06 јул 2009

MALDIVI

MESTO ZA UŽIVANJE

Tropski raj poznat po netaknutoj prirodi, bisernobelim plažama i skrivenim lagunama predstavlja turističku destinaciju iz snova

Ostrva Maldivi, čuveni arhipelag u Indijskom okeanu, čini više od 2.000 malih i niskih koral­nih ostrva (atola) okruženih koralnim sprudovima. Smešteni jugozapadno od Šri Lanke, u dva skoro pa­ralelna niza ostrva i dalje su izazov za sve one koji žele posebno uživanje u miru trop­ske prirode i klime večitog leta. Privlačna hotelska infrastruktura izuzetnog i presti­žnog luksuza čini ovaj ambijent jedinstve­nim mestom uživanja.

Mapa i lokacija Maldiva

Zabranjen toples

Prvi stanovnici ovih ostrva bili su bu­distički narodi iz južne Azije, a Maldivi su uvek bili nezavisna, suverena drža­va, osim za vreme kratkotrajne okupa­cije Portugalaca u XVI veku. Postali su britanski protektorat sredinom prošlog stoleća, a 1965. opet stiču nezavisnost. Do XII veka na ostrvima su dominirali hinduizam i budizam, a onda su prešli na islam, i sada je sto odsto stanovništva muslimansko, a čine ga Indusi, Afrikanci i Arapi.

Ova ostrvska zemlja je četvrta najgušće naseljena zemlja sveta, a zbog zakona koji se oslanjaju na islamsku reltigiju, u njoj su strogo zabranjeni droga, unošenje alkohola u zemlju, oružje i bilo koja vrsta religijskih statua, kao i odlazak na ostrva koja se ne nalaze na turi za koju ste kupili kartu.

Takođe, na plažama posebno treba obratiti pažnju na to da je kupanje u toplesu najstrože zabranjeno, a novčane kazne su veli­ke. Kazna za kupanje u toplesu je 1.000 američkih dolara!

Maldivi

Niska bisera

Stanovnici Maldiva su srdačni, predu­sretljivi, ljubazni i dobrodušni. Većinom se bave ribolovom, poljoprivredom i bro­darstvom. Godišnji ulov ribe dostiže 35 do 40.000 tona, a izvoz ribe i ribljih pro­izvoda daje preko 90 odsto prihoda drža­ve. Zvanični jezik je divehi (kombinacija arapskih, indijskih i engleskih reči).

Ni­ska bisera je prva asocijacija na Maldive jer njih čine sunce, pesak, more, velike uvale, nijanse tirkiznoplavog okeana i koralne bašte.

Male, panorama grada i ostrva

Male

U glavnom gradu Maldiva, koji se zove Male, mogu se videti mnoge kulturne znamenitosti ove zemlje, a većina njih ima verski sadržaj i posvećena je islamu. Džamija Hukuru Miskij sagrađena je u XVII veku i bila je glavna džamija sve do osam­desetih godina prošlog veka, kada je pre­stata sa radom. Podigao ju je sultan Ibra­him Iskandar, a u njoj se nalaze i grobnice sultana, kao i poznatih plemića i nacional­nih heroja, dok su njeni zidovi ukra­šeni koralnim blokovima.

Islamski centar

Islamski centar je najpoznatiji arhitektonski spomenik Malea, sa zlatnom kupolom koja domini­ra celom građevinom. Patata Mulee-aage, koju je sagradio sultan Šemsudin III pred početak Prvog svetskog rata bila je na­menjena njegovom sinu. Nakon dobijanja nezavisnosti, palata postaje predsednička rezidencija i to ostaje sve do 1994. godi­ne, kada je sagrađena nova. Nacionalni muzej sagrađen je u Sultanovom parku i u njemu se nalaze predmeti koji posetio-ce upoznaju sa istorijom i kulturom ove ze­mlje i naroda koii naseljava ova ostrva.

Cunami – stalna opasnost

Zbog strogih zakona, posebno treba obratiti pažnju na to da su nudizam i to­ptes najstrože zabranjeni, kao i droga, bilo koji oblik pornografije i sav mate­rijal koji na bilo koji način vređa islam. Što se tiče alkohola, to zavisi od samih lokala i restorana i nema nekih posebnih pravila. Bakšiš ili napojnica nisu uobičajeni, tako da vam ostaje da sami procenite koja usluga zaslužuje posebnu nadoknadu. Stopa kriminala je niska, ati treba obratiti pažnju na sitne topove i džeparoše. Tako­đe, ova zemlja u Indijskom okeanu nalazi se na putu azijskih cunamija i oni ovde predstavljaju stalnu opasnost.

Ronjenje

Kada se kaže Maldivi, jedna od pr­vih asocijacija je ronjenje. Lepota podvodne flore i faune privlači mnogo turista, a pošto je temperatura mora izmedu 25 i 30 stepeni Celzijusa, pod­vodno uživanje u svim morskim lepo­tama ovih ostrva još je privilačnije.

Ronjenje

Uz ronjenje, na Maldivima možete uživati u krstarenju predivnim ostr­vima ove zemlje, a pri tom može­te da se kupate na raznim plažama. Pored klasičnih brodova za krstare­nje, sve to možete da probate i u podmornicama, iz kojih ćete videti podvodni svet.

Hrana

U Maleu se nalazi nekoliko jednostavnih restorana koji nude lokalnu i međunarodnu kuhinju. Sva hrana, osim morskih plodova, uvozi se. Barovi postoje samo u odmaralištima koja nude sva alkoholna i bezalkohol­na pića. Nacionalni specijatiteti su morski plodovi (tunjevina, hobotnica, sabljarka). Pored toga, tu je i kavabu (mali zalogaji prženi u dubokom ulju – smesa se sastoji od pirinča, tunjevine, kokosa i začina). Delika­tesom se smatraju crveni jastog i tunjevi­na, a kokos, mango i banane zastupljeni su u svakom meniju. Pikantan kari sa pirinčem glavno je jelo svih meštana koji meso jedu isključivo u specijalnim prilikama.
Milica Prelević
Stil magazin 90 – 15.09.2008.

Нема коментара:

Постави коментар