23 јул 2011

MONTEGRIDOLFO

PALAZZO VIVIANI JAČI OD ZARAĆENIH PLEMIĆA

Kao deo zamka Montegridolfo, nedaleko od Riminija, ovaj hotel kombinuje duh srednjevekovne aristokratske Italije sa vrhunskom uslugom, dobrom kuhinjom i još boljim vinima

Nisu Montegiji i Kapuleti jedine velikaške porodice u Italiji koje su bile u zavadi. Ima ih još mnogo, samo nisu toliko popularne. Priču o zavađenim porodicama, ali ne zbog ljubavi nego zbog zemlje, ima i gradić Montegridolfo, tačnije utvrđenje još iz srednjeg veka koje je zbog strateški povoljnog položaja postalo mesto viševekovne krvave prepirke.

Mapa lokacije utvrđenja Montegridolfo

Danas je deo zamka pretvoren u autentičan i izuzetan hotel, ali duh minulih vremena i slikovita okolina koji ga okružuju svakog iole maštovitijeg putnika vraćaju u prošlost i dodatno inspirišu da im se vrati. A priča o Montegridolfu i ratovima koji su se oko njega vodili ukratko je tekla ovako.

U srednjem veku se nalazio na granici poseda dve velikaške porodice, Malatesta iz Riminija i Montefelatro iz obližnjeg Urbina. Rat između njih je počeo u XIII veku kada je zamak izabran da bude dom porodice Gridolfi. Od tada, pa u naredna tri veka, dolina u kojoj se nalazi, nije videla kraj sukoba između velikaških familija. Zato je zamak stalno menjao svoje stanovnike i nebrojeno puta bio pljačkan. Godine 1336. potpuno ga je uništio velikaš Nolfi iz Urbina, da bi sledeće godine bio rekonstruisan pod nadzorom glave porodice Malatesta, Galeota. Mir između zavađenih strana je potpisan tek u XVI veku, i od tada porodica Malatesta ima apsolutnu vlast nad ovim posedom.

Bajkovita dolina

Zamak Montegridolfo

Zamak Montegridolfo se nalazi između regiona Romanja (Romagna) i Marke (Marche) u severnoj Italiji i leži na zelenim brdima doline Valkonca (Valconca) koja se spušta postepeno ka Jadranskom moru, udaljenom samo nekoliko kilometara. Odatle se pruža predivan panoramski pogled na zemljište koje je prepuno napuštenih tvrđava, kula i starih crkava. Na njemu se nalazi i jedan od najlepših malih hotela iz internacionalne asocijacije The Charming Hotels& Resorts – Palazzo Viviani – Castello de Montegridolfo.

Do hotela možete stići na nekoliko načina. Najlakše je avionom do Riminija koji je udaljen 37 kilometara od Montegridolfa, ili Bolonje koja je udaljena 150 kilometara. Odatle je najlakše kolima, i to autoputem sa kojeg ćete skrenuti na izlazu za mesto Katolika (Cattolica). Od isključenja sa autoputa do Montegridolfa imate samo 18 kilometara.

Ulazom u zamak dominira kula sa satom pored koje se nalazi ulazna kapija. Čim uđete, osetićete kao da ste u srednjem veku i bićete opijeni lepotom malog mesta koje ima svega 914 stanovnika. Ukoliko volite ovaj deo Italije i uopšte ovakvu vrstu putovanja, a možete sebi da priuštite luksuz u kakvom su uživale nekada italijanske aristokrate, nema boljeg mesta od ovog. Palazzo Viviani nudi smeštaj koji je označen istančanom finoćom i šarmom.

Palazzo Viviani noću

U starom delu zamka, sagrađenom najverovatnije u XIII veku, aristokratski Palazzo Viviani nudi osam soba, odnosno apartmana, koji su pažljivo obnovljeni, a posebna pažnja poklonjena je izboru nameštaja. Svaka od soba ima svoje ime, ali i nešto po čemu se razlikuje od drugih. To su Affreschi, ili soba Fresaka, koja je dobila ime po freskama iz XIII veka koje su restaurirane, zatim Cardinale, Heloise, Cristalli, Gridolfi, Ballatoio, Baldacchino i Isotta. Svaka je lepa na svoj način. Drveni plafoni i pod prekriven ukrasnim kamenom zadržavaju duh srednjevekovnog zamka tako da ćete se bar na trenutak zaista osećati kao plemstvo.

Možda neko ne voli da se hvali visokim cenama (najskuplja je noć u sobi Fresaka i iznosi 420 evra), ali nije stvar u tome. Ne treba da budete istoričar umetnosti ili ne znak kakav stručnjak za enterijer da biste uživali u lepoti jednog atipičnog hotela. Uostalom, na putu kroz Italiju ovo može da vam bude i jedna nazaobilazna stanica. Nešto jeftinije su sobe Cardinale, Heloise, Cristalli u kojima je cena noćenja sa doručkom 350 evra, a najjeftinije su sobe Gridolfi, Ballatoio, Baldacchino i Isotta i koštaju 250 evra za noć.

Palazzo Viviani - restoran

Unutar hotela se nalaze i prostrani saloni, poput sobe Velikog kamina (La Stanza del Grande Camino), ili sobe za čitanje. U raskošnoj bašti palate, pored bazena, nalazi se kuća Slikara ili La Casa del Pittore u kojoj ima još sedam soba koje nude isti komfor, ali su oplemenjene jedinstvenim stilom. Smeštaj u ovom delu hotela košta 140 evra dnevno u dvokrevetnoj sobi. Prefinjen izbor nameštaja, od kojih je većina originalna, odlika je drugih jedinica koje se nalaze u okviru hotela. To je još osam apartmana unutar čarobnog starog sela, koji se zovu Borgo Antico, kao i 30 apartmana u Borgo Nuovo, koji nude apsolutnu privatnost i komfor uz druge dodatne objekte koji su građeni prema najvišim standardima. Cena smeštaja u ove dve zgrade kreće se između 160 i 200 evra dnevno. Svi se nalaze ili na najlepšim delovima zamka, ili nedaleko od bašte.

Za dugo sećanje

Soba u Borgo Antico

Ovaj kraj je poznat u Italiji po odličnoj kuhinji i vrhunskom vinu, i baš zbog toga postoji nekoliko restorana u kojima ćete moći da se prepustite gastronomskom uživanju. Restoran Palazzo Viviani, koji se nalazi u starim vinskim podrumima, nudi sezonsku modernu, a ukoliko želite da isprobate tradicionalne specijalitete, pravo mesto je Osteria dell'Accademia, u kojem se hrana sprema po najstarijim receptima koji se čuvaju u tajnosti. Restoran ima prelepu terasu sa koje se pruža pogled koji oduzima dah, a kada je vedro mogu da se vide i obrisi Jadranskog mora. Ukoliko ste pravi gurman onda je idealan izbor restoran Grotta dei Gridolfi u kojem se jela spremaju na peći sa drva.

Tu je i nekoliko malih prodavnica u kojima ćete moći da kupite suvenire koji će vas podsećati na ovaj fenomenalni zamak. Tako u prodavnici Bottega delle Mura možete da kupite neki od ručno pravljenih komada nameštaja, dok lokalnu hranu i vino možete da kupite u Bottega delle Vivande. To su pravi suveniri.
Nikola Jablanov
Press Kofer 9 – 01.08.2007.

Нема коментара:

Постави коментар