18 октобар 2010

KABO SAN LUKAS

NOVA KRALJICA LAGUNA

Kad je reč o Meksiku, zemlji marijača i lepih žena, tekile i sombrera, potencijalni turista je prosto zatrpan atraktivnim ponudama. Među najnovije spada letovalište Kabo San Lukas, koje su još 1940. otkrili američki piloti, ali je tek poslednjih nekoliko godina postalo svetski hit

Ovo mondensko letovalište koje privlači mnoge turiste iz celog sveta zahvaljujući atraktivnom geografskom položaju, preti da ugrozi primat Akapulka. Nesumnjivo je da je Kabo, kako ga još zovu, još jedna turistička destinacija u usponu što dokazuje tridesetak kilometara obale načičkane veoma atraktivnim hotelima, a o idiličnim plažama da se i ne govori.

Okružen planinama, Kabo se kupa u atmosferi dobrog raspoloženja i starog, u svetu poznatog, meksičkog šarma.

Mapa lokacije Kabo San Lukasa

Na početku, poput mnogih turističkih mesta, i Kabo San Lukas (to mu je pun naziv) bio je naselje ribara, odsečeno od sveta, praktično bez puta sve do 1940. godine, kada je i "otkriven" zahvaljujući američkim pilotima. Uskoro su počela da ga pohode čuvena holivudska imena poput Džona Vejna, Bina Krozbija i drugih. I kako to biva sa novootkrivenim turističkim biserima, "nikao" je Pedregal koji su naselile filmske zvezde. Tako je bilo nekada, a danas Kabo spada u najposećenije destinacije, a poznat je i kao prestonica golfa. Osim toga, on je i jedna vrlo od vrlo popularnih luka kad su u pitanju krstarenja – godišnje ga poseti više od 400 kruzera.

Pedregal, jedna od vila holivudskih zvezda

Džez na talasima

A kada je reč o prirodnim atrakcijama ovog letovališta, Kabo je poznat po velikom kamenom luku, tačnije steni koju zovu Arko. Taj luk se nalazi nadomak jedne od ovdašnjih najpoznatijih plaža, Plaže ljubavnika, koja svakog ko se na njoj nađe očarava svojim zlatnim pekom i neponovljivom bojom okeana. Ovaj fantastični dragulj prirode nalazi se u brojnim reklamama, a poslužio je i za snimanje filma "Troja".

Na plaži ljubavnika je sniman film "Troja"

Do Plaže ljubavnika može da se stigne isključivo vodenim taksijem čija vožnja košta 8 dolara. Kako smo saznali od ljubaznog vlasnika, mnogi dolaze na ovu plažu ne samo da bi uživali u čarima beskrajno čiste vode, već i da bi izgovorili sudbonosni "da".

Kameni luk Arko

Pravim hedonistima preporučuje se i džez tura na "Tropikalu", najvećem katamaranu u ovom delu Meksika, na kojem se ne samo uživa u poznatim melodijama, već se i degustiraju najkvalitetnija vina uz nezaboravan zalazak sunca. Pored Plaže ljubavnika, veoma je poznata i plaža Medano, koja nudi neobičnu atrakciju – šarmantne pelikane koji će ispred vaših objektiva pozirati poput pravih modela. Čak i poznati fotograf "Nacionalne geografije" Tomas Spangler, koji se nastanio ovde, ima stalnu postavku fotografija na kojima su najčuveniji svetski pejzaži.

Za ljubitelje dvotočkaša

Pokretna juvelirnica na plaži

Kabo je poznat i po svom Art festivalu koji se održava svakog novembra i na kojem se sve meksičke rukotvorine mogu videti na jednom mestu. Ipak, ono što još neodoljivo privlači turiste jesu mnogobrojne juvelirnice u kojima se, pored atraktivnog nakita veoma povoljnih cena, mogu pronaći i originali najpopularnijih svetskih marki satova. Međutim, ako sebe ne pronalazite u ovoj kategoriji potrošača, preporučujemo vam nesvakidašnju radnju šešira u kojoj možete da pazarite neki sombrero. Na ovakvo putovanje se ne savetuje da pođete bez fotoaparata ili kamere, jer ono što može ovde da se snimi zaista je vredno uspomena.

Ekstremni sport, kajtbording

Osim u prelepim plažama, luksuznim hotelima i izvanrednoj usluzi, ovde može da se uživa i u ekstremnim sportovima poput skajdajvinga, ronjenja, jedrenja, kajtbordinga.

Tortilja supa

A nakon ovih vodenih avantura, odmor može da se potraži u nekom od stotine restorana smeštenih uz samu obalu, u kojima se nudi čitava lepeza tradicionalnih meksičkih jela (obavezno treba probati tortilja supu). Naravno, tu su i čuveni Hard rok kafe i Harli Dejvidson šop-bar gde se zaljubljenici ovih brendova pronalaze i druže.

Meksička noć boji ovo mesto zvukom tradicionalnih fijesta, rokenrolom, latino-zvucima i džezom. I, naravno, sva ova prirodna lepota i celokupna turistička ponuda ne bi bile to što jesu bez čuvene meksičke gostoljubivosti i želje domaćina da učine sve kako bi se gosti osećali kao u raju. Za Kabo kažu da je mesto gde zemlja nestaje, a provod počinje...
Ivana Marica
Politika MAGAZIN 533 – 16.12.2007.

Нема коментара:

Постави коментар