08 јул 2009

MONTE KARLO

LUDILO TRKAČKOG VIKENDA

Za fanove Formule 1 put od 3.000 kilometara autobusom do Monte Karla na veliku nagradu Monaka prava je sitnica. Za ljubitelje putovanja izazov je – usput se mogu videti sve lepote severne Italije, Azurna obala...

Kada u svom vidokrugu imate preskupe jahte iznad kojih se uzdižu najekskluzivniji hoteli na svetu, a između prolaze bolidi vredni milione evra kojima upravljaju vozači čiji se godišnji prihodi pišu sa osam cifara, onda se sigurno nalazite u Monte Karlu krajem maja.

Mapa i lokacija Monte Karla

Za one koji znaju šta znači gledati (i čuti) trku Formule 1 uživo, možda i nije presudna činjenica da Srbin prosečne zarade baš i nema šta da traži u ovom mondenskom letovalištu smeštenom u Zalivu anđela na Azurnoj obali. Posebno kada se na put kreće autobusom, a ne privatnim „bentlijem" ili „ferarijem".

Postojbina "ferarija"

Put do Monte Karla provešće vas prvo kroz prebogatu severnu Italiju, plodnu ravnicu oko reke Po i kroz moćne industrijske centre poput Milana i Torina. Uz malo veće skretanje sa glavnih autostrada (na 18. kilometru od Modene), uz toplu preporuku da to zaista i učinite, možete stići do Maranela, postojbine najatraktivnijeg i najskupljeg automobila na svetu – "ferarija". Uz to, tu je i dom najtrofejnijeg tima u istoriji Formule 1. Naravno, svesni svih tih činjenica, Italijani su sa ponosom u Maranelo smestili i istorijski muzej ove moćne fabrike, gde možete uživati u razgledanju svih modela bolida i automobila koji su se razvijali i nadgrađivali poslednjih šezdesetak godina, kao i svim trofejima koje je "ferari"" osvojio.

Maranelo, Italija, muzej ferarija

Ulaznica je simboličnih 10 evra, ali za te "sitne" pare dobićete prvo pravo zagrevanje i uvod u ono što vas tek čeka na trkačkom vikendu.

Po ulasku u Francusku, posle pogleda na nekoliko prekrasnih letovališta kakav je Menton, sledi silazak u kneževinu Monako.

Monte Karlo, kockarnica

Grad-država prostire se na svega 1,95 kvadratnih kilometara, a sastoji se od četiri celine: Fontvil, Monako, Kondamen i Monte Karlo i poznat je po mnogo čemu. Svako je čuo za kraljevsku porodicu Grimaldi, prelepu glumicu Grejs Keli koja je bila udata za princa Renijea Trećeg, kockarnice u Monte Karlu i prvu uličnu trku Formule 1 koja se održava od 1929. godine.

Magija najbržeg cirkusa

Sezona na Azurnoj obali počinje upravo krajem maja filmskim festivalom u Kanu i Velikom nagradom Monaka, a meštani kažu da ta dva događaja dođu kao neki okidač za početak svega onoga što nudi ova rivijera.

Monte Karlo, Velika nagrada Monaka

Magija najbržeg cirkusa na svetu ne ostavlja ravnodušnim ni potpune laike. Mala grupa Srba koja je ove godine rešila da krene put Monte Karla nije se preterano nadala da će od trke išta videti, ali je za mnoge zvuk koji se prolama preko zaliva i odbija o zgrade bio više nego dovoljan. Cena ulaznica za ovaj prestižan događaj kreće se od 70 evra za brdo Rocher do 450 evra za sedenje na pokrivenoj tribini sa pogledom na veći deo staze. Naravno, najviše oni koji su sve posmatrali sa terasa okolnih zgrada, a za to zadovoljstvo valja izdvojiti od 1.500 do 3.000 evra. O užitku vlasnika jahti i njihovih gostiju ne treba ni govoriti.

Monte Karlo, ulična trka formule 1

Peh sa vremenskim uslovima i kiša koja je lila kao iz kabla, nisu previše pokvarili ugođaj. Nekoliko sati silaska do trkališta i još toliko izvlačenja iz Monaka – takođe. U celokupnom šarenilu štandova, preskupih suvenira, oko 300.000 ljudi iz celog sveta (čak i Australije), najrazličitijih zastava timova i zemalja, interesantnih navijačkih autfita, sama trka je možda bila i najmanje bitna. Pobednik takođe. Neki su bili razočarani rezultatom, neki presrećni, ali su svi znali da su doživeli neprepričljivo iskustvo ludila trkačkog vikenda u Monte Karlu.
J. K. Mitrović
Press Kofer 50 – 04.06.2008.

Нема коментара:

Постави коментар