05 јул 2009

SARDINIJA

MIRIS MEDITERANA

Veličanstvena Sardinija i samo još nekoliko mesta na svetu mogu se pohvaliti izuzetnom kombinacijom netaknute prirode, blistavog plavetnila mora, skrivenih uvala sa predivnim belim peščanim plažama, nad kojima se uzdiže stenovita obala prepuna mediteranskog zelenila

Sardinija je posle Sicilije najveće ostrvo na Mediteranu, pripada Italiji i predstavlja autonomnu pokrajinu. Prostire se na površini od 24.090 km2 i ima oko 1.662.758 stanovnika. Ostrvo se sastoji od velikog broja neve­rovatnih turističkih mesta, a najpoznati­ja su Kosta Smeralda, Porto Cervo i Porto Rotondo. Sardinija je u prošlosti bila pod Feničanima, Rimom, Vandalima, Vizanti­jom, Saracenima, nezavisnim gradovima Pizom i Đenovom, Španijom, Engleskom, Austrijom, da bi 1720. godine došla pod savojsku kuću kao država Sardinija. Naj­zad, 1861. godine, postaje deo ujedinje­ne Kraljevine Italije. Status autonomne regije dobija 1948. godine.

Mapa i lokacija Sardinije

Geografija ostrva

Na Sardiniji vlada mediteranska klima. Na obalnim delovima veoma je blaga, sa malo kiša, koje padaju početkom prole­ća i krajem jeseni. Zimi, ali i u drugim godšjim dobima, Sardiniju često tuče jak severozapadni vetar poznatiji kao maestral. Od matične zemlje Italije je udaljena 190 km, a od Tunisa 180 km. U blizini joj je Korzika, koja pripada Fran­cuskoj i od koje je deli prolaz Bonifaćo, širok 12 kilometara. Sardinija je okruže­na mnoštvom malih ostrva, među koji­ma su najpoznatiji: Azinara, Madatena i Kaprera na severu, Tavolara na istoku i San Antioko (na jugozapadu).

Slika obale Sardinije

Sa zapadne strane Sardiniju zapljuskuje Sardi­nijsko more, a između Sardinije i Italije je Tirensko more. Sardinija ima pribli­žno oblik pravougaonika čija je dužina (sever-jug) 240 km, a širina (istok-zapad) 120 km. Na svakoj od četiri strane tog "pravougaonika" nalazi se po jedan ve­liki zaliv: Azinarski (na severu), Orisejski (na istoku), Kaljarski (na jugu) i Oristan­ski (na zapadu). Oko 14 odsto površi­ne sardinijske teritorije je iznad 300 m nadmorske visine, na brežuljkasti deo otpada 68 odsto, a na ravnice 18 odsto.

Noćni život pored vode

Glavni grad Sardinije i najveći grad tog ostrva je Kaljari. To je kosmopolitsko me­sto, sa skoro 500.000 stanovnika. Istovre­meno, on je i istorijski vrlo atraktivan, s obzirom na to da ima gotovo netaknut stari centar, sa brojnim građevinama koje dati­raju iz XII i XIII veka.

Kaljari, Gradska kuća

Grad je prepun resto­rana i barova, ali i prodavnica. Osim toga, Kaljari ima jednu od najdužih gradskih pla­ža u Italiji, a more je izuzetno čisto. Poeto je gradska plaža duga 8 km, poznata po finom, sitnom pesku. Plaža je postala popultarna tek početkom XX veka, jer su građani Kaljarija do tada bili više orijentisani na zapadnu stranu zaliva. Ime plaže Poeto po­tiće od katalonske reči pohuet, što znači izvor, a odnosi se na mnogobrojne izvore i rezervoare vode koji se nalaze na Zjela det Djavolo. Plaža Poeto ima dobar noćni život.

Kaljari, plaža Poeto

Klubovi i barovi rade preko cele godine, ali su naročito atraktivni leti kada je noću pri­jatnije pored vode.

Obilazak Sardinije

Najčuvenije modne kuće iz najboljih deiova Londona i Pariza, preko leta ovde imaju prodavnice. Poznati su i folklorni festivati, pre svega 1. maja u Kaljariju, ali i u Sasariju, Nuoru. Sardinija je ostrvo sa obalom dugom skoro dve hiljade kiltometara, duž koje je zanimljivo jedri­ti, naročito uz severnu i istočnu obatu, koje imaju mnoga prirodna zakloništa i luke.

Ploveći do Tunisa i nazad, mogu se upoznati mnoga pristaništa i mir nekih si­drišta, koji ponekad nedostaje u lukama. Vilazimijus je nedavno proširena luka, na krajnjem jugu Sardinije, a pored puno slobodnih, dobro opremljenih mesta, ima u neposrednoj blizini, odmah sa dru­ge strane lukobrana, lepe tihe plaže, a u samom mestu restorane i kafanice. Ipak, njena najveća privlačnost je zov afričke obale, Alžira i Tunisa, koji se u njoj ose­ća. Treba samo podići jedra i zaploviti.

Divlja romantika

Donekle mondenski, a donekle neta­knuto, ovo ostrvo je jedno od najluksu­znijih na svetu. Svojom kristalnoplavom bojom mora, privlaći svetski džet-set. Zato ne čudi što su česti gosti ove desti­nacije Brus Vilis, Sindi Kraford i Naomi Kembel. Naime, na Kosta Smeraldi azur­noplava voda, bele peščane plaže i pri­stanšta jahti garantuju odmor bez prem­ca. I ostatak ostrva mami lepim plažama koje su okružene stenama i zalivima, u čijoj pozadini vlada divlja romantika.

Trajektom ili jahtom

Ako putujete sopstvenim prevozom, računajte da su putarine dosta skupe, kao i da se na Sardiniji na mnogim plaža­ma plaća parking, i to na nekim od pet do sedam evra za ceo dan, dok se na drugim naplaćuje evro i po (dva evra u avgustu) na sat.

Trajekt za Sardiniju

Da biste stigli do ostrva, najzgo­dniji su trajekti koji idu iz Livorna ili Đe­nove. Trajekt u sezoni ima više polazaka dnevno. Od Livorna tokom dana vožnja traje oko pet, noću i punih 8 sati, dok iz Đenove vožnja trajektom traje i de­setak sati. Cena prevoza nije fiksna, već zavisi od doba dana (dnevni ili noćni, a vi­kendi su mnogo skuplji) i koliko se ranije rezerviše mesto.

Ako rezervišete kasnije, kabina sa sedištima može biti rasprodata, pa ako idete noćnim trajektom, preostaje vam ili stajanje ili kabina. Naravno, uko­liko se na vreme odlučite za Sardiniju kao svoje krajnje odredište, možete povoljno da kupite avionske karte jer veliki broj loukost kompanija leti tamo.
Suzana Obradović
Stil magazin 130 – 22.06.2009.

Нема коментара:

Постави коментар