26 јул 2009

ALANJA

MAJORKA TURSKE OBALE

Peščane plaže, čisto more, istorijski spomenici, veliki broj radnji, noćni život… Sve ovo ćete pronaći u Alanji, koju svake godine poseti sve više i više turista pa je danas ona jedna od najatraktivnijih destinacija za odmor i zabavu

Alanja se nalazi u jugoistočnom delu Turske. Udaljena je od Antalije 135 kilometara, gde se i nalazi najbliži aerodrom. Smeštena je u velikom zalivu između planine Taurus na severu i Sredo­zemnog mora na jugu. Klima je tipična mediteranska, sa toplim letima i turističkom sezonom od marta do oktobra. Zime su tople, sa malom količinom padavina, pa ima mnogo turista i u zimskom periodu.

Mapa lokacije Alanje

Ovo staro gusarsko sklonište krasi tvrđava iz XIV veka, a vijugave ulice sa neobičnim kućama, nekoliko manjih džamija, kao i veliki broj kula nalaze se unutar zidina.

Osmougaona Crvena kula (Kizikula)

U centru je osmougaona Crvena kula (Kizikula), simbol Alanje, građevina iz 1225. godine, pretvore­na u Etnografski muzej. Alanja je grad sa mnogo različitih lica: duge peščane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine iz rimskog doba i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Zato neki Alanju zovu i Majorka turske obale.

Istorija

U XIII veku Seldžuci su ovde osnovali naselje i luku, iskoristivši pogodnost uvale, ali i blizine svoje kontinentalne pre­stonice Konje. Gradom dominiraju ostaci tvrđave, koja datira iz vizantijskog peri­oda, a tokom vladavine Seldžuka zidine i kule su dograđene.

Kako je grad vrlo dinamičan i ubrzano se razvijao, danas broji oko 200.000 stanovnika, dok se u letnjem periodu ovaj broj utrostruča­va. U gradu odlično funkcioniše gradski i prigradski prevoz, tako da su svi hoteli odlično povezani sa centrom.

Kleopatrina plaža

Kleopatrina plaža

Alanju od ostalih turskih letovališta izdvajaju duge plaže sa obe strane grada, mnoštvo hotela i izuzetno bogat noćni život. Alanja ima dve velike plaže, Kleopatrinu i Alanja plažu. Prema legen­di, Marko Antonije poklonio je ovaj deo obale Kleopatri, koja je jedno vreme živela na mestu današnje Alanje. Ova plaža se danas smatra jednom od najlep­ših turskih plaža. Prostire se od centra grada na zapad, dok je plaža Kejbut na istoku. Obe su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite, ulaz na plaže se ne naplaćuje, a na njima možete iznaj­miti suncobrane i ležaljke.

Noćni život

Jedna od prednosti Alanje je što se plaže i hoteli nalaze u samom gradu. Uz obalu je mnoštvo barova, čajdžini­ca, kafea i restorana sa širokim izborom međunarodne i nacionalne kuhinje. Noćni život je raznovrstan i imate bezbroj opcija – od živahnih barova do diskoteka koje rade kasno u noć.

Tvrđava

Tvrđava

Najimpozantnije obeležje grada Ala­nje svakako je tvrđava sagrađena u pe­riodu vladavine Seldžuka, tačnije 1225. godine. Dugačka je sedam kilometara i, sa više od stotinu kula, jedna je od naj­poznatijih tvrđava u ovom delu Mediterana.

Sulejmanova džamija

Centralni deo tvrđave zauzima poznata Sulejmanova džamija, jedin­stveni primerak otomanske arhitektu­re. U okviru tvrđave je i prostor gde se održavaju tradicionalne turske večeri sa trbušnim plesačicama i celovečernjim programom, uz tursku muziku i specijali­tete.

Pogled sa tvrđave

Sa tvrđave se pruža predivan pogled na panoramu Alanje. Pored Sulejmanove palate nalazi se izuzetno očuvana crkva iz XI veka, crkva Svetog Jovana.

Pećina Damlataš

Pećina Damlataš

U unutrašnjosti tvrđave je i pećina Damlataš. Prekrivena je brojnim stalagmi­tima i stalaktitima, a igra svetlosti sun­čevih zraka izgleda nestvarno.

Zanimljivi izleti

Akvapark – ukoliko ste se na odmor uputili sa decom, celodnevni izlet u akvapark biće pravo zadovoljstvo za celu porodicu.
Aspedos – antički grad koji je postao poznat po odlično očuvanom rimskom amfiteatru u kome se svake godine organizuje međunarodni festival opere i baleta. Sa 20.000 mesta ovaj amfiteatar je najveće antičko zdanje u Maloj Aziji.
Perge – Posebna atrakcija je lokalitet Perge, posle Efesa najbolje očuvani antički grad u Turskoj, gde se nalazi i hram Artemide, boginje meseca i lova.

Patara, ostaci crkve Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole – koji je bio zaštitnik dece i mornara, podignuta je posle njegove smrti, u malom mestu Patara.

Cene

Ukoliko možete sebi da priuštite, odlučite se za hotele koji imaju veći broj zvezdica (3, 4, 5), jer gostima nude ol inkluziv uslugu koja uključuje doru­čak, ručak, večeru i međuobroke. Kra­jem jula, a posebno u avgustu, cene su znatno niže, pa je moguće odsesti u ovoj vrsti hotela za oko 450-550 evra (u cenu je uračunat i avionski prevoz).

Kao što je poznato, za Tursku ne treba čekati u redovima za vizu, ona se plaća na tur­skom aerodromu i iznosi 10 evra.
Milica Prelević
Stil magazin 134 – 20.07.2009.

Нема коментара:

Постави коментар