08 јул 2009

ANTALIJA I BELEK

TURISTIČKI RAJ

Ako tražite destinaciju gde je sve podređeno vama i vašoj porodici, gde je usluga gotovo telepatska, a hoteli jednostavno fenomenalni, i sve to po pristupačnim cenama, onda je vaš izbor ovog leta Turska

Oblast Antalije, koja odiše mistikom prošlosti, naziva se Turskom rivijerom, a krase je bogatstvo istorijskog nasteđa i prirodne lepote. Antalija se nalazi u zapadnom delu mediteranske obale Turske. U drevno doba ova oblast pripadala je kraljevstvu Panfilija ("Zemlja svih ple­mena") i to ime svakako zaslužuje jer su se na tom području kroz istoriju smenjivale razne civilizacije.

Mapa lokacije Antalije i Beleka

Tu je bilo i Likijsko kratjevstvo koje je do današnjih dana ostavilo traga u grobnicama u stenama. Stari Grci, a potom Rimljani, takođe su ostavili spomenike kulture. Antalija je bila deo Vizantijskog carstva, a već od VII veka su tu i muslimani. Oblast je pretežno planinska, uz obalu je planinski venac Tau­rus sa vrhovima izmedu 2.000 i 3.000 metara nadmorske visine. Antalija je zaista rajsko mesto u kome letnja sezona traje osam-devet meseci.

Grad Antalija

Antalija, panorama grada

Grad Antatija je smešten u istoimenom zalivu, iznad kojeg se uzdižu planine Taurus pokrivene gustom borovom šumom. U I veku p.n.e. oblast je pripadala kraljevini Pergam, a njen vladar kralj Atal naložio je svojim ljudima da pronađu najlepše mesto na svetu, raj na zemlji. Kada je to mesto pronađeno, tu je osnovan grad nazvan Ataleja, danas Antalija. Od tada su mnogi narodi sa čežnjom gledati prema tom gradu koji je kroz istoriju mnogo puta menjao vladare. Kada su Rimljani osvojili Pergamsko kraljevstvo, Ataleja je postala izvanredan rimski grad koji je po­setio car Hadrijan 130. godine n. e., a slavoluk izgrađen u njegovu čast i danas postoji.

Antalija, Kaleiči – stari deo grada

Grad čine dva dela: savremeni, sa širokim bulevarima, tržnim centrima kao i mogućnostima za noćni pro­vod; stari deo grada – Kaleiči koji je podignut oko stare luke. Tu su uske uličice, stare turske kuće, zanatske radnje, koje nisu samo primeri stare arhitekture, već i načina života i običaja u staroj Antaliji. U blizini grada, na plaži Lara, nalaze se hotelski kompleksi koji turistima omogućavaju uživanje u skladu mora, sunca i prirodnih lepota najčistijeg dela Sredozemlja.

Luksuz Mediterana

Hotelska ponuda Lare je više nego raznovrsna. Ovaj deo Turske odiše luksuznim hotelskim smeštajem gde preovlađuju ho­teli sa pet zvezdica, a nalaze se na 15 do 20 kilometara od aero­droma i u proseku isto toliko od centra Antalije. Najpoznatiji i najbolji hotelski kompleksi na ovom delu Mediterana su hoteli Limak Lara, Royal Wings, Miracle Resort, Fame Residence Lara, Porto Bello, Saturn Palace. Svi hoteli imaju koncept "ol inklu­ziv", odnosno sve uključeno. Sve uključeno podrazumeva doručak, kasni doručak, ručak, večeru, užine u različitim terminima u toku dana (odmor uz kafu, kolače, sladoled... ).

Lara, hotel Miracle Resort

Nalaze se na samim obalama mora, a uključuju i bazenske komplekse, vodene parkove sa toboganima, bazene za najmlađe, što ih čini idealnim za odmor sa malom decom.

Lara, hotel Saturn Palace

Osim toga, ponuda za najmlađe uključuje i mini klub, junior klub, dečji meni, igralište, kao i čuvanje dece, što znači idealan odmor za vas. Dobra vest je da se suncobrani i ležaljke na plaži ne naplaćuju jer se nalaze u sklopu hotela. Standardne sobe u ovim hotelima su klimatizovane i imaju satelitsku televiziju, muziku, telefon, Internet priključak, mini-bar, fen, sef, kupatilo, terasu.

Belek

Ovo je moderan turistički centar koji sve više postaje pozna­ta destinacija zbog luksuznih hotela sa visokim nivoom usluge, peščanih plaža i golf terena okruženih zelenilom. I ovaj deo Tur­ske može da se pohvali savremenim i udobnim hotelskim komplek­sima sa pet zvezdica. lzdvajamo hotele Rixos Premium, Papillon Zeugma, Papillon Ayscha, Spice Hotel & Spa, Gloria Verde Resort & Spa, Voyage Belek Select kao i ekskluzivni hotel Adam i Eva.

Belek, hotel Adam i Eva

I ovi hotelski kompleksi uglavnom funkcionišu po principu "ol inkluziv" – sve uključeno. Nalaze se otprilike 40-50 km od Antalije i 30-50 km od aerodroma. Pored hotelskih restorana, postoje i brojni restorani turske i internacionalne kuhinje, hamam barovi, disko barovi. Svi ho­teli imaju svoje unutrašnje i spoljašnje baze­ne, kao i bazene, vodene parkove i igrališta za decu.

Ukratko, u jednom ovakvom kom­pleksu imate apsolutno sve što vam može zatrebati, od kozmetičkih salo­na i kompjuterskih igrica do lekara, tako da nemate potrebu da iz njega izađete do završetka letovanja.

Hotel za zaljubljene

Iz hotelske ponude Beleka posebno izdvajamo ekskluzivni hotel sa pet zvezdica Adam i Eva za koji kažu da je napra­vljen da bi oživeo i podmladio brak. Udaljen je samo kilometar od centra Beleka i 35 kilometra od ae­rodroma. Hotel ima neverovatnu ponudu sadržaja, od sportskih i fitnes do različitih masaža, parnog i turskog kupatita. Kao i većina savremenih hotela, i ovaj ima program za najmlađe.

Ente­rijer prati savremene trendove u opremanju, a eksterijer može da se pohvali ogromnim bazen­skim kompleksom i udobnim ležaljkama u vodi i ispod suncobrana. Zakupom jedne od soba dobijate na raspolaganje i ličnog anđela koji ima zadatak da se brine o vašim potrebama i ispunjava sve želje. Sobe ovog hotela imaju đakuzi u spavaćoj sobi, terasu, mini-bar. Naša preporuka je svakako Adam i Eva.

Stil magazin 79 – 09.06.2008.

Нема коментара:

Постави коментар