23 јул 2011

MRTVO MORE

GDE SUNCE ŽEŽE, A NE PEČE

Nijedan živi organizam ne može da opstane u čudu zvanom Mrtvo more. Ne mogu da opstanu ni čamci ni splavovi, sve so pojede u rekordnom roku. Mrtvim morem plutaju jedino razgaljeni kupači

Odlazak u Izrael obično se poistovećuje sa hodočasničkim putovanjem u Svetu zemlju. Činjenica je da od blizu dva miliona turista, koliko godišnje poseti ovu nama prijateljsku zemlju, dobar broj dođe da bi se poklonio svetinjama jedne od tri velike religije ponikle na tom tlu, ali većina turista ipak voli da spoji duhovne i svetovne sadržaje. Za to je Izrael idealan i zato se definitivno pretvara u novu turističku Meku mediteranskog basena.

Mapa i lokacija Mrtvog mora

Četiri izraelska mora

Glavni aduti su im dobar provod, gradovi u kojima život vri, izvanredna hrana, šoping i mogućnost da se tokom većeg dela godine kupate u jednom od četiri izraelska mora, stotine hotelskih bazena da ne pominjemo.

Morem Izraelci, pored Sredozemnog, Mrtvog i Crvenog, nazivaju i Galilejsko jezero. Najzanimljivije je, svakako, kupanje u Mrtvom moru. Izlet do Mrtvog mora uključen je u svaku turu po Izraelu i, što je najlepše, to je more od februara do decembra toplo., a nećete se smrznuti ni u ona dva preostala meseca u godini.

Doduše, plivanje se svodi na plutanje i održavanje ravnoteže, pošto je voda zasićena sa 30 odsto soli i minerala. Ukupno ih ima 47 vrsta i svi su blagotvorni za kožu. Kad se legne na vodu, veći deo tela ostaje iznad površine i ako vam je do plivanja, dovoljno je da tu i tamo zamahnete šakama. Osećaj je nalik na bestežinsko stanje.

Mrtvo more

Nijedan živi organizam ne može da opstane u toj sredini. Ne mogu da opstanu ni čamci ni splavovi, sve so pojede u rekordnom roku. Mrtvim morem plutaju jedino razgaljeni kupači.

Uživanje u kupanju samo je deo priče. Čudotvoran je efekat Mrtvog mora na ljudsku kožu. To je jedino mesto na svetu gde psorijaza može da se izleći i jedino mesto gde je dovoljno bućnuti se, istuširati, obrisati i već ste kao novi. Koža postaje savršeno nežna, meka i elastična.

Kupači na Mrtvom moru

Na plaži bez UV zaštite

Mrtvo more je najniža tačka na celoj zemaljskoj kugli. Nalazi se na 416 metara ispod nivoa svih svetskih mora i okeana.

U novembru je spoljna temperatura oko 25 stepeni, u januaru se spusti na 20, a more je uvek toplije od vazduha. Od maja do septembra vladaju tropske vrućine, ali i kad se temperatura popne iznad 40 stepeni, ne treba vam UV zaštita. Dodatni sloj atmosfere i specifična mikroklima štite od opekotina.

Plaža

Voda čini čuda

Na kilometar od obale Mrtvog mora ugnjezdio se kibuc Ain Gedi, čija je botanička bašta jedan od sedam svetskih vrtova koje je UNICEF proglasio za zaštićene prirodne rezervate. Kibuc je počeo da sadi biljke iz svih krajeva sveta pre četrdesetak godina i danas 14.000 vrsta buja između stambenih kuća i zajedničkih objekata komune.

Među njima je i ogroman fikus bendžamin, posađen pre tačno 27 godina, tj. 1980. godine. Kibucnici u šali kažu da možete da vidite kako raste, ako se smestite na klupu ispod njega i tu provedete jedno prepodne.

Kibuc živi od flaširanja i prodaje vode sa ovog izvora, ali vlasnici su i velikog hotela na obali mora, hostela, SPA centra i apartmanskog naselja.

Kibuc Ain Gedi

Tradicija Masade

Pre dve hiljade godina na Masadi, jednom od brda u zaleđu Mrtvog mora, jevrejski ustanici su tri godine odolevali opsadi rimskih osvajača. Carstvo je pobedilo, a poslednji branioci prvo su poubijali žene i decu, potom na herojskoj lutriji izvukli imena desetorice koji su pobili muškarce i ime jednoga koji je ostao poslednji da presudi ostalima i sebi.

Tvrđava na Masadi

Arheolozi su otkrili pločice sa njihovim imenima, a iskopavanja ni izdaleka nisu okončana. Dva milenijuma stara pisana svedočanstva o ustanku pomogla su izraelskim arheolozima da nedavno otkriju grob cara Iroda, graditelja tvrđave na Masadi.

I na kraju da vam kažemo i to da Izraelci tvrde da su oni prvi u svetskom ugostiteljstvu uveli raskošne švedske stolove za doručak. Standardna ponuda uključuje na desetine salata i toplih jela, različitu ribu, voće, kolače, peciva, maštovite hlebove, sireve, pahuljice, jaja…

BLIC Žena 132 – 28.05-03.06.2007.

Нема коментара:

Постави коментар