05 јул 2009

MEKSIKO

POČETAK I KRAJ SVETA

Istraživati ovu zemlju velikih kontrasta i burne istorije predstavlja avanturu punu neočekivanih susreta i bajkovitih predela

Meksiko je država kontrasta, mešavina raznih naroda, jezika, civilizacija, tradicija, plesova, kuhinja i pejzaža. Istraživati ovu zemlju burne istorije predstavlja avanturu punu neočekivanih obrta i bajkovitih iznenađenja. Jednog dana ćete šetati stazama tropskih prašuma, narednog će vas put odvesti u pustinju ukrašenu kaktusima, ili na snegom zavejane vulkane.

Mapa i lokacija Meksika

A možda ćete više voleti da se izgubite u lavirintu uličica nekog od gusto naseljenih gradova, smejete se sa meštanima uspavanih sela, ispijate "margarite" u ekskluzivnim hotelskim kompleksima na egzotičnim lokacijama ili otkrivate tajne razorenih gradova Maja, Asteka i drugih velikih civilizacija.

Maksiko Siti, panorama grada

Naslednik jednog od najznačajnijih drevnih gradova – astečkog Tenočtitlana – Meksiko Siti broji preko 20 miliona stanovnika i predstavlja pravu slagalicu kultura i uzbudljivih događaja. I mada nekima zbog svoje veličine i broja žitelja deluje zastrašujuće, lako je dostupan i pristupačan grad. Čak i uz neznatno znanje španskog, uspećete da vas razumeju i dobijete to što ste želeli. Na suncu ovaj megapolis blista i omamljuje, noću sve vrvi od života i vesele galame iz uličnih restorana.

Piramida Sunca

Nadomak Meksiko Sitija, oivičen planinama, nalazi se Teotihuakan, najveći drevni grad Meksika, danas arheološka zona. Najpoznatiji je po večanstvenim piramidama posvećenim Suncu i Mesecu. Pogled sa njegove, treće po veličini u svetu, piramide, bukvalno oduzima dah. Možda su upravo zato vekovima posle pada Teotihuakana, astečki kraljevi nastavili tu da dolaze na hodočašće, verujući u početak "petog sveta", onog u kojem će Asteci zauvek vladati.

Grad su nekada na kvartove delile dve avenije. Jedna od njih bila je Avenija mrtvih, tako nazvana zbog grobnica za koje se verovalo da su ih izgradili džinovi u čast prvih vladara Teotihuakana.

Teotihuakan, pogled sa piramide Meseca

Malo je meksičkih gradova koji u toj meri odišu uticajem španske arhitekture kao Puebla, konzervativan i religiozan "grad anđela". Sa preko sedamdeset crkava i više hiljada građevina u kolonijalnom stilu, ukrašenih jarkim bojama i obojenim keramičkim pločicama, Puebla Meksikance podseća na 5. maj 1862. godine, kad je general Saragosa sa dve hiljade vojnika uspeo da odbrani grad od najezde tri puta više Francuza, i tako ostvari jedan od retkih vojnih uspeha u istoriji Meksika. Taj uspeh se burno slavi širom zemlje, uprkos tome što što su je već sledeće godine Francuzi ipak osvojili.

Puebla, crkva Svetog Franciska

Grad je poznat i po neobičnim kulinarskim specijalitetima poput papričica sa mesom i narom ili prženih skakavaca sa limunom.

Ukoliko želite da vidite manje poznati Meksiko, obiđite sela, varoši i gradove severozapada, pre svega Bakarni kanjon koji se, u stvari, sastoji iz niza od dvadesetak spektakularnih kanjona. Putovanje vozom Od Los Mohisa di Čivave traje više od sedamnaest sati, međutim mnogo je bolje prvi deo preći autobusom, drugi na konju ili magarcu, treći pešice, a ostatak vozom.

Bakarni kanjon, pogled iz voza

Dok putujete vozom uživaćete u prelepim predelima u kojima se smenjuju različita flora, fauna i klima. U razmaku od samo nekoliko sati popećete se iz zelenih, vlažnih ravnica u planine u kojima vlada oštra klima.

Oni koji brzo trče

U kanjonima planinskog venca Tarahumara živi oko 50.000 pripadnika istoimenog naroda (Raramuri na njihovom jeziku, što u prevodu znači "oni koji brzo trče"). Nije ih teško uočiti – žene su obučene u suknje i bluze najrazličitijih boja i nose prelepe ručno izrađene korpe. Njihovo ime, inače, potiče iz vremena kada su lovili jelene nagoneći ih da skaču sa litica na oštra koplja postavljena ispod.

Iako većina stanovnika živi dosta izolovano, ne govori španski i trudi se da održi tradicionalni način života, zahvaljujući sve bržem razvoju ovog regiona, razlika između Tarahumara i drugih Meksikanaca polako nestaje.

Mada mnogi veruju da je La isla mujeres (Ostrvo žena) dobilo ime po ljubavnicama španskih moreplovaca koje su tu živele, postoji još jedno, manje romantično objašnjenje, ali verovatno i bliže istini. Naime, na ostrvu je otkriven hram prepun glinenih figura boginja Maja.

Ostrvo žena

Ostrvo je udaljeno pola sata vožnje brodom i jedna je od najomiljenijih destinacija svetskih ronilaca.

Ostrvo žena, ronjenje

Pogled kroz naočare za ronjenje je za ista čaroban, ali čak i ako se odlučite da plivate uz samu obalu, društvo će vam praviti stotine riba svih duginih boja.


Ostrvo žena, farma kornjača

Ovde je i stanište tri vrste kornjača koje ovde borave dok ne napune godinu dana.

Kameni kalendar

Dok prolazite arheološkoj zoni Čičen Ice, najpoznatijem i najočuvanijem kompleksu kulture Maja na poluostrvu Jukatan, ukazaće vam se u svoj svojoj raskoši dvorac poznat pod imenom piramida Kukulkana – kalendar uklesan u kamen. Svaki od 9 nivoa piramide podeljen je na dva dela stepeništem, što čini 18 meseci sa dvadeset dana. Četiri stepeništa imaju po 91 stepenik, i uz gornju platfornu to čini broj od 365 dana u godini.

Čičen Ica, piramida Kukulkana – kalendar uklesan u kamen

Tokom letnje i zimske ravnodnevice svetlost i senka sunca tako padaju da se čini kao da se aždaja penje, odnosno spušta niz severne stepenice piramide.

Tasko, nekada bogati grad srebra i jedan od najslikovitijih i najprivlačnijih gradova u unutrašnjosti Meksika, gotovo da visi sa strme padine, a uzane kaldrmisane ulice stvaraju lavirint koji vodi do neočekivano lepih trgova, skrivenih sastajališta i čarobnih panorama.

Tasko, panorama grada

Grad je sa razlogom proglašen istorijskim spomenikom: stare zgrade u kolonijalnom stilu se renoviraju, a nove grade po uzoru na njih, čak i kada su u pitanju supermarketi.

Iako su rudnici srebra u Tasku skoro opustošeni, grad je i dalje poznat po ručno izrađenom nakitu, koji se može kupiti u nekoj od hiljadu juvelirnica.

Ana Ranitović
Politika MAGAZIN 607 – 17.05.2009.

Нема коментара:

Постави коментар