08 јул 2009

ŠANGAJ

PAGODE I OBLAKODERI

Sa preko 16 miliona stanovnika, ovaj grad je danas jedna od najužurbanijih zona na svetu, a arhitektonski je čudo moderne civilizacije

Šangaj je uz Peking najpoznatiji kineski grad. Od davnina su ga posetioci prozvali Parizom Istoka jer je svojom arhitekturom i duhom privlačio i zadržavao turiste slično kao evropski Grad svetlosti.

Danas je Šangaj čudo moderne civ­ilizacije. Samo po arhitekturi se može prepoznati burna prošlost ovoga gra­da, gde na svakom koraku može da se vidi ukrštanje Istoka i Zapada, tradi­cionalnog i modernog, svega onog šta je Kina nekada bila, ali i šta bi trebalo da bude. Svetski putnici sma­traju da je Šangaj danas mnogo slični­ji Njujorku nego Parizu, sa kojim su ga oduvek upoređivali. Sa preko 16 mil­iona stanovnika, ovaj grad je danas jed­na od najužurbanijih zona na svetu.

Mapa i lokacija Šangaja

Već na aerodromu će vas oduševi­ti pedantnost i ljubaznost. Sve je novo, čisto. Odiše novim tehnologi­jama. Pasoška kontrola može potra­jati nešto duže, ali svi službenici su veo­ma ljubazni. To i ne čudi s obzirom na to da postoji mogućnost ocenjivanja usluge pritiskom na dugmiće sa nacr­tanim smajlijem. Ko dobije najviše smajlija, povećava mu se plata na kraju meseca. I obrnuto.

Put do centra grada, što je oko 30 kilometara, može dugo da potraje jer su gužve na autoputevima užasne, pa nemojte da se iznenadite ako ovu razdaljinu budete morali da prelazite i po sat vremena.

Može vam se zavrteti u glavi kada budete videli savremene petlje i ekstravagantnu arhitekturu pomešanu sa zgradama čiji su stanari pripadni­ci najnižih slojeva društva.

Pogled na novi deo Šangaja – Pudong

Smeštaj u hotelu nije preterano skup. Ukoliko izaberete hotel u cen­tru grada, noćenje sa doručkom će vas izaći u proseku 40 evra, što za jednu ovakvu metropolu i nije mnogo.

Jujuan bašta i "zigzag" most

Jujuan bašta

Prva stanica u otkrivanju grada svakako bi trebalo da bude Jujuan bašta i zeleni centar. Bašta koja datira još iz XVI veka i danas predstavlja nacionalni spomenik. Prostire se na dva hektara i podeljena je na šest oblasti. Karakteriše je pre­divna priroda kao i jezerca prepuna zlatnih riba. U centralnom delu nalazi se bazen lotosa sa čuvenim "zig­zag" mostom prepunim turistima iz čitavog sveta.

Most "zigzag" u Jujuan bašti

Stvari koje se unutra mogu pogledati su i "Velike stene" koje potiču još od Ming dinastije, kao i "Prolećna palata". Oblasti Jujuan bašte su oivičene zidinama na koji­ma se nalaze ogromne skulpture zmajeva. Tu je i veliki broj neizbežnih radnjica u kojima se može kupiti bukvalno sve. Ako tražite poklon, na pravom ste mestu.

Grad deli reka Huangpu

Noviji deo grada je opet priča sama za sebe. Grad deli reka Huangpu na stari (leva obala) i novi (Pudong) deo grada. Kada stojite na obali imate utisak da se na drugoj obali nalazi pot­puno drugi grad. Jedna od mnogih arhitektonskih atrakcija koje se nalaze na Pudong obali je TV toranj (Oriental Pearl Tower) sa svojom visinom od 468 metara i gornjim spratom na 350 metara nadmorske visine. Izgrađen je početkom devedesetih godina prošloga veka i to po feng šui prin­cipu. On predstavlja suprotnost starom delu Šangaja koji se nalazi preko puta reke i na koji su Kinezi izrazito ponosni. Upravo feng šui principu izgradnje dodeljuje se najveća zasluga za jačanje grada u kome se godišnje obavi 12 odsto celokupne trgovine Kine. Sva tri prstena služe kao vidikovci.

Zgrada Svetskog finansijskog centra

Osim restorana, muzeja, tu su i aktivnosti kao što je rolerkoster ili "najopasniji točak" na svetu. Tačno preko puta tornja završava se izgradnja finansijskog centra, najviše zgrade na svetu. Visoka je neverovatna 492 metra. Uz obalu se prostiru prelepe građevine koje datiraju iz doba britanske koncesije. To su sada uglavnom banke. Zbog mnogih političkih promena kroz istoriju Šangaja, u gradu postoje, osim britanske, američka i francuska oblast.
M. Jelačić i K. Jovanović
BLIC Panorama 82 – 06.07.2008.

Нема коментара:

Постави коментар