16 јул 2009

SRBIJA

TVORAC, LJUDI I PREDELI

Naša zemlja obiluje prizorima prirodnih lepota, drevnog neimarstva i ljudske topline od kojih zastaje dah. Ovde su predstavljeni samo neki od njih

Svakim novim danom, i svakim pređenim kilometrom puta u Srbiji otkrivam koliko je Tvorac ovaj relativno mali prostor načinio po meri čoveka, i koliko ga je približio biblijskoj viziji raja: bogato kolorisao izdašnom vegetacijom, oplemenio prijatnom klimom i optimalnom visinom. Nije hteo da ga uznemiri raznoraznim elementarnim nepogodama, niti da pastoralne prostore ispreseca krševitim planinama i neprohodnim kanjonima, pa u Srbiji ne postoje ožiljci na reljefu slični Velikom kanjonu, ili planine moćne poput Prokletija ili Alpa.

Mapa Srbije

Ratnici su detaljno rušili dostignuća prethodnih civilizacija, tako da je u Srbiji teško naći zdanje koje je neokrnjeno preživelo dva veka.

Prizor iz Srbije

Prirodna i ljudska baština u Srbiji nije po veličini monumentalna, ali nije ni manje lepa.

Kablar pod maglom

Meandri Zapadne Morave

Ako sebi dozvolite luksuz da se u rano jutro popnete na Kablar složićete se sa prethodnicima koji tvrde da je to najlepši prizor u Srbiji. Dve planine sa desetak manastira, klisura ispunjena maglom i neverovatni meandri Zapadne Morave su prizor koji se ne zaboravlja.

Kalemegdanski suton

Kalemegdanski suton

Plato sa koga se pruža neverovatan pogled na ušće Save u Dunav, Veliko ratno ostrvo, beskrajnu ravnicu i neponovljivi zalazak sunca stare meraklije Turci nazivali su "Fićir bair", odnosno Breg razmišljanja. Tokom pedeset i više svojih godina često sam dolazio na ovo mesto, ali me je kalemegdanski suton uvek iznova fascinirao.

Kamena gora

Kamena gora

Sa koliko izvora popiješ vodu toliko dugo i živiš, veruju Srbi. Na Kamenoj gori su nabrojali 108 izvora, a planina je poznata po dugovečnim ljudima, životinjama i biljkama. Planina je posebno lepa u oktobru kada mešovite šume pokažu svu izdašnost jesenjeg kolorita.

Beloglavi supovi Uvca

Beloglavi supovi Uvca

Neverovatno izuvijan tok Uvca čini tu reku neponovljivom, a posebnom je čini i brojna kolonija beloglavih supova koji krase nebo iznad reke. Uvac je redak primer pozitivnog uticaja čoveka na prirodu, jer supovi na tom prostoru ne bi opstali bez njegove pomoći.

Rosomački lonci i kanjon Jerme

Rosomački lonci

Neobičnu klisuru na Rosomačkoj reci, na Staroj planini, meštani nazivaju Rosomački lonci, kotlovi ili jednostavno Grlo. Uzana klisura ima četiri proširenja i zanimljiva je tokom prolećnih meseci kada se tope snegovi i kad voda u loncima "provri". Kanjon reke Jerme je udaljen pedesetak kilometara od Grla. Reka je probila uzan kanjon između Vlaške planine i Grebena i stvorila najlepšu klisuru u Srbiji kroz koju vodi i put, pa je lako dostupna. U klisuri se nalaze manastir Poganovo i slikovito selo Vlasi. U neposrednoj blizini je i Zvonačka banja.

Crkva na Vražjem kamenu

Pored reke Pčinje, u blizini Trgovišta se izdižu impresivne stene Vražjeg kamena. Na isturenoj litici je podignuta crkva koju su po predanju majstori za dana podigli kraj reke, a đavoli je u ženskim keceljama podigli na stenu.

Nasleđe starog Rima

Feliks Romulijana

Tragovi rimskog boravka na Balkanu su posebno vidljivi na prostoru istočne Srbije. Tu su Viminacijum, Nais, Timakum Minus, Remizijana i pre svih Feliks Romulijana kod Gamzigradske banje. Za Feliks Romulijanu je dovoljna preporuka mesto ma listi dobara koje je zaštitio UNESCO.

Srednjevekovni manastiri

Manastir Manasija

Manasija je jedan od najimpresivnijih srpskih manastira. Moćne kule koje je okružuju, veličanstvena crkva i freske u njoj su razlog što postoji izreka da je postojala samo jedna Manasija, a da su svi ostali manastiri bili "nemasija" jer nisu imali sjaj kao ova zadužbine despota Stefana. Freske Manasije su vrhunske umetničke vrednosti slikane u stilu Moravske škole, ali podjednako plene i freske Sopoćana, Mileševe, Dečana, Pećke patrijaršije, Poganova...

Čuvari slobode

Golubački grad

Granica civilizacija Istoka i Zapada je omeđena ostacima moćnih tvrđava koje se pružaju duž tokova Dunava i Save: Bač, Petrovaradin, Kalemegdan, Smederevo, Ram, Golubac, Kladovo... Golubački grad nije najmoćnije utvrđenje na Dunavu, ali je podignut na steni gde se moćni Dunav naglo sužava u Đerdapskoj klisuri, naspram stene Babakaj na kojoj je okončala devojka Golubana i gradu podarila ime.

Pećinski Isus

Pećinski Isus

Prostor Stare planine krije mnoge zanimljivosti. Na delu planine koji se naziva Visok, pokraj reke Visočice se nalazi neobična stena dekorisana mnogobrojnim pećinama. U jednoj od njih se nalazi i pećinska crkva posvećena svetim Petru i Pavlu. Nepoznati ikonopisac je pećinsku crkvu ukrasio portretom Isusa koga je prikazao bez kose. Dodatnu dekoraciju kraja čine kultno stablo crnog bora i klisura Vladikine ploče u koju Visočica ulazi u neposrednoj blizini crkve.

Gostoprimstvo

Kada odete u Toplički kraj domaćin vas odmah nudi pićem, a domaćica priprema meze. Uskoro je sto pretrpan hranom, a domaćini se izvinjavaju što nisu znali da dolazite jer bi oni već nešto pripremili. Ova slika gostoprimstva se ne ograničava samo na Toplicu, već važi za sve krajeve Srbije. Na Starom Vlahu vas nude rakijom od divlje kruške koju nikako ne možete kupiti, ali je možete popiti koliko duša (i glava) podnese.
Dragan Bosnić
Politika MAGAZIN 544 – 02.03.2008.

Нема коментара:

Постави коментар