16 јул 2009

PEKING

GRAD KOJI NESTAJE

Nekad su Kinezi živeli u hutonzima, naseljima čije su ograde ostale iz vremena mongolskih osvajanja, a danas ih ruše i na njihovim mestima podižu nebodere od stakla i betona

Tradicionalna kineska naselja, hutonzi, retke su građevine iz prošlosti Pekinga. Njih danas najčešće ruše i dižu solitere. I ne piše im se dobro. Ove preostale pričaju o vremenu kad je caru pripadalo carevo, a bogu božje.

Mapa lokacije Pekinga

Prizemne kućice, ograđene su zidovima sa svih strana, obojenim u sivo sa drvenim kapijama crvene boje. Ponekad je ograđena jedna kuća, a u siromašnijim krajevima ograđene su cele četvrti. Te ograde su, kažu Kinezi, ostale iz vremena mongolskih napada. Tako je ovaj detalj ostao u arhitekturi i dan-danas, mada ima sasvim novu ulogu. Da bi se izbegle gužve oko stambenih četvrti, ograde imaju primenu da spreče sve koji ne žive u njima da prođu. Zato su ove četvrti izuzetno mirne i bezbedne. Uličice kojima se prolazi nekad su toliko uske da ni dva pešaka ne mogu da se mimoiđu.

Hutong ture

Da ljudi ne bi previše lutali, vodiči turiste najčešće upućuju na hutong koji se nalazi pored jezera Huhaji (Houhai). Posebno zadovoljstvo ovog obilaska jeste vožnja u rikši. Kao i sve drugo u Kini, i za vožnju u rikši mora da se cenka, a jednočasovna tura ne treba da se plati više od 30-40 juana (3-4 evra). Vozač će na slabom engleskom pokušati makar malo da ispriča o bogatoj istoriji hutonga.

Obilazak hutonga

Da bi se ipak videlo kako se u njima zaista živi, potrebno je ući u jednu od kuća. Njihovi vlasnici ulazak u svoje dvorište naplaćuju 2 evra. Tako je i nas ugostio gospodin Vang, čija porodica živi u hutonzima već pet generacija. Vang objašnjava da su kuće u hutonzima, kao i sve ostalo u Kini, građene po pravilima feng šuija.

Tipično dvorište u hutonzima

Dvorište zauzima centralni deo i u njemu se obično nalaze jedno ili dva drveta. U kućama malo imućnijih Kineza postoji i zastakljena bašta puna cveća u kojoj se provodi veći deo dana tokom leta, dok se oko dvorišta, na sve četiri strane sveta nalaze prostorije za život Na severnoj strani, koja po kineskoj tradiciji donosi sreću, žive domaćin kuće i njegova žena, a tu se nalaze i dnevni boravak i trpezarija. Na istoku se nalaze prostorije u kojima žive ženska deca, dok su na zapadu prostorije namenjena muškoj deci. Začuđujuće je da, iako spolja izgledaju veoma trošno i neugledna, većina hutonga iznutra je skupoceno sređena i opremljena.

Zabranjeni grad

Glavna kapija Meridijana Zabranjenog grada

U Pekingu postoji nebrojeno znamenitosti, ali za prvo putovanje predlažemo vam onoliko koliko možete za kratko vreme da postignete.

Centralni deo grada zauzima najveći trg na svetu. Tjenanmen je nekad bio deo Zabranjenog grada, a danas na njemu počiva balsamovano telo Mao Cedunga u mauzoleju koji više nije otvoren za turiste. Ipak, Zabranjeni grad je glavna turistička atrakcija Pekinga. Ulazi se kroz glavnu kapiju Meridijana. Iako ima još pet ulaza, ovim centralnim su smeli da prođu samo car, carica i tri najbolja državna činovnika tokom godine. U njemu se nalazi 9.999 i po soba, a i sve ostalo je u znaku broja devet koji ima carsko značenje.

Hram neba

U Hramu neba nekad su svake godine carevi prinosili žrtve bogovima za dobru godinu, gde se nalazi i oltar Tri zvučne stepenice. Tu je stajao car i razgovarao sa bogom. U okviru kompleksa nalazi se i akustični zid koji zbog savršene uglačanosti daje odjek.

Put neba ka grobnicama dinastije Ming

Za sat vožnje od Pekinga dolazi se do grobnica dinastije Ming, gde možete prošetati Putem neba kojim su se nekada nosili kovčezi sa telima careva. Put počinje kod Zmajeve i Feniksove kapije, a duž puta se vidi 36 mermernih figura koje prikazuju careve službenike i životinje koje su povezivane sa božanstvima.

Veliki kineski zid

Kineski zid, jedno od sedam svetskih čuda i jedina građevina koja se vidi iz svemira, nalazi se 70 kilometara od Pekinga. Dug je više od 5.000 kilometara, a njegova gradnja je počela u VII veku p.n.e. Heroj je svako ko se popne na zid. Makar je tako govorio veliki Mao.
Nikola Jablanov
Prees Kofer 30 – 09.01.2008.

Нема коментара:

Постави коментар