24 јул 2011

BODRUM

GRAD LJUBIČASTIH BUGENVILIJA

Bodrum se nalazi u jugozapadnom delu Turske, na obali Egejskog mora. Zbog prepoznatljivih belih kuća, plavo oivičenih prozora oko kojih se uvijaju ljubičaste bugenvilije, plaža i bogate istorije, ovaj grad se smatra najlepšim turskim letovalištem

Nekada značajno središte antičkog sveta, Bodrum je danas omiljena destinacija za više od milion i po turista koji tokom leta dođu u ovaj grad. Svojom arhitekturom, Bodrum po mnogo čemu podseća na neko popularno grčko letovalište koje je greškom smešteno na teritoriji Turske. Usled istorijske izolovanosti, o je bio stecište disidenata i umetnika koji su postali njegovi starosedeoci.

Mapa lokacije Bodruma
Mauzolej – svetsko čudo

Bodrum, koji je u starogrčko doba nosio ime Halikarnas, i danas čuva sećanje na Mauzola, antičkog vladara čija je grobnica predstavljala jedno od sedam svetskih čuda.

Kada su Persijanci proširili svoje drevno carstvo na Mesopotamiju, severnu Indiju, Siriju, Egipat i Malu Aziju, njihov vladar više nije bio u stanju da kontroliše svoje ogromno carstvo. Kao i mnoge druge provincije, kraljevina Karija u zapadnom delu Male Azije, današnje Turske, bila je toliko udaljena od persijske prestonice da je praktično bila samostalna.

Ostaci drevnog grada Halikarnasa

Sredinom IV veka p.n.e. karijski kralj Mauzol premestio je svoju prestonicu u Halikarnas, tj. današnji Bodrum, gde je odlučio i da podigne za života sebi grobnicu. Projekat je bio poveren njegovoj ženi i sestri Artemidi, koja je gradnju započela još za kraljevog života. Tokom 16 vekova Mauzolej je opstajao u odličnom stanju sve dok snažan zemljotres nije oštetio njegov krov i stubove. Početkom XV veka, vitezovi Sv. Jovana Malteškog okupirali su Halikarnas i u njemu izgradili ogromni krstaški zamak. Kada su odlučili da ga ojačaju i utvrde 1494. godine, iskoristili su materijal od kojeg je bio izgrađen, a kasnije su i ostale cigle sa Mauzoleja uzete za izgradnju raznih građevina. Neke od skulptura iz Mauzoleja su sačuvane, kao i više unutrašnjih mermernih dekoracija na kojima je prikazana bitka između Grka i Amazonki.

Krstaški zamak vitezova Sv. Jovana Malteškog

Na samoj lokaciji gde se nekada nalazio Mauzolej, danas se mogu videti samo ostaci njegovih temelja. Pravougaona konstrukcija Mauzoleja imala je u osnovi dimenzije 40 puta 30 metara, a visina cele građevine iznosila je 45 metara. Na uzdignutom podijumu u središtu Mauzoleja nalazila se grobnica i sarkofag vladara koji su bili izrađeni od alabastera i ukrašeni zlatom. Ovaj prostor su uokvirivali jonski stubovi koji su podupirali piramidalni krov ukrašen statuama i kipovima. Na vrhu krova se nalazila statua koja je predstavljala kočije koje su vukla četiri konja.

Danas se po imenu ove građevine sve velike i raskošne grobnice nazivaju mauzolejima.

Muzej podvodne arheologije

Utvrđenje Sv. Petra – Muzej podvodne arheologije noću

U tvrđavi Svetog Petra je Muzej podvodne arheologije u kome se nalazi zbirka predmeta sa potonulih brodova. Do njega se stiže visokim, strmim i neravnim stepeništem, pa samo pod uslovom da ste pravi zaljubljenik u davno prošla vremena, podnećete to planinarenje po podnevnoj žezi. Ispred muzeja se nalazi kopija broda Uluburun II koji je plovio od Istanbula do Kipra. Model plovila nastalog pre tri milenijuma napravljen je bez ijednog eksera.

Zanimljiva okolina

Ako ste odseli na nekoj od plaža van grada, do Bodruma ćete stići mini-busom, zvanim dolmuš. On staje na glavnoj autobuskoj stanici – otogaru, koja je 500 metara uzbrdo od mora. Mreža dolmuša vam omogućava da se brzo i jeftino prevezete do okolnih mesta ili plaža. Bez obzira na to gde se nalazite, možete ih zaustaviti mahanjem ruke. Cene karata su fiksne i obično ispisane iznad vozača. Dolmuši funkcionišu 24 sata na dan.

Sa taksi vozačima se treba cenkati, a za iznajmljivanje kola će vam biti dovoljna nacionalna vozačka dozvola. Treba imati na umu da su turski vozači žustri za volanom.

Seoce Gumušluk se nalazi na 20 kilometra od Bodruma. U ovom tipično primorskom mestu turisti će moći da pojedu najrazličitije vrste riba, ali i kupe suvenire i nakit od stakla koje će majstori topiti u improvizovanim pećima i oblikovati pred njima.

U poznata turistička odredišta se ubraja i jezero Tuzla na kome se mogu videti pelikani. Na 25 kilometara od Bodruma je Uyku Vadisiju, što prevedeno sa turskog znači "pospana dolina". Tu se, skrivena među liticama, u dubokoj senci oraha nalazi šarmantna kafanica uz koju je smešten ribnjak pastrmki i slap pod kojim se možete tuširati. Do jezera se stiže dolmušem za Milas i to tako što ćete sići kod skretanja za Bargiliju. Ali, da bi se stiglo do same "pospane doline" trebaće vam neka robusnija kola.

Plaže za uživanje

Plaža Bitez

Tri kilometra od Bodruma se nalazi najbliža plaža Gumbet na kojoj širok pojas peska blago prelazi u veoma plitko more. Načičkan je brojnim hotelima i prilično živim barovima. Nešto udaljenije plaže su Bitez (7 km) i Ortakent (15 km).

U čitavoj bodrunskoj regiji korišćenje ležaljki i ulaz na plaže su besplatni. Uprkos visokim temperaturama koje su u julu do 40 stepeni, boravak na plaži je prijatan jer su one delimično zasenjene palmama. tamarisima i eukaliptusima. Obično ima i vetra, ali ne i talasa.

Plaža Ortakent

Cenkanje i bakšiš

Ne zaboravite da se cenkate. Ipak, uvek vodite računa da će, ukoliko ponudite neku sumu koju trgovac prihvati, biti nepristojno da njegovu robu ne kupite. Takođe, treba da imate sitan novac i da trgovcu date tačnu sumu jer, ako je već spustio cenu, od njega se očekuje da vam vrati kusur.

Mada je napojnica uobičajena, ostavite je samo ukoliko ste zadovoljni uslugom. Za obrok u restoranu treba da ostavite oko 10 odsto preko vrednosti računa, sem ukoliko već na računu ne stoji stavka "servis".

Noćni život

Na istočnoj bodrumskoj plaži nalaze se brojni kafei sa pogledom na noću osvetljenu tvrđavu Svetog Petra. U istočnom zalivu Bodruma, poznatijem pod imenom Bar Street, leti se odvija buran noćni život. Duž plaže se nižu restorani i brojni kafei sa stolovima i sofama koje su smeštene na samoj plaži.

Diskoteka Halikarnas

U nastavku iste ulice, koji se na mapi grada vodi po imenom Cuhuriyet Cad, nalazi se diskoteka Halikarnas, jedna od najpoznatijih diskoteka Evrope. Svakog petka ili subote tu se okupi nekoliko hiljada posetilaca zbog "pena-partija". Vrhunac provoda je oko 2:30 ujutru kada počinje paljba iz topa napunjenog sapunicom.

Nedaleko od tvrđave je privezan plutajući disko Bodrum Club, veliki katamaran staklenog dna kroz koje snažni reflektori osvetljavaju noćno more.

Za avanturiste, istraživače i pobornike aktivnog odmora, Bodrum je pravo mesto za odmor.
Zorica J. Marković
Stil magazin 27 – 02.07.2007.

Нема коментара:

Постави коментар