01 август 2009

VERONA

ZIDINE LJUBAVI

Tragična ljubav Romea i Julije vekovima deluje kao magnet za ljubavnike i turiste

Kažu da se u Veroni rodila romantika, Verona – kapija Italije, rodno mesto Romea i Julije, čija je tragična lju­bav opisana u istoimenom Šekspirovom delu. Veronezi svom romantičnom gradiću tepaju i nazi­vaju ga najtoplijim gradom "najlepše ze­mlje sveta".

Mapa lokacije Verone

Priča o Romeu Montegiju i Juliji Kapuleti, koji su za svoju ljubav žr­tvovali živote i time postali simbol prave i tragične ljubavi, vekovima deluje kao magnet za ljubavnike, romantike i turi­ste. Ako je verovati podacima turističkih vodiča, ovaj gradić ljubavi svake godine poseti više od tri miliona turista.

Dragulj Italije

Panorama Verone

Verona je grad na severu Italije, u po­krajini Veneto. Osnovana je u IV veku pre nove ere, a dugo vremena je bila pod rimskom vlašću. Posle propasti Rimskog carstva dolazi pod vlast Kar­la Velikog. Nezavisna i slobodna država postaje 1107. godine, ali ubrzo pada pod uticaj dinastija i država sa severa Italije, koje su dugi niz godina gospodarile njo­me. Godine 1866. Verona zvanično ulazi u sastav ujedinjene Italije.

Kada je reč o srednjovekovnom graditeljstvu i umetno­sti, Verona je pravi dragulj Italije. Boga­ta istorija i kultura razvijale su se na obe strane reke Adiđe. Danas u njoj živi više od 250.000 stanovnika. U ovom gradu je sačuvano više od 50 crkava roman­skog, gotskog i renesansnog stila, uz grandiozne palate, lepe mostove i raskošne vrtove.

Svedočanstva prošlosti

Panorama Arene

Po izgledu, kao i obilju arhitektonskog i umetničkog bogatstva, Verona je tipičan grad Veneta. Pored mesta povezanih sa tragičnom ljubavlju Romea i Julije, za turiste je posebno privlačan sačuvani rimski teatar – Arena. Sagrađena je u I veku i tada je mogla da primi skoro čitav grad. Po veličini je treći amfiteatar u Italiji i glavna atrakcija u gradu. Dugačka je 139 metara, visoka 110 metara, sa čak 25.000 mesta. U Areni se danas održavaju pozorišne i operske predsta­ve.

Porta dei Leoni

Uz njene zidine nalaze se i ostaci grada iz 265. godine. Svedočanstvo o prisustvu Rimske imperije u ovom gradu je i Avgustovo pozorište, koje se nalazi na obali reke Adiđe. Do današnjih dana sačuvana su i dva gradska ulaza (porte) iz rimskog doba, to su Porta dei Leoni i Porta Borsari. Najlepši most Verone, Ponte Pietra (kameni most), ima pet lu­kova, od kojih su sačuvana dva iz doba Rimskog carstva.

Na mestu nekadašnjeg foruma nalazi se nepravilna i slikovita Piazza delle Erbe.

Vredna umetnička dela

Crkva San Zeno Mađore

Od mnogobrojnih crkava i manastira koji su sačuvani u ovom gradu najveću pažnju privlači crkva San Zeno Mađore, koja se smatra najvažnijom romanskom građevinom grada i gornje Italije. Temelji ove crkve podignuti su u V veku iznad groba prvog veronskog biskupa Zenona. Prvobitnu crkvicu 807. godine proširio je Pipin, a posle 1117. godine, na mestu te crkve podiže se velika, tro­brodna bazilika sa ravnim krovom. Fasada i prozori ove bazilike bogato su ukrašeni reljefom sa prizorima iz jevanđelja i Knji­ge postanja. Bronzana vrata krase reljefi sa scenama iz Biblije.

Uz crkvu se nalazi odvojeni visoki zvonik iz 1045. godine. U Božanstvenoj komediji čuveni Dante opi­suje lepotu ove crkve.

Crkva Santa Anastazija

Dalje razgledanje crkava Verone možete nastaviti posetom crkvi Santa Marija Antika, zatim gotskoj crkvi Santa Anastazija, u čijoj unutrašnjosti se nalaze freske Zavija, Pizaneta i Mantenje, a posle možete obići rene­sansna zdanja, crkvu Svetog Bernardi­na, Svetog Đorđa i crkvu Svete Marije Organo.

Pored crkava, u Veroni svakako treba videti i kompleks grobnica porodi­ce Skatigeri iz XIV veka, zatim Gradsku palatu, kuću Mazanti, renesansnu Lođu del Konsiljo, koju je od 1476. do 1496. godine gradio fra Đovani Đokondo, zatim prekrasnu renesansnu Palatu del Kapita­no i muzej u kome se čuvaju mnoga vre­dna dela italijanskog slikarstva.
Dragana Rodić
Stil magazin 136 – 03.08.2009.

Нема коментара:

Постави коментар