07 јул 2009

MALTA

OSTRVO VITEZOVA

Malta je ostrvska zemlja u Mediteranu, južno od Sicilije. Država se sastoji od arhipelaga koji čine tri velika ostrva – Malta, Goza i Komina

Malta je ostrvo čuvenog viteškog reda – vitezova Sv. Jovana Krstitelja koji su ovde boravili od XVI veka kada su zaustavili Turke koji su nameravali da preko Sicilije prodru u Evropu. Malteške vitezove predvodio je veliki vitez Žan de la Valeta koji je, posle pobede nad Tur­cima, sagradio grad-tvrđavu nazvan po njemu. Valeta je i danas prestonica Malte.

Mapa i lokacija Malte

Istorija

Geografski položaj dao joj je važno mesto tokom pro­teklih vekova. Istorija Malte stara je oko 5.000 godina. Sačuvano je bezbroj spomeni­ka iz svih perioda njene burne prošlosti, počev od preistorij­skih hramova pa preko Feni­čana, Normana i vitezova Sv. Jovana Krstitelja, do novijeg doba i engleske dominacije.

Svi osvajači koji su ikada vla­dali ovom zemljom ostavi­li su svoj trag u njenoj kulturi. Neke od odlika su i običaji primljeni od ltalijana, a to su prosla­ve venčanja, krštenja i praznika posvećenih ra­znim svecima. Veliki uti­caj Engleske vidljiv je i u tome da stanovnici Malte u velikom broju prate engleski fudbat (ali i ita­tijanski), da voze levom stranom, a i autobusi gradskog prevoza su slič­ni engleskim autobusima od pre par decenija.

Valeta

Sa svojim impresivnim zido­vima i bedemima boje meda, Valeta je jedan od lepših gradova Evrope. Republik je glavna ulica koja prolazi kroz gradsku kapiju do tvrđave Sv. Elma.

Valeta

Kada padne mrak, ovo je tih gradić u kom možete uživati u prijatnim večerama na ulicama srednjovekovnog izgleda. Glavni grad Malte nalazi se u severoistočnom delu zemlje. lzgrađen je u XVI veku, u njemu se i danas nalazi veliki broj relikvija iz perioda vitezova Svetog Jo­vana. Unutar grada mnoštvo uličica povezuje trgove, ba­rokne palate se uzdižu odmah pored barova i prodavnica i zato će vam trebati dobra i udobna obuća i zavidna kondi­cija, jer jedino peške možete na pravi način da doživite Va­letu.

Valeta, pogled na Veliku luku

Za razliku od malog grada, Velika luka, do­nedavno dom Britanske mor­narice, najveća je i definitivno najimpresivnija luka na celom Mediteranu.

Tvrđava Svetog Elma

Valeta, tvrđava Svetog Elma

U ovoj maloj tvrđavi, sa­građenoj u obliku zvezde, odvijala se krvava epska bitka Velike opsade Malte. Pose­tiocima je na raspolaganju svakodnevno razgledanje u pratnji vodiča kao i spekta­kularna kostimirana predsta­va In Guardia koja jednom dnevno prikazuje te istorijske događaje.

Valeta, katedrala Svetog Jovana

Katedrala Svetog Jovana

Katedrala je jedna od naj­većih i najspektakularnijih cr­kvi u Evropi. Ovo remek-delo datira iz XVI veka, a može se pohvaliti spektakularnim po­dom koji je popločan sa 400 mermernih nadgrobnih ploča koje su posvećene vitezovima Sv. Jovana i fascinantnim fre­skama koje prekrivaju zidove i svod katedrale.

Podzemna prostorija

Valeta, podzemna prostorija Hipogeum

Hipogeum (reč znači "podzemna prostori­ja") najinteresantni­ji je prizor na Malti koji najbolje oslikava atmosferu istorijskih hramova. Ova građevi­na ključna je za razu­mevanje kulture drev­nih hramova Malte.

Šoping

Ponudu za šoping u Valeti mnogi ocenjuju kao skromnu. Najveći trgovački događaj na ostrvu je u nedeljno jutro uz gradske zidine u Šancu Sv. Ja­kova. Reka turista sliva se do zidina kako bi pregledala ode­ću za svaki dan, replike po­znatih robnih marki, starinski buvljak, stare knjige, delove motora automobila, slatkiše, ptice i sve ostalo što se može prodati. Zabavno je, ali nije namenjeno ozbiljnijim kupo­vinama.

U Valeti su popularne radnje sa italijanskim cipeltama koje se nude po povolj­nim cenama. Većina radnji je otvorena od 9 ujutru, za­tvaraju se za ručak, u 13 sati, a ponovo otvaraju u 4 sata po podne. Glavninu prodavni­ca u Valeti čine porodične pro­davnice. Puno je zanatlija koji prave nakit od zlata i srebra.

Malteška kuhinja

Kapunata

Malteška kuhinja pred­stavlja spoj tradicionalnih kuhinja mnogih naroda koji su živeli na ovim prostori­ma. Tradicija da se sredom i petkom jede riba ostala je i danas ali uglavnom kod stari­jih ljudi. U ishrani se koristi mnoštvo svežeg povrća (arti­čoke, svež kupus, paradajz).

Jedno od poznatijih jela jeste udovičina supa, koja se služi sa parčetom sira (ovčijeg ili kozjeg). Poznata jela su i bi­gita, kapunata, aljota (riblja čorba). Zavisno od sezone, na Malti možete probati najra­zličitije vrste ribe.

Noćni život

Većina klubova je name­njena turistima. Treba izdvo­jiti klub Axis koji je otvoren od 1988. godine, a nudi sta­klene plesne podijume, VIP prostorije i nastupe poznatih evropskih di-džej majstora.
Milica Prelević
Stil magazin 87 – 25.08.2008.

Нема коментара:

Постави коментар