08 јул 2009

MEKSIKO

SVI KONTRASTI MEKSIKA

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija zahvaljujući fascinantnoj mešavini tradicionalnog i modernog, klišea i nadrealnog, ima ponudu koja zadovoljava sve ukuse

Velika, slikovita i, nažalost, siro­mšna zemlja! Prepuna turističkih sadržaja i arheoloških nalazišta. Meksiko. Država Severne Ameri­ke koju zapljuskuju Tihi okean i Karip­sko more, destinacija je obeležena kon­trastima. Nepregledne pustinje, ugaše­ni vulkani sa snežnim vrhovima, antičke ruševine, moderni megalopolisi, mali kolonijalni gradovi u kojima je vre­me stalo, ulickani resorti, peščane pla­že, egzotična i bujna flora i fauna...

Mapa i lokacija Meksika

Meksiko je prava mešavina moder­nog i tradicionalnog, klišea i nadreal­nog i baš to mu daje jedinstven šarm. Bilo da uživate u ispijanju margarite i strastvenoj muzici marijača, zvucima netaknute prirode, surfovanju po talasima okeana, ili istraživanju monu­mentalnih drevnih hramova, najviše će vas osvojiti iskrena srdačnost naro­da koji svoje kulturne korene vuče iz jedne od najstarijih civilizacija!

Najizazovnija svetska metropota

Meksiko Siti, kosmopolitska presto­nica, nazvana po bogu rata Meksitli­ju, razvio se u plodnoj dolini Ana­huak, na središnjoj visoravni na 2.412 metara. Ovaj gigantski grad, sa više od 20 miliona stanovnika, jedna je od na­jizazovnijih svetskih metropola, koja na svakom koraku otkriva uzbudljive razlike! Moderni neboderi, elegantne zgrade i palate, muzeji i galerije svetske klase, zelene površine tik pored brojnih arheoloških nalazišta, koloni­jalnih ostataka i istorijskih ruina. Sa dugom i fascinantnom istorijom, ko­ja polazi od Asteka i Maja preko inva­zija konkvistadora i kolonijalnih sila, Meksiko Siti nudi veliki broj izuzetnih simbola i atrakcija.

Meksiko Siti, trg Zokalo

Najuži centar grada, tzv. Centro Hi­storico, koncentrisan je oko trga Zoka­lo, drugog po veličini na svetu. Samo nekoliko blokova dalje od ovog mesta koje priča burnu istoriju, nalaze se na­jsjajniji primeri gradske arhitekture i umetnosti. Na Zokalu su nekad staja­le piramide i palate Montezuma, a da­nas je to žila kucavica grada.

Meksiko Siti, Nacionalna palata

Na trgu se nalazi raskošna Nacionalna palata, sedište vlade, projektovana u XVI veku. Unutrašnjost ove građevine oslikana je muralima poznatog meksičkog umetnika Dijega Rivere. Njegova dela predstavljaju i slave istoriju Meksika i zauzimaju površinu od 100 kvadratnih metara. Na trgu se nalazi i katedrala Metropolitan, jedna od najvećih katedrala zapadne hemisfere. Izgrađena u stilu španskog baroka, krase je dva tornja neoklasičnog stila visine 64 metra, na kojima je 18 zvona. Ispod katedrale su podzemni tuneli koji sprečavaju propadanje poroznog tla.

Meksiko Siti, katedrala Metropolitan

Bosque de Chapultepec je najveći gradski park, u kome se nalazi dvorac iz XIV veka, kao i niz muzeja, a najpopularniji je Nacionalni antropološki muzej. U prizemlju su izložena dela domorodačke kulture i društva u Me­ksiku pre konkvistadorskih osvajanja. Među rukotvorinama nalazi se i po­znato Astečko sunce.

Meksiko Siti, Nacionalni antropološki muzej

Srebrna prestonica sveta

Tasko je jedan od najimpresivnijih gradova u Meksiku, poznat kao srebr­na prestonica sveta.

Tasko, crkva santa Prisca

Nekadašnji kolo­nijalni rudnik srebra, sada peti grad po veličini u državi, udaljen je 200 km od Meksiko Sitija. Izgrađen na samoj liti­ci Siera Madre del Sur, karakterističan je po uskim strmim ulicama i živopi­snim malim belim kućama sa crvenim krovovima. Prizorom dominira Crkva santa Prisca, dragulj meksičkog kato­licizma, sjajan primer ćurigera stila.

Bazilika bogorice Gvadelupe

Bazilika bogorodice Gvadalupe, na­jveće hodočasničko mesto Latinske Amerike, izgrađena je na mestu gde se bogorodica 1531 god. pojavila tek preobraćenom u hrišćanstvo indijan­cu Huanu Dijegu. Ona je i danas sve­to mesto koje pohode brojni vernici u nadi da će naći spas.

Teotihuan je najmi­sterioznije arheološko mesto u Meksi­ku, konstruisano u antičkoj i davno za­boravljenoj kulturi! Ovaj kulturni cen­tar na visoravni Meksika, najveći grad novog sveta pre dolaska Španaca je ne­zaboravno iskustvo – tu su, naime, ču­vene piramide Sunca i Meseca, "put mrtvih" i brojni ostaci impozantnih građevina na kojima su prinošene žr­tve božanstvima…

Piramida na obali Karipskog mora

Kankun, na obali Karipskog mora, ima plaže koje se svrstavaju među najlepše na svetu. Grad Kankun je mlad – pre samo 35 godina, to je bila peščana brana, a danas se sastoji od kontinen­talnog dela i dugačkog tankog ostrva povezanog brojnim mostićima sa kop­nom. I ovde prvo upadaju u oči kontrasti – mir izolovanog ostrva nasuprot ce­lodnevnim ludim žurkama na plaži i po klubovima, andergraund tehno kultu­ra meša se sa lokalnim folklorom, po­red takosa jede se čizburger.

Plaža u Kankunu

Predivne dugačke peščane plaže od belog peska koji se utapa u toplo i tir­kizno Karipsko more zaštitni su znak Kankuna, kao i lepe žene u toplesu. Naravno, turisti ovde rone u blizini koralnih grebena, skijaju na vodi, ba­ve se paraglajdingom, krstarenjem...

Poluostrvo Jukatan, za koje se vezu­je pad asteroida koji je istrebio dino­sauruse, nalazi se veliko arheološko nalazište Čičen Ica, jedno od sedam svetskih čuda!

Čičen Ica, majanski hram Kukulkan

Centrom dominira ve­lika stepenasta piramida, majanski hram Kukulkan, poznata i kao El Ka­stiljo (zamak na španskom), građen po solarnom kalendaru. Ulazak u tunel koji vodi u manju piramidu unutar ve­će, građene po lunarnom kalendaru, svojevrsni je put u mistiku i transce­denciju! Tu je i hram ratnika, majan­ska kopija hrama u toltečkom centru Tula. Još jedna atrakcija i simbol inte­lektualne dominacije drevnog naroda je i Opservatorija, u novije vreme pro­zvana El Karakol (zmija), iz koje su po­smatrane mesečeve deklinacije i refle­ksija zvezda u vodi.
(J.M.G.)
Press Kofer 52 – 18.06.2008.

Нема коментара:

Постави коментар