nema potrebe da idete u severni deo grada.

Zeleno srce Burgasa

Plaža

Plaža se nalazi ispod Primorskog parka, najlepšeg mesta u gradu, zelenog srca Burgasa. Ovaj ogromni prostor pun zelenila, ispresecan stazama, bogat je spomenicima posvećenim različitim ličnostima iz bugarske istorije, ali i istorije svetske književnosti, poput Puškina. Svega nekoliko desetina metara niže nalazi se plaža. Nedaleko od luke, ali odvojena dokovima koji ne dozvoljavaju mešanje voda, bugarska Azurna obala (Lazuren Brjag), kako se naziva gradska plaža, predstavlja pravo osveženje, sa nekoliko kilometara peska i ravnice.

Molo

I kada je najveća gužva, na tolikom prostoru nećete se osećati skučeno. Sigurno ćete imati mesta za brojne sportske aktivnosti, poput odbojke na plaži ili fudbala na pesku. Voda je plitka, a more je prepuno života, sa mnogo malih riba i školjki.

Mnogi su pričali o tome kako Crno more i nije neko more, jer voda nije slana i nema "onaj miris mora", što nije tačno – voda jeste slana, doduše, nešto manje nego u Jadranu, ali vetar zaista nosi onaj slani, prepoznatljivi miris vazduha unaokolo. Iako možda nećete morati toliko dugo da ispirate so sa kože, morski ugođaj vam neće nedostajati. Izuzev ukoliko niste baš neko ko obožava borove i čemprese.

More

Nemojte da se začudite ako u jednom momentu, kada ugledate ćirilične natpise i čujete jezik koji kao da je naš, dobijete neobičan osećaj da ste kod kuće, ali i na moru. Ali, kada vidite cene u kafićima i restoranima, ili soka ili kafe na plaži, biće vam jasno da niste kod kuće. jer je sve barem duplo jeftinije!

Stari centar grada

Crkva Svetih Ćirila i Metodija – simbol grada

Stari centar grada je prepun butika i kafea. Iskoristite situaciju u kojoj ste se našli i kupite neki odevni predmet za male pare, budući da Bugari imaju tekstilnu industriju na vrhunskom nivou, koja je u ravni sa turskom, ako ne i čak i ispred nje.

Posle osveženja, krenite ka Trgu Trojkata (Ploštadi Trojkata), na kome se nalazi velelepna fontana i Spomenik Sovjetskim oslobodiocima. Tu je i pijaca na otvorenom, a u blizini se nalazi monumentalna crkva Svetih Ćirila i Metodija, sa dva tornja i tri kupole, koja je simbol grada i svakako je vredi posetiti.
Milica Prelević
Stil magazin 31 – 30.07.2007.

Нема коментара:

Постави коментар