06 јул 2009

MIKRONEZIJA

NISKA BISERA PACIFIKA

Dobri poznavaoci prilika će vam na pitanje kada ići na Mikroneziju odgovoriti: "Kad god možete da uzmete odmor". Izuzetna klima, bujna tropska vegetacija, bogat podvodni svet… savršeno mesto za savršen odmor

Mikronezija ili "mala ostrva" je savršen opis 2.100 tropskih ostrva razbacanih u srcu Paci­fika između Havaja i Filipina. U iskriča­voj vodi koja se preliva od tamno plave do smaragdno zelene, ovi "biseri Pacifi­ka" okruženi su koralnim grebenima i "ogrlicama" bele pene talasa. U Mikro­neziji muškarci paradiraju vrckajući be­drima, u opticaju je kameni novac, a tradicija, uprkos čvrstoj ekonomskoj i političkoj vezanosti za SAD, istrajava.

Mapa lokacije Mikronezije

Dobri poznavaoci prilika će vam na pitanje kada ići na Mikroneziju odgo­voriti: "Kad god možete da uzmete od­mor". Izuzetno povoljna klima (temperatura je cele godine ujednačena, oko 27 stepeni), bujna tropska vegetacija, bogat podvodni svet... savršeno mesto za savršen odmor.

Magelanovo otkriće

Prema nekim teorijama, prvi doselje­nici su stigli na Mikroneziju u kanuima negde između 4000. i 2000. godine pre nove ere. Vrlo interesantno, ali narodi u Mikroneziji nemaju legende o životu pre dolaska na ostrva. Prvi Evropljanin koji je kročio na ostrva bio je Ferdinand Magelan 1521. i od tada je prisustvo stranaca stalno (Španci, Britanci, Ame­rikanci, Nemci).

Japanci su anektirali Mikroneziju u Prvom svetskom ratu, a u Drugom, bormbarderi su na Perl Har­bor krenuli sa ostrva Guam. Bazu su 1944. godine napali Amerikanci. Usledile su teške borbe i gotovo sva infrastruktura koju su izgradili Japanci je uništena. Po završetku rata SAD je preuzela Mikroneziju od Japanaca.

Savršeno mesto za savršen odmor – Mikronezija

Ostrva se razlikuju po veličini i uređenju. Politički, Mikronezija je podeljena u osam regija – Guam, Kiribati, Maršalska ostrva, Savezna država Mikronezija (Kosrae, Pohnpei, Chuuk i Yapi), Nauru, Severna Marijanska ostrva, Palau, Vejk ostrvo. Danas su skoro sva ostrva (osim Guama, Vejka i Severnih Marijanskih ostrva) nezavisne države.

Plaža

Kosrae, Pohnpei, Chuuk i Yap su četiri ostrva koja čine Saveznu državu Mikroneziju u kojoj je u velikoj meri zadr­žan tradicionalni način života. Ovaj deo arhipelaga spektakularne lepote privlači avanturistički nastrojene putnike po­put sportskih ronilaca, podvodnih foto­grafa, planinara.

Podvodni svet Mikronezije

Kosrae i Pohnpei su ostrva vulkan­skog porekla sa vrhovima koji nestaju u oblacima, kišnim šumama, vodopadi­ma. Netaknuti koralni grebeni, azurno plavo more, peščane plaže i arheološki ostaci su ono što treba videti i doživeti.

Na ostrvu Lelu, koje je povezano na­sipom sa najvećim ostrvom Kosrae nalaze se zidine grada koji je izmedu XIII i XIV veka izgradilo ostrvsko plemstvo. Ruševine, humke i kuće srkivene su u tropskoj vegetaciji. Kada se probijete kroz gustu džunglu, pred vama će se pojaviti kraljevsko dvorište, dva kralje­vska groba, zidovi, brvnare.

Nan Mandol, značajan politički, društveni i verski centar, izgrađen je za vre­me vladavine dinastije Saudeleur. To je bilo mesto za ritualne aktivnosti i kra­Ijevski dom. Sačinjen je od 92 veštačka ostrvca podložna plimi i oseki na jugoistočioj strani ostrva Pohnpei. Zbog ispresecanosti kanalima ovo mesto je poznato i kao "Venecija Mikroriezije". Tu su hramovi, kripte, kuće…

Chuuk je najbolje mesto na svetu za ronioce u potrazi za olupinama.

Chuuk, avion pod vodom

U nje­govoj laguni koja je bila japanski Perl Harbor, nalazi se više od 100 brodova i aviona još iz Drugog svetskog rata.

Chuuk, olupine pretvorene u koralne vrtove

To­ple tropske vode, okeanske struje pretvorile su ove olupine u predivne koral­ne vrtove od kojih zastaje dah i koje su dom za stotine životinjskili vrsta.

Yap je najtradicionalnija oblast u Mikroneziji, mesto u kome je još na snazi kastinski sistem i gde poglavice imaju znatno više uticaja od izabranih zvani­čnika. Stanovnici ostrva su ponosni vla­snici najveće valute na svetu – kamenog novca.

Yap, kameni novac

Reč je o kamenim diskovima ko­ji mogu imati i do četiri metra u prečni­ku. Vrednost "novčića" zavisi od veliči­ne i istorije. Iako je dolar danas valuta za svakodnevne transakcije, kameni diskovi koriste se za tradicionalne i ce­remonijalne razmene (venčanja, proda­ja zemlje, naknada štete... ).

U vreme Yap dana na ostrvu se igra tradicionalni sedeći ples.

Yap, tradicionalni sedeći ples

Sedeći ples je priča o tradiciji i istoriji. Žene pevaju, a muškarci telima animiraju priču.

Raža Manta ray

Yap je i najpoznatije stanište raža (Manta ray).

Najveći djuti fri

Kao opozit Saveznoj državi Mikronezi­ji je Guam. Zamislite palme, bele pešča­ne plaže, koralne grebene i – ogromne supermarkete. Guam nikako ne može da se podvede pod stereotip plemenskih sela, drevne kulture koji moderni svet nije ni dodimuo. Na ovom visoko razvijenom delu arneriče teritorije ne­ma razglednica na kojima piše "Tropski raj". Naravno, sve je tu: sunce, pesak, more, divljina, ali Guam je pre svega poznat po djuti fri kupovini. Ipak i ovde ima šta da se vidi.

Ritidian point – na severnoj strani ostrva nalazi se ovaj na­cionalni park i jedna od neta­knutih peščanih plaža na Gua­mu. Pravo vreme za posetu su radni dani, kada osim nekoliko ribara tu nema nikoga.

Two lovers point – vrh (125 metara) nalazi se na krečnjačkoj steni. Ime (Dvoje ljubavnika) dobio je po legendi o dvoje mladih koji su zbog zabranjene ljubavi skočili sa njega.

Two lovers point, pozlaćena statua ljubavnika

Tu se nalazi i džinovska pozlaćena statua isprepletanih ljubavnika.

Umatac – predivno selo puno istori­je. Baš tu je 1521. godine kročio Mage­Ian, a svečanosti njemu u čast odvijaju se svakog marta. Prvi hrišćani su upra­vo odavde počeli da propagiraju re­ligiju, te se u centru sela nalaze i ruševine Crkve svetog Dionisija. U moru – japanski "zero" borbeni avion – idealno je mesto za ronioce.
M. Jovićević-Gligorijević
Press Kofer 58 – 30.07.2008.

Нема коментара:

Постави коментар