05 јул 2009

TITEL

OVDE SU SE PRAVILE ŠAJKE

Po predanju, Atila, vođa Huna i veliki osvajač, sakrio je svoje zlato u vodu stare Tise koja je tada tekla okolo Titelskog brega. Ali, veće blago su znameniti ljudi ovog grada nadomak tri reke: Lukijan Mušicki, Mihailo Rašković, osnivač prve katedre za hemiju, Mileva Marić-Ajnštajn, njegov prvi poslanik Laza Kostić, slikari Stojan Trumić i Mihailo Avramović

Na krajnjem jugoistoku plodne bačke ravnice, koju je u svojim "Seobama" ovekovečio Crnjanski, među dvema velikim rekama – Dunavom i Tisom, u Šajkaškoj, odakle potiču graničari šajkaši, nalazi se opština Titel. Sam grad je od Zrenjanina udaljen 32, a od Beograda nešto manje od 60 km.

Mapa lokacije Titela sa okolinom

Ka Titelu monotoni put vodi kroz ravnicu. U daljini se plavi Slankamen. Pored kanala veliko stado debelih krava, a nešto dalje, iznad nasipa, prava "džungla" rastinja. Obrisi Titelskog brega, nalik leđima velikog medveda zadremalog u ravnici, Žeželjev most na Tisi od prenapregnutog betona i – Titel.

Most na reci Tisi

Lađa za razgledanje i uživanje

– Do ovog grada se nekad redovno stizalo brodom, a nedeljom je išla i "šetna" lađa za razgledanje i uživanje, kojom je, osim turista, prevoženo i voće. U ovom kraju pravljene su oduvek odlične aromatične voćne rakije, a od grožđa belo vino, gusto kao zejtin, koje je odlično išlo uz čuveni titelski gulaš – priča nam Laza Čurčić, nezvanični titelski hroničar, inače po struci profesor književnosti i autor brojnih knjiga o istoriji ovog grada.

Od njega saznajemo i da je pesnik Laza Kostić, inače rodom iz Gornjeg Kovilja, najradije svraćao u staru kafanu "Šajkaš". Inače, najstarija zdanja su hotel "Anker", Barutana i šajkaška kasarna, građeni 1702-1703. godine.

Ovaj gradić jeste mali, ali je još 1911. dobio električnu centralu i asfaltne ulice. Dve godine kasnije osnovan je i prvi tonski bioskop "Apolo". Lutkarsko pozorište držalo je Sokolsko društvo, koje je imalo i tamburaški orkestar, dok je u "Olimpiji", amaterskom društvu građanskog staleža, svirao – džez orkestar. Prva fudbalska utakmica odigrana je 1912. godine, a postojao je i teniski klub. U aeroklubu građani su se obučavali u vazdušnom jedrenju.

Panorama grada

Ljubav prema jedriličarstvu je ostala tradicionalna. I danas postoji Aeroklub u kojem su aktivni aeromodelari, jedriličari i zmajari. Svetozar Vujkov je član savezne reprezentacije. Zanimljivo je, a i u Titelu malo kome je znano, da je Ladislav Firšt – Laci, predsednik ovog kluba, ujedno i savetnik za vazduhoplovno modelarstvo u Vladi Srbije. U opštini je gospodin Firšt sekretar, a nama je dva dana bio strpljiv, ljubazan domaćin.

Pitamo ga kako se danas živi u njegovom gradu, u kojem osim Srba ima i Mađara, Nemaca, Hrvata, Rusa...
– Živi se skromno, a opet lepo – kaže.

Breg - vidikovac

Da je lepo, uverili smo se i sami. Titel ima svoj breg, visok svih 128 metara. Posmatramo grad i reke sa njegove najviše tačke, pokraj ostataka samostana u kojem je Kusturica snimao kadrove svog filma "Dom za vešanje". Na Titelskom bregu bili su nekad lepo uređen park i utvrđenje. Danas je tu vidikovac, sa kojeg se, po vedrom vremenu, mogu videti Avala, pa Čenta, Perlez, Carska bara, ribnjaci Ečke, ceo Zrenjanin i Aradac, a na jugu padine Fruške Gore, Krčedin, Slankamen, Beška i Surduk. Na suncu se, podno brega talasa voda Tise i Begeja – prava divota...

Titelski breg

Na drugoj obali Tise vidi se mesto Knićanin, u kojem je i aerodrom, uzletište za titelske zmajare i njihov takmičarski poligon.

Vlada Čavić je bio "pilot" zmaja kojim je leteo naš fotoreporter. Obuka upravljanja ovim ultralakim letelicama traje 10 sati leta, objašnjava instruktor Stevan Ločni, inače sudija za prekršaje. Najlepše je leteti na 150 metara, a može se uzdići i na preko hiljadu. Pa, ko voli...

Mi smo se radije držali zemlje i Tise. Uživali smo ploveći čamcem po zelenoj vodi, pored obala na kojima smo najčešće viđali pecaroše, ali i koze koje su se mirno odmarale u hladovini, na samo 150 metara od centra grada.

Odlukom cara Josifa II u Titelu su 1775. godine počele da se grade šajke. I danas postoji brodogradilište, ali se čamci trenutno prave u privatnim firmama. Takva su vremena.

Ljubav pored fontane

Milivoj Petrović, predsednik Skupštine opštine, kaže nam da se uređuje priobalje i plaža, biće uređen i veslački kamp. Ovde je održavanje veslačkih trka tradicionalno, već devet godina, u julu i avgustu. Razvijen je i konjički sport; takmičenje u daljinskom jahanju, trke zaprega. Postoje i redovni Titelski dani kulture.

Plaža na Tisi

Od svih kulturnih manifestacija stariji Titeljani najviše vole, kao i drugde – kafane, gde se uz iće i piće razveze priča...

A kako se zabavljaju mladi, priča nam 17-godišnja Sonja Tasić, uz kolače u poslastičarnici "Karmen":
– Okupljamo se i sedimo oko fontane na trgu, koja je zamenila nekadašnji korzo. Tu se sklapaju i nova poznanstva, rađa i poneka ljubav. Uglavnom prilaze mladići devojkama, ali biva ponekad i obrnuto. Odlazimo u diskoteke i kafiće – najpoznatiji je onaj otmenog imena i enterijera "Tifani", u glavnoj ulici. Izlazi se oko 11 uveče a ostaje – koliko roditelji dozvole.

Čeznu, kaže, za malo više žive svirke, za starim rokom. Nedavno su ovde gostovali "Riblja čorba" i Balašević.

Mladi danas "blago" traže u Beogradu, Novom Sadu i drugim velikim gradovima. Možda zaista moraju da odu dalje, kako bi osetili koliko vole Titel i Tisu. A ko se jednom napije vode iz ove reke, zna se – vratiće se ponovo.
Nađa Orlić
Politika MAGAZIN 312 – 21.09.2003.

Нема коментара:

Постави коментар