26 јул 2009

MARMARIS

GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA

Do pre nekoliko decenija Marmaris je bio ribarski gradić, a danas je jedno od najpoželjnijih mesta za letnji odmor. Prepoznatljiv je po dugim peščanim plažama, šumovitom zaleđu, zelenim brdima koja se dižu iznad grada i prijatnoj klimi

Marmaris je grad sa oko 40.000 stanovnika i ubraja se u red najpopularnijih i najposećenijih letovališta u Turskoj. Tirkizna boja mora i prijatna mediteranska klima, samo su deo bogatstva koje Marmaris nudi. Na lepu peščanu plažu naslanja se dugo šetalište kroz borovu šumu, sa mnoštvom ušuškanih hotela, restorana, kafea, barova i živopisnih prodavnica. Ovo je grad koji nikada ne spava.

Mapa lokacije Marmarisa

Ako želite aktivan noćni provod, povoljnu ku­povinu, Marmaris je pravo mesto za vas. Poznata Ulica barova u samom centru grada ima na desetine klubova i diskote­ka sa najrazličitijim programom i sadržajem. Ukoliko ste ljubitelj šopinga, Marmaris u ponudi ima pokriveni bazar, gde u hladovini, uz nezaobilazno cenka­nje, možete naći svašta za kupovinu – od kože, krzna, tekstilne galanterije i, naravno, zlata.

Burna istorija

Zbog izuzetnog položaja i pristupačnosti Marmaris je uvek bio idealno mesto za pristajanje brodova. Danas ovde možete videti veliki broj luksuznih jahti koje koriste ovu luku kao bazu za posete interesantnim mestima po Turskoj. Je­dini dokaz izuzetno burne istorije ovog kraja je tvrđava iz otomanskog perioda. Nalazi se u centru grada, pored turističke luke.

Pogled na luku u Marmarisu

Najbolji način da stignete do ovog mesta je avionom do aerodroma Dalaman. Ako ipak krenete kolima ili au­tobusom do Marmarisa, spremite se za dug put – trebaće vam oko dvadesetak sati vožnje. Pored tipične mediteranske klime (suva i topla leta, sa prosečnom temperaturom vazduha u periodu jun-septembar od 28 do 35 stepeni), plavog mora sa temperaturom 23-26 stepeni i fascinantne prirode, ovaj živopisni grad turistima pruža i ne­obične kontraste starinskog i savre­menog.

Panorama Marmarisa

Grad je oduvek bio poznat po nepreglednim plantažama limuna, kvalitetnom medu, vekovnoj tradiciji ribarenja, a u novije vreme i po di­vnim plažama, krivudavim ulicama, cvetnim trgovima, luksuznim hoteli­ma, restoranima, radnjama tradici­onalnih zanatskih proizvoda i obilju raznovrsnih turističkih aktivnosti.

Turistički raj Ičmeler

Ičmeler, hotelski kompleks

Na devetom kilometru od Marmarisa je atraktivan turistički kompleks Ičmeler, u kome su brojni izvori hladne mineral­ne vode. Ičmeler je nekada bio obično seoce. Kada je '80-ih Marmaris postao zanimljivo letovalište za strane turiste, i lčmeler je polako počeo da se razvija. Danas je ovo mesto jedno od luksuznijih letovališta Turske. Za razliku od Marmarisa, u lčmele­ru vlada mirna, opuštajuća atmosfera. Puno je restorana i barova u kojima se služi tradicionalna turska kuhinja uz etnomuziku. Preferira se gulaš, kao i kebab, uz dobru rakiju ili vino. Pored turske kuhinje, na raspolaganju su vam i italijanska, kineska, indijska...

Nezaboravni izleti

Efes

Efes
Antički grad Efes pravo je mesto ako zaista želite da saznate i vidite nešto više o antičkom svetu, o megalopoli­su u kome je Aleksandar Veliki nazvan "božanski", o rodnom mestu Heraklita, osnivača savremene filozofske mi­sli, kao i mestu razvoja umetnosti i nauke. Efes je i mesto hrišćan­skog hodočašća, mesto poslednjeg boravka Majke Božije, koju je, po predanju, sveti Pavle doveo u ovaj grad. Na prostoru današnjeg Efesa nalaze se ostaci tri grada iz različi­tih epoha, jer je originalna lokaci­ja izmenjena razaranjima grčkih, persijskih i rimskih osvajača, kao i prirodnim katastrofama. Ostaci burne prošlosti, Artemidin hram, amfiteatar, Celzijusova biblioteka, agore i kupatila, danas privlače milione turista iz celog sveta i predstavljaju najbogatije arheolo­ško nalazište u Maloj Aziji.

Pamukale

Pamukale
Pamukale, jedno od naj­značajnijih prirodnih obeležja Turske i svakako unikat u sve­tu, svake godine privlači sve više posetilaca. Zbog bajkovi­tog izgleda često se poredi sa snežnim terasama ili zamr­znutim vodopadima. Ali, ovo mesto nema veze sa snegom. Krečnjačke stene zaslužne za ovu zabludu nastajale su taloženjem kalcijuma hiljadama go­dina. Tektonsko pomeranje tla u bazenu reke Menderes uzrokovalo je potrese, ali ujedno i izdizanje velikog broja izvora vrele vode. Voda jednog od tih izvora sa visokom koncentracijom minerala je zapravo "krivac" za stvaranje Pamukala.

Prema jednoj od legendi koja se vezu­je za ovo mesto, dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura može da dostigne i 35 stepeni Celzijusa) kako biste se podmladili za čak pet godina.

Na samom izvoru ležao je antički grad Hijerapolis, posvećen kraljici Hijeri. Današnji ostaci datiraju iz perioda rimske vladavine Malom Azijom – dugačka ulica pod kolona­dom, agore, Apolonov hram, rimsko kupatilo i gimnazijum.
Milica Prelević
Stil magazin 135 – 27.07.2009.

Нема коментара:

Постави коментар