06 јул 2009

RIO DE ŽANEIRO

ŽIVE OD SMEHA, IGRE I FUDBALA

Megapolis sa preko 11 miliona stanovnika proizvod je istorijske mešavine naroda, Afrikanaca, Evropljana i Indijanaca, koji su, svako sa svoje strane, doprineli da ovaj grad postane čudo

Postoje gradovi koje svi poznaiu, a koliko god puta da odete uvek su drugačiji. Jedan od tih je Rio. Smešten je u spletu poluostrva, između brda i plaža, krajnje razuđen, a opet ostavljajući utisak da je sve tu, da je centar grada tamo gde se upravo nalazite. Ova geografska poseb­nost je uzrokovala i njegovo ime jer kada je januara 1502. godine, na dan Nove godine, prvi Evropljanin Andre Gonsalves uplovio u ovaj zaliv, pomis­lio je da se radi o ušću dveju reka pa je mesto nazvao – Rio de Žaneiro ili Januarska reka.

Mapa i lokacije Rio de Žaneira

Grad je sačuvao ime i kad je osnovan prvog marta 1564. godine. Sada je to megalopolis sa preko 11 miliona stanovnika, proizvod istorijske mešavine naroda (Afrikanaca, Evropljana i Indijanaca) koji su svako sa svoje strane doprineli čudesnoj mešavini rasa, kulture, religije i poseb­no igre koja sada često predstavlja prvu asocijaciju kad kažemo Rio.

Rio de Žaneiro, panorama grada

Mačo tipovi

Čuvene plaže Kopakabana i Ipanema – duge i do četiri kilometra, oivičene su visokim zgradama, pretežno hote­lima, i u svako doba godine pruža­ju utisak u stilu "a sada nešto sasvim drugačije". Dolazak na plažu je u stvari društveni događaj. Tu se lju­di sreću, razgovaraju, igraju (naravno, fudbal ili odbojku na pesku), sur­fuju, džogiraju ili relaksiraju u bro­jnim mini-barovima na otvorenom uz kokosovo mleko ili čuvenu kaipirinju i ponajmanje se kupaju.

Kopakabana

Tu možete videti lokalne lepotice i mačo tipove, a ako nosite aparat ili kakvu torbu, velika je verovatnoća da sret­nete i lokalne lopove koji ne preza­ju da vas ogole do gole kože. Često će vam prići neko sa ljubaznim upo­zorenjem da se na plažu dolazi samo u kupaćem kostimu. Naime, kontakt i prijatan razgovor sa nepoznatim je ovde potpuno normalna pojava. Na svakom koraku su i napadni trgov­ci koji će pokušati da vam prodaju sve i svašta.

U starom jezgru, (grad je star 445 godina!), pored katedrala starog i novijeg datuma (nova je 80 metara visoka konusna konstrukcija), usred zgrada iz kolonijalnog vremena moguće je opuštanje u brojnim kafanicama, uz muziku bosa nove. U 600 metara pokrivenoj ulici Marcusa de Sapokaia, na tribinama ima mes­ta za 60.000 posetilaca koji uživa­ju u zvucima sambe i neopisivog kolorita tokom čuvenog karnevala.

Korkovado, džinovska figura Hrista

I pijace su muzeji

Ako ste raspoloženi za malo umetnosti, tu su brojne galerije. Muzej sa predivnim rukotvorina­ma (ukrasi, oruđa i oružje) indijanskih zajednica, kao i artefakti koji karak­terišu život u kolonijalnom dobu i predstavljaju bolno podsećanje na nekadašnji "paralelni" život robo­va i gospodara. Most dug 13,5 kilo­metara i visok 60 metara vodi vas do Niteroia, nekad grad, sada pred­građe, gde je muzej moderne umet­nosti – čudo moderne arhitekture, filigranska konstrukcija u vidu leb­deće ploče na cilindričnoj osnovi.

Botanička bašta

Rio obiluje zelenilom, od drvoreda koji natkriljuju kako avenije, tako i obalu, do parkova i brojnih šumovi­tih brda usred grada. Ističe se najveći nacionalni park Tijuka koji se pruža duboko u grad (u okviru koga je i Korkovado), ukupne površine 120 kvadratnih kilometara, sa specifičnim vrstama koje nastanjuju kišne šume Amazona. Za turiste je najsigurniji park ogrom­na botanička bašta sa egzotičnim drvećem i cvećem. Posetili smo ga u toku prodajne izložbe orhideja, pri čemu ne samo da smo se divili pimerci­ma, nego i žalili što neke ne možemo da ponesemo kući. Pijace su takođe izvor egzotike i boja, a nedeljom i mali otvoreni tržni centri rukotvorina.

Stadion Marakana

Naravno, prva asocijacija na Brazil je fudbal, a to je ovde više od igre. Prisustvovali smo finalu kupa Brazila na Marakani. Bilo je pravo zado­voljstvo videti utakmicu koja je više nego hepening – navijanje koje bodri i gde protivnika ne treba uništiti, već nadigrati, gde su žene i deca dobar deo publike, gde su smeh i veselje iznad navijačke strasti...

Da, na kraju – šoping. Dame, nemojte zaobići Stern ili brojne draguljarnice! Ipak je Brazil najveći proizvodač poludragog kamenja i divnog nakita!
Jovan A. Ikonomovski
BLIC Panorama 83 – 13.07.2008.

Нема коментара:

Постави коментар