13 април 2010

PERU

ZEMLJA VEČNIH MISTERIJA

Ukoliko ste spremni da napravite pauzu od sjaja evropskih metropola i zaplovite u vode malo manje komercijalnog turizma, a u sebi imate barem mrvu avanturističkog duha – Peru je prava zemlja za vas

Lima, glavni grad Perua, možda je najbolji primer drastičnih kontrasta sa kojima se u ovoj zemlji možete susresti na svakom koraku. U samom centru grada imaćete priliku da pazarite najpoznatije svetske brendove u prodavnicama kojih se ne bi postideli ni mondenski evrop­ski gradovi, dok će vas samo neko­liko kilometara dalje zaprepastiti tužni prizori nemaštine i siromaš­tva.

Mapa i lokacija Perua

Na površini, Lima možda i nije najlepši grad koji ste videli. Ali, ako zagrebete ispod slojeva magle, praš­ine i saobraćajne buke, pronaći ćete jednu drugačiju sliku ovoga grada i naići na zavidan broj zanimljivih muzeja, vila, baroknih crkava i noćnih klubova.

Maču Pikču

Maču Pikču, izgubljeni grad civi­lizacije Inka, koji se nalazi na 2.430 metara nadmorske visine, sagrađ­en je oko 1450. godine, a napušten samo stotinak godina kasnije, kada je velika epidemija malih boginja pokosila stanovništvo. Zbog teško pristupačne lokacije, španski osvaja­či nisu uspeli da ga pronađu i unište, a za njegovo postojanje saznalo se tek 1911. godine. Misterija njego­ve izgradnje i dan-danas golica ma­štu svetskih arheologa i istoričara.

Maču Pikču izgubljeni grad civi­lizacije Inka

Najvažnija turistička atrakcija Perua krije mnoge tajne: priče o mističnom kamenju sa čudotvornim moćima, tajnim tunelima i podzemnim prolazima dugim i po par stotina ki­lometara, ljudskim žrtvama prino­šenim starim bogovima... Obilazak ovog mesta, koje je nedavno progla­šeno jednim od novih sedam svetskih čuda, i obližnjeg grada Kuska neizo­stavan je deo posete Peruu.

Naska linije

Još jedna od nerešenih misteri­ja Perua, koju ne smete zaobići na svom putovanju, jesu Naska linije, vidljive jedino iz vazduha i nacrta­ne sa neverovatnom preciznošću. Na površini od oko 80 kilometara, pro­stiru se dugačke linije i slike životi­nja i ljudi, kojima se i dan-danas ne zna namena.

Naska linije

Razne teorije, priče i legende vezuju se za ove prastare slike, pa su se čak pojavile i tvrdnje da su one delo bogova, vanzemaljaca, džinova... Naučnici veruju da crteži mogu biti povezani sa religijom ili astronomijom, ali njihova svrha i način nastanka i dalje su obavijeni velom misterije.

Burna istorija

O narodima koji su u Peruu živeli pre Inka malo se zna. Brojne arhe­ološke iskopine svedoče o civiliza­cijama koje su tamo živele i 4.000
godina pre nove ere. Inke su poko­rili španski osvajači sa Franciskom Pizarom na čelu u XVI veku.

Gladni zlata, gotovo su uništili ovu bogatu civilizaciju, uspostavljajući Vicekraljevinu Peru. Nezavisnost je ova ze­mlja ponovo stekla 1821. godine, da bi u današnje vreme uspostavila re­lativno stabilan demokratski sistem.

Kuhinja za avanturiste

Malo ljudi zna da se peruanska kuhinja smatra jednom od najboljih na svetu. Mešavina različitih kultura i priliv imigranata iz raznih delova sveta, doveli su do mešanja ukusa sa četiri različita kontinenta i rezultirali izobiljem ukusnih jela, koja bi zadovoljila potrebe i najvećih gurmana.

Seviće – jelo od ribe u limunovom soku

Jedan od najpoznatijih peruanskih specijaliteta je seviće – jelo od ribe u limunovom soku, a ukoliko ste avanturistički nastroje­ni, probajte i cuy – pečeno morsko prase, koje se u pojedinim delovima zemlje služi kao specijalitet, samo u posebnim prilikama.

Od pića nemoj­te zaobići čaj od kokinog lišća – ima efekat sličan kafi, a smatra se da je dobar u sprečavanju raznih bolesti, i Inka-kolu, peruanski pandan koka­koli.
Jovana Stefanović
Stil magazin 162 – 12.04.2010.

Нема коментара:

Постави коментар