08 јул 2009

ALANJA, KEMER I SIDE

SAVRŠEN PORODIČNI ODMOR

Provedite nezaboravne, opuštajuće trenutke odmora sa svojom porodicom u poznatim turskim letovalištima

Alanja je grad sa mnogo različitih lica. Nalazi se u istočnom delu turske obale i odlikuju ga veoma izraženi kontrasti. Duge peščane plaže i hladne planin­ske reke, drevne ruševine iz rimskog doba i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Neki Alanju zovu i "Majorka turske obale". Ako se sagledaju brojne diskoteke, veliki broj pabova i restorana, ova tvrdnja izgleda kao apsolutna istina. Veliki broj spomenika od istorijskog značaja, 26 kilo­metara duga peščana obala, prijatna atmosfera i izvanredan noćni život, bez pogovora su odrednice koje Alanju svrstavaju među jedne od turistički najatraktivnijih destinacija.

Mapa lokacije Alanje, Kemera i Sidea

Idealno za odmor sa decom

Ovo letovalište ima raznoliku hotelsku ponudu, od luksuznih kompleksa sa pet zvezdica pa sve do onih, ništa manje lepih, sa tri zvezdice. Udaljeni su od aerodroma od 80 do 120 kilome­tara, ali se nalaze na samim obalama mora.

Iz luksuzne ponude izdvajamo hotele Delphin Deluxe 5*, Botanik 5*, Arycanda Deluxe 5*. Oni imaju koncept "ol inkluziv" – sve uključeno, i podrazume­vaju doručak, kasni doručak, ručak, večeru, užine u različitim terminima u toku dana (odmor uz kafu, kolače, sla­doled...). Ova usluga ih čini idealnim za odmor sa decom, jer ne morate da vodite računa kada mališani ogladne dok se vi sunčate.

Alanja, panorama grada

Još jedna pogod­nost za porodični odmor sa decom jeste postojanje igrališta, mini-klubova, animacija, kao i bazena za decu. Sobe u ovakvim kompleksima imaju sve pogodnosti, uključujući klimu, fen, sef, mini-bar, satelitsku televiziju, terasu, telefon i ostato. Domaćini su se potrudili da gostima obezbede i brojne sportske aktivnosti, kao što su spa, fitnes, tenis, tursko kupatilo, masaža, sve za potpuniji boravak.

Sportovi na vodi i opuštanje

Antalija, hotel Kahya

Ni hoteli sa četiri i tri zvezdice nisu ništa manje glamurozni. Hoteli sa 4* takođe imaju koncepte "ol inkluziv", standardizo­vane sobe sa svim pogodnostima i bazene za decu i odrasle, kao i odgovarajuću ponudu spor­tskih i spa aktivnosti. Najbolji među njima su hoteli Kahya i Kleopatra.
Od hotelskih kompleksa sa tri zvezdice naročito izdvajamo hotele Sara, Muz i Saraya Beach. U svom sastavu svi imaju i bazene. Njihovi koncepti se zasnivaju na bazi polu­pansiona (doručak i večera). Nala­ze se u centru Alanje i imaju veliki broj pogodnosti kao što su sportske i spa aktivnosti, diskoteke, restora­ne... Sobe su, naravno, standardi­zovane i sve imaju klimu, telefon, fen, mini-bar, terasu.

Kemer

Nalazi se na zapadnoj obali Antalijskog zativa, udaljen je 42 kilometra od Antalije i okružen je najlepšom prirodom u regio­nu.

Kemer, panorama marine

Ponosi se dugom plažom koja nosi oznaku "plava zastava" za čistoću vode, marinom i bazarom sa mnogo prodavnica. Najveći broj ronilačkih centara u regionu nalazi se baš u ovom mestu. U blizini Kemera su ostaci likijskog grada Faselisa. Što se smeštaja tiče, u ponudi se nalazi za svakoga ponešto. Najpo­znatiji i najbolji hotelski kompleksi sa pet zvezdica su Fantasia Deluxe, Maxim Resort, Limak Limra, Fame Residence Kemer, An­tedon Garden i Marti Myra.

Pogodnosti su brojne, od "ol inklu­ziv" koncepta, prelepo uređenih soba sa svim pogodnostima, do bazena, đakuzija i zanimacija za decu. Od kompleksa sa četiri zvezdice, svojom ponudom, izgledom i položajem izdvajaju se hoteli Rose Beach Residence, Ambassador, Astoria i hotel Pegasos Beach. Za one sa malo plićim džepom izdvajamo hotele sa jednako dobrom ustugom – Vateri Beach 3* i Amsterdam 2*.

Side

Ovo je jedinstveno letovatište, smešteno na malom, ravnom, svega 300 metara širokom i 800 metara dugom poluostrvu. Nalazi se na samoj njego­voj ivici i sa obe strane je okruženo dubokim plavim Mediteranom. Glavne odlike ovog grada, udaljenog 75 kilome­tara od Antalije, jesu brojne arheološke iskopine iz rimskog doba. Ova nekada mala ribarska luka danas je jedno od posećenijih letovališta u Turskoj.

Side, panorama grada

lz hotelske ponude ovog letovališta izdvajamo dva sjajna kompleksa – hotele Sunrise Queen i Kumkoy Beach Resort & Spa. Oba hotela imaju neverovatne poglede na more i prelepe sobe opremljene svim pogodnostima.

Izleti

lz ovog dela Turske nude se i brojni fakultativni izleti. Nabrojaćemo najpoznatije:

– Demre, Mira i Kekova (iz gradova: Kemer, Antalija i Belek)
Ovaj celodnevni izlet obuhvata putovanje autobusom i bro­dom. Najlepša priroda na ovom delu turske obale nalazi se između Antatije i grada Demre, udaljenog 147 kilometara. Istorijski grad Mira poznat je po grobnicama uklesanim u stene, ali i po svetom Nikoli (Deda Mrazu), koji je rođen i sahranjen u ovom mestu. Posle toga se obilazi bazilika Sv. Nikole iz I veka n.e., izgrađena od kamena, posebnog rasporeda prostorija, sa predivnim podnim mozaicima, freskama i samim sarkofagom sv. Nikole. Krstarenje brodom, uz tursku muziku i specijalitet mornara (kraba na žaru). Obilazi se i ostrvo "origana" ili tzv. Kozje ostrvo – Kekova. Razgledanje ostataka drevnog likijskog grada i nekropole, koji se velikim delom nalaze na dnu mora, sa kupanjem u kristalno čistoj morskoj vodi.

– Antalija i tursko veče (iz gradova: Kemer, Antalija i Belek)

Vodopad Duden

Ovaj izlet autobusom je celodnevni. Nudi panoramsko razgledanje novog modernog dela grada Antalije, sa prelepom Konjalti plažom i starog dela grada Kaleiči, sa lukom, Ataturko­vim trgom i Hadrijanovom carskom kapijom. Zatim obilazak vo­dopada Duden, koji je bremenit istorijom i legendama. Poseta velikim fabrikama i prodajnim centrima zlata, srebra i kože, kao i poseta jednom od čuvenih turskih tradicionainih bazara idealnim za vežbanje umetnosti cenkanja i kupovinu suveni­ra svake vrste. Završetak izleta je večera uz tradicionalne i komične turske plesove i posebna iznenađenja u programu.

– Pamukale (iz gradova: Kemer, Antalija, Belek i Alanja)

Pamukale, čudo nastalo radom prirode

Celodnevni izlet autobusom. Obuhvata panoramsko razgle­danje grada Denizli, vlasnika jednog od neobičnih Giniso­vih rekorda, čuvene fabrike pamuka i njenog prodajnog centra. Posle se obilaze Pa­mukale, čudo nastalo radom prirode. lztetnici imaju priliku i za opuštanje uz šetnju belim delom planinskog venca prekri­venog krečnjačkim karbo­natom, sa čuvenim terasama, potočićima i bazenima ispunjenim belom vodom temperature 370 stepeni Celzijusa. Na kraju se obilazi drevni grad Hijerapolis i Kleopatrino lekovito kupatilo.

– Alanja i tursko veče (iz grada: Alanja)
Ovo je popodnevno-večernji izlet autobusom. Obuhvata pano­ramsko razgledanje grada Alanje autobusom, prelepe tzv. Kleo­patrine plaže i gradskog dvorca. Završetak izleta je uz tradicio­nalne i komične plesove i posebna iznenađenja u programu.

– Aspendos (iz gradova: Kemer, Antalija, Belek i Alanja)

Aspendos, najveći sačuvani rimski amfiteatar

Ovaj izlet nudi posetu svetski čuvenoj predstavi turskog kulturno­umetničkog društva "Fire of Anatolia", koja se održava u najvećem sačuvanom rimskom amfiteatru na ovim prostorima. Uživanje uz program modernih turskih plesova i muzike, sa primesama glume, baleta i folklora, u prelepoj atmosferi i duhu antičkog doba.

Stil magazin 77 – 16.06.2008.

Нема коментара:

Постави коментар