01 октобар 2010

BALI

NAJLEPŠE PLAŽE BALIJA

Najprestižniji deo je Nusa Dua na kojoj su nikli neki od najekskluzivnijih hotela na svetu, dok za njom ne zaostaje ni Džimbaran

Ko prvi put poseti Bali, vraća se u rodni kraj kao potpuno nova osoba. Ako pitate zašto, odgovor je nemoguće dati na samo jednu stranu, pa smo za ovu priliku izabrali samo najlepše plaže, jer otprilike, od njih i počinju odmor i avantura na ovom rajskom ostrvu.

Istočna obala

Najprestižniji deo obale je plaža Nusa Dua (1, vidi mapu), što u prevodu sa indonežanskog znači Dva ostrva. Ime je dobila jer u toku oseke izbija peščano dno, pa su tada dva ostrva spojena sa kopnom.

Mapa Balija sa obeleženim plažama

Plaža Nusa Dua nalazi se na poluostrvu Bukit na jugu Balija i udaljena je oko 10 kilometara od međunarodnog aerodroma "Ngurah Rai". Na njoj se nalaze hoteli najluksuznijih svetskih brendova, a najpoznatiji su "The Grand Hyatt", "Nikko Bali", "Ayodya Resort" (bivši Hilton), "Laguna Resort&Spa" (bivši Sheraton), "Westin", "Putri Bali", "Melia Bali Garden Villas", "Nusa Dua Beach" i "Bale". Spektakularna odmarališta su merilo vrednosti u Nusa Dui i savršeno su uklopljena u tradicionalnu arhitekturu i prirodu Balija. Sitni beli pesak i plitko more su idealni za decu, a voda je na ovom delu ostrva znatno mirnija.

Plaža Nusa Dua

Nešto severnije, odmah do Nusa Due, nalazi se plaža Tandžung Benoa (Tanjung Benoa, 2). Ovo mesto je, zapravo, mirnih 5 kilometara kokosovih palmi i finog peska. Ceo kraj oko nje je dom odličnih hotela, prelepih privatnih vila, dobrih restorana i objekata za sportove na vodi. Plaža je postala popularna poslednjih nekoliko godina i duž nje nikli su risorti poput "The Conrad Nali Resort&Spa", "Aston Bali", "Novotel Coralia", "Grand Mirage", "Melia Benoa" i "Ramada". Izbor zabave na vodi je šarolik – ronjenje, vindsurfing, skijanje, vožnja sportskim čamcima i pecanje na koralnom grebenu, udaljenom samo 200 metara od obale.

Plaža Tandžung Benoa

Kada se od nje nastavi dalje na sever, odnosno istočno od Denpasara, dolazi se do plaže Sanur (3). Za razliku od ostalih plaža na kojima se još užurbano gradi, Sanur kao prvi rizort na ostrvu nije se mnogo promenio, pa je ovde izležavanje na mekom pesku uz neki koktel autentičan užitak. Samo mesto po kojem je plaža dobila ime jeste najveće tradicionalno selo Balija, ali i jedna od najuređenijih turističkih oblasti.

Plaža Sanur

Postepen i rani razvoj znači da je Sanur rastao duž sela, pa se hoteli nalaze odmah do bramanskih hramova i kvartova u kojima živi lokalno stanovništvo. Puno je dobrih i kvalitetnih hotela različitih kategorija, a najbolji su "Bali Hyatt", "Sanur Paradise Plaza" (bivši Radisson), "Segara Village" i "Waka Maya Resort".

Plaža Kandi Dasa

A još severnije, na 85 kilometara od aerodroma na samoj istočnoj obali nalazi se plaža Kandi Dasa (Candi Dasa, 4), idealno mesto za upoznavanje celog istočnog dela ostrva. Kultur-na blaga kao što je hram Pura Besakih i selo Tenganan su rustična mesta koja Kandi Dasu čine skoro savršenim mestom za odmor.

Plaža možda po nekima ne spada u najlepše, ali su šarm i mirnoća i doprineli da se duž nje podignu ekskluzivni hoteli kao što su "Amankila" ili "The Chedi".

Plaža Džimbaran

Zapadna obala

Sa druge strane, na zapadnoj obali, takođe se nalazi nekoliko lepih plaža. Prva u nizu kada se krene sa juga je Džimbaran (Jimbaran Bay, 5). Usamljena je i odlična za odmor u potpunom miru. Zato i ne čudi što se duž nje nalaze hoteli "Intercontinental", "Four Seasons Resort", "Ritz-Carlton" ili "Bvlgari" koji se na svim listama gotovo stalno nalaze među 100 najboljih svetskih hotela.

Plaža Kuta

Odmah iznad Džimbarana je plaža Kuta (6), najpopularnija na Baliju zbog bogatog noćnog života.

Noćni život u Kuti

Kuta je najveća javna plaža na ostrvu i pravo mesto za odmaranje uz piće, igranje odbojke na pesku ili bič fudbal, a gužva nije oterala surfere i pravo je mesto za početnike.

Plaža Lidžijan

Plaža Lidžijan (Legian, 7) danas je deo Kute, ali je ipak zadržala određenu samostalnost. U odnosu na Kutu gužva je manja i to pre svega zbog izgradnje nekoliko ekskluzivnih hotela kao što su "Bali Padma", "Jayakarta" ili "Paradiso". Ovde gosti mogu da iznajme daske za surf, igraju odbojku ili se jednostavno zavale u ležaljku i uživaju.

Plaža Seminjak

Poslednja u nizu plaža za odmor je Seminjak (Seminyak, 8), Obzirom na to da nema toliko puteva koji vode do nje, nije toliko prometna, kao recimo Kuta. Zato su ovde igrađeni odlični hoteli "The Pelangi Bali", "The Oberoi", "The Legian", "The Villa Bali" i "Sofitel Seminyak".

Sreća da je Bali malo ostrvo, pa svako ko ga poseti može sve ove plaže da obiđe. Stvar je samo ukusa koju izabrati za duži boravak. Oni koji vole izležavanje na sitnom pesku sigurno će izabrati Nusa Duu, a oni koji vole ludi provod i surfing – Kutu. Samo treba paziti i ne zaspati blizu vode u toku noći. Jutarnja plima može dobro da razdrma i ukvasi.
Nikola Jablanov
Press Kofer 26 – 05.12.2007.

Нема коментара:

Постави коментар