07 јул 2009

MAJAMI

AMERIČKA KAZABLANKA

Majami nije grad poznat samo po kriminalu i drogi, kao što je prikazan u poputarnoj televizijskoj seriji iz 80-ih godina Poroci Majamija. U pitanju je multikutturalni grad i treće po veličini turističko središte u Americi, koje danas nazivaju Američka Kazablanka, Čarobni grad i Milenijumska Amerika

Grad se nalazi na jugu Floride, a počeci Majamija nimalo nisu grandiozni. Grad je nastao pre 100 godina kada je tajkun Henri Flagter sagradio prugu kako bi sa juga mogao da dovozi agrume. Ubrzano je počeo da se razvija od 1920. godine kada je počela proda­ja zemlje. Danas, Majami krasi mno-štvo doseljenika sa Kube, Dominikanske Republike, iz Ko­lumbije, Portorika, Nikaragve i drugih južnoameričkih zemalja, narodi koji su sa sobom doneli svoju kulturu, pa se danas ovde govori i španski i engleski jezik. Ovaj grad je međunarodni cen­tar trgovine, finansija, kulture, sporta, zabave i turizma, koji je i glavni izvor prihoda Maja­mija.

Mapa i lokacija Majamija

Koral gebls

Ovu elegantnu četvrt medite­ranskog stila, udaljenu 16 kilometara jugozapadno od centra Maja­mija, osmislio je Džordž Merik tokom 1920-tih godina. Danas se tu nalaze neke od najlep­ših građevina koje su okruže­ne širokim avenijama, kanali­ma i parkovima. Neke zgra­de su sačuvane kao istorijske znamenitosti, a treba izdvojiti fascinantan hotel Biltmor koga je lako prepoznati po petnae­stospratnom tornju izrađenom prema zvoniku Giralda u Sevilji.

Majami

Koral gebls je takođe poznat po umetničkim galerijama, eksklu­zivnoj trgovačkoj ulici Mirakl majl, uređenim terenima za golf i nekim od najboljih hotela i restorana u gradu.

Akvarijum

Majami akvarijum

Smešten u prelepom zalivu Biskejn, Majami akvarijum ima više od 10.000 morskih stvo­renja – uključujući krokodile, atigatore i ribe svih mogućih oblika, veličina i boja. Zvezde akvarijuma su Lolita, 3,5 tone težak kit ubica, morski lav Salti i TV superzvezda delfin Fliper.

Druge zanimljivosti uključuju zaliv Diskaveri, prirodno uto­čište koje se koristi za reha­bititaciju morskih kornjača i specijalni Manati egzibit gde se neguju morske krave i pripre­maju za povratak u divljinu.

Mala Havana

Nakon što je Fidel Kastro 1959. godine preuzeo vlast, izbeglice sa Kube su se smestile zapadno od centra Majamija, u kraju poznatom pod nazivom Mala Havana. Danas, sa jakom kubansko-američkom zajedni­com od 800.000 čIanova, ova živopisna četvrt odiše izraže­nom latinskom atmosferom – znakovi su na španskom jeziku, tu se nalazi mnoštvo kuban­skih barova i restorana, male fabrike cigara i ulični štando­vi koji poslužuju brzu hranu i prodaju delikatese poput bahoa (kubanski gulaš) i sveže ceđene sokove.

Majami Bič

Majami Bič smešten je na dugom ostrvu koga sa Majami­jem povezuju četiri mosta. Na ostrvu se nalazi mnoštvo malih priobalnih gradića, svaki sa svo­jim karakteristikama – uključu­jući Serfsajd, otmenu trgo­vačku četvrt Bal harbor, Sani ajls bič, Saut bič i Golden bič. Dostupni su razni vodeni spor­tovi, ukljućujući surfovanje, jedrenje, džet-ski i skokove padobranom.

Majami Bič

Ekstravagantni, glamurozni Saut bič je, bez sumnje, naj­popularniji deo grada, mesto koje treba videti i gde treba biti viđen. To je magnet za po­znate i ljubitelje zabave koji žele kosmopolitsku atmosferu, dizajnerske prodavnice, otme­ne restorane i brzi noćni život. Tokom dana mladi, nadobudni glumci, internacionalni modeli, umetnici, pisci i turisti, šetaju se ovim delom koji je prepun umetničih galerija, butika i restorana, a noću se čuje salsa iz mnogih plesnih klubova.

Centar Majamija

Ovo je komercijalno srce grada, poznato po elegantnim neboderima, impresivnim zgra­dama vlade i kulturnim centri­ma. Okružuje ga Luka Majamija, najveća svetska luka za brodove za krstarenja. Iza luke se nalazi ostrvo Fišer, do koga se može doći samo brodom ili privatnim avionom, a to je pri­vremena ili stalna adresa broj­nih poznatih osoba.

Park voća i začina

Park voća i začina je veoma zanimljivo i neobično mesto. Posetioci tokom posete mogu da pomirišu i probaju neke od 500 različtih vrsta voća, lešni­ka, oraha kao i neke od začina.

U parku postoji preko 80 vrsta banana, 40 vrsta grejpa i dru­gog voća. Prodavnica knjiga u okviru parka nudi posetiocima mogućnost da kupe recepte, ali i slatkiše.

Botanička bašta

Botanička bašta

Osnovana je 1938. godine i spada među najbolje botaničke bašte na svetu sa zadivlju­jućom zbirkom retkih biljaka. Svaka prva sreda u mesecu je u dobrovoljne svrhe i posetioci sami određuju koliko će platiti ulaznice. U sastavu Botaničke bašte je i kafe u kome može­te jesti i popiti piće. Knjige iz oblasti botanike, suvenire i ma­jice možete kupiti u prodavnici u okviru bašte.

Restorani

Ne smete doći u Majami, a da ne probate kubanske spe­cijalitete. Ipak, u ovom gradu možete jesti najrazličitiju hranu sa svih krajeva planete. Možete birati između američke, španske, grčke, itatijanske, indijske kuhinje. Obavezno pro­bajte kubansku kafu – cafe cu­bano, koja je statka i jaka i pije se sa vodom; cafe con leche, sa obranim mlekom, koja se obično služi uz doručak, najčešće uz tost ili cafe cortadito, koji je manja verzija prethodne kafe.

Prevoz

lznajmljivanje auta je najbolji način za razgledanje grada. Obratite pažnju na znakove sa narandžastim suncem na plavoj pozadini, koji označavaju me­sta koja treba posetiti. Ukoliko nemate dozvolu ili jednostavno ne želite da vozi­te, grad možete obići i grad­skim prevozom, ali će vam biti potrebno znatno više strplje­nja i planiranja. Možete birati između železnice ili autobusa. Nabavite raspored i mape jer će vam svakako olakšati kre­tanje. Za razgledanje grada možete iznajmiti i taksi, bicikl ili prošetati.
Milica Prelević
Stil magazin 85 – 11.08.2008.

Нема коментара:

Постави коментар