23 јул 2011

SANTORINI

BOJAMA NAJBOGATIJI ZALAZAK SUNCA

Kikladi su ostrva koja se nalaze u južnom delu Egejskog mora. Naziv su dobila po kružnom rasporedu (kiklos na grčkom znači krug). Najjužnije među njima je Santorini

Ostrvo Santorini udaljeno je oko 200 kilometara od Pireja, a oko 100 kilometara od Krita. Površine od samo 76 kvadratnih kilometara, dužine 25 i širine 2-6 kilometara, ovo ostrvo vulkanskog porekla zadivljuje jedinstvenim prirodnim ambijentom.

Mapa i lokacija ostrva Santorini

Nije ga lako opisati jer nigde na svetu ne postoji takva igra boja i pejzaža: grozdovi belih kikladskih kućica prošaranih plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena, na plažama je crveni i crni pesak, zelenilo u pejzažu su plantaže vinove loze, a bojama je najbogatiji zalazak sunca, jedan od najromantičnijih u celoj Grčkoj.

Fira, dolazak u grad na magarcima

Istorija ostrva

Prvi doseljenici na ostrvo bili su Minojci koji su došli sa Krita u XX veku p.n.e. U to vreme ostrvo je bilo kružnog oblika i nazivalo se Strongile što znači okrugao. Međutim, u XV veku p.n.e. serija jakih vulkanskih erupcija potopila je sredinu ostrva i stvorila veliki zaliv Kalderu i četiri manja ostrva. Dva su nenaseljena i na njima se nalaze delovi vulkanskog kratera i izvori tople sumporne vode. Ostrvo Santorini je tada dobilo polumesečast oblik koji ima i danas.

Poslednja erupcija vulkana i jak zemljotres pogodili su ostrvo 1956. godine kada su razrušena mesta na ostrvu Ija i Fira. Tek posle toga lokalno stanovništvo se okreće razvoju turizma i Santorini postaje važan na turističkoj mapi sveta.

Plavetnilo Egeja

Fira je glavni grad ostrva

Fira je glavni grad ostrva, na nadmorskoj visini od 300 metara, izgrađena u kikladskom stilu. Grad je atraktivan po panoramskom pogledu na vulkan, a od obale do grada turisti se mogu popeti žičarom ili stepenicama jašući magarce.

Uske ulice u centru grada načičkane su kućama, hotelima, tavernama i barovima odakle se pruža nezaboravan pogled na plavetnilo Egeja. Tu su i prodavnice od kojih su najzastupljenije zlatare, jer Santorini važi za jedan od centara izrade unikatnog nakita.

U Arheološkom muzeju u Firi nalaze se delovi fresaka pronađenih u Akrotiriju, najpoznatijem arheološkom nalazištu iz minojskog perioda. Najpoznatije su freske: Deca bokseri, Skupljači šafrana, Ribar… U neposrednoj blizini centra Fire je crkva Agios Minas iz XVIII veka koja je zaštitni znak ostrva.

Fira važi za centar noćnog života na Santoriniju i poznata je po dobrom provodu u brojnim klubovima i diskotekama.

Tradicionalne bele kućice

Grozdovi belih kuća sa plavim krovovima

Severno od grada Fire nalaze se skoro spojena mesta Firostefani i Imerovilji, a 12 kilometara severnije i seoce Ija. To mesto je najživopisnije na ostrvu zbog kućica koje se kaskadno spuštaju i zato se kaže da nemaju visinu već dubinu, jer svaka od njih delimično stoji na krovu niže kuće. Te bele tradicionalne kućice nazivaju se skafte, a one malo bolje koje su nekad pripadale bogatašima i brodovlasnicima zovu se megare.

Bojama najbogatiji zalazak sunca u Grčkoj

U mestu Ija nalazi se i Pomorski muzej. Ali, ono što zaista ostaje u pamćenju hiljadama turista koji hrle ka ovoj najsevernijoj tački ostrva jeste doživljaj najromantičnijeg zalaska sunca u Grčkoj.

Zbog specifične konfiguracije tla uslovljene viševekovnim taloženjem lave, Santorini je izuzetno plodno tlo koje pogoduje gajenju sezonskih vrsta voća i povrća od kojih neke spadaju u retke: beli patlidžan, bela lubenica i minijaturni paradajz. Najpoznatije jelo sa Santorinija je fava koja se pravi od jedne vrste pasulja. Ovde su i vinogradi neobičnog oblika, vinova loza raste nisko, bliže zemlji, štiteći se time od jakog sunca. Grožđe je sitno i izuzetno slatko, a najpoznatije vino je Nikteri, gusto i slatko kao liker.

Crni vulkanski pesak

Kamari

Mesto Perisa je odvojeno od Kamarija planinom Mesa vuno i ima najdužu plažu na ostrvu. Duga je 8 kilometara i pokrivena je crnim vulkanskim peskom.

Nekada malo ribarsko mesto Kamari, koje se nalazi na istočnoj obali ostrva, razvojem turizma pretvorilo se u atraktivno letovalište sa hotelima svih kategorija, tavernama, barovima i noćnim klubovima. Plaža Kamari je specifična po kombinaciji šljunka i crnog vulkanskog peska.

Na Santoriniju na raspolaganju su i sportovi na vodi: skijanje na vodi, jedrenje na dasci i pedaline. Sva mesta na ostrvu su dobro povezana autobuskim linijama koji saobraćaju do kasnih večernjih sati.

Stil magazin 24 – 11.06.2007.

Нема коментара:

Постави коментар