07 јул 2009

KRIT

MESTO ROĐENJA BOGA ZEVSA

Ostrvo jedinstveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, što ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana

Krit je peto ostrvo po veličini u Medite­ranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Na severu ga zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države. Kolevka vi­soko razvijene minojske civilizacije, prve civilizacije evropskog kontinenta, koja je nastala pre više od 4.000 godina. Pro­slavljen je u grčkoj mitologiji kao mesto rođenja boga Zevsa.

Mapa i lokacija ostrva Krit

Krit ima dragocene spomenike i iz hrišćanske ere. Na ostrvu se nalaze crkve ranog hrišćanskog perio­da, riznice fresaka iz V i VI veka. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1.046 kilometara sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava stan­darde evropske "plave zastave" za čistotu vode. Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hoteli­ma. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i tradicionalna gostoijubivost meštana, učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

Hanja

Jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. godine Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 kilometara.

Hanja, ulična atmosfera

U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjovekovnim delom u kome su prodavnice suvenira i taverne iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijan­skim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog iturskog perioda, puto­vanje je kroz istoriju.

Hanja, kuće venecijanskog tipa

U blizini Hanje pronađene su kamene ploče ispisane linearnim B-pismom, do da­nas nedešifrovanim, koje predstavlja prve tragove pismenosti u Evropi. Elefterios Venizelos, otac moderne grčke države, rođen je na Kritu, i njegov grob je na uzvišenju iznad Hanje. Jedna od atrakcija je i agora u obliku krsta, pokrivena pijaca, gde je pazarnim danima najveća ponuda sveže ribe, proizvoda od masline kao i čuvenih vina. Na samo 10 kilometara od Hanje nalaze se turistička mesta Kalamaki, Agija Marina i Platanjas koje karakterišu dugačka peščana plaža, hotelski komplek­si i moderni noćni klubovi.

Retimno

Retimno je mešavina savremenog i starin­skog gospodstva i šarma. Treći po veličini na Kritu, sa 30.000 stanovnika, glavni je grad istoimene oblasti. Nalazi se između Irakliona i Hanje.

U IV veku pre nove ere bio je poznat pod nazivom Ritimna, i bio je grad-država. Grad nije imao veću stratešku važnost na ostrvu sve do dolaska Venecijanaca koji ostavljaju trag, posebno u arhitekturi. Autentičan izgled starom delu grada daju venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade koje datiraju iz XVI veka, džamije i minareti iz turskog perioda. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca, koja dominira gradom i u čijem se teatru organizuju koncerti, vinske svetkovine čija je tradicija duga 500 godina, izložbe i predavanja.

Retimno

Peščana plaža i šetalište u centru grada dugi su 12 kilometara i okružuju grad na istoku, dok je na zapadu obala stenovita, a iza nje je peščana plaža Georgiopoli, duga 10 kilometara.

Kavros

Kavros je mesto blizu jezera Kurnas, jedi­nog slatkovodnog jezera na Kritu. Nalazi se 45 kilometara od Hanje i 18 kilometara od Retimna. U njemu se nalaze brojne taverne karakterističnog etnoizgleda kao i mnogobrojne radnje, butici, barovi, restorani.

Georgiopoli


Georgiopoli je manje ribarsko mesto koje se nalazi 43 kilometra istočno od Hanje i 22 kilometra od Retimna. Mesto je nazvano po nekadašnjem grčkom princu Džordžu, koji je bio vezir Krita poslednjih godina Otomanske imperije. Nalazi se na u§ću tri manje reke. Najvete atrakcije ovog mesta su njegova peščana plaža duga 9 kilometara, obližnje jezero Kurnas, kao i blizina plaže Kalamaki.

Izleti

Ostrvo Gramvusa
Smatra se da je Homer Gramvu­su opisao kao ostrvo sa bronza­nim utvrdenjem na vrhu, gde je Eol živeo sa svojom decom. Jednočasovna vožnja brodom i razgledanje pećina. Po dolasku na ostrvo odlazak na plato visok 137 metara, gde sledi obilazak venecijan­ske tvrđave. Potom odlazak u lagunu Balos. Dvočasovni boravak na plaži, kao i plovidba do luke Kisamos.

Iraklion, panorama grada

Knosos
Po dolasku u Iraklion slobodno vreme za individualno razgledanje centra grada. Poseta Arheološkom muzeju, patati Kno­sos, poseta teatru i prolazak Kraljevskim putem koji važi za prvi evropski put.

Knosos, palata

Klanac Samarija
Klanac Samarija je u sklo­pu Belih planina na zapa­du Krita. Klanac je najduži u Evropi (18 kilometara), dubok i do 300 metara, a na pojedinim mestima je širok dva do tri metra.

Klanac Samarija

Pešačenje kroz netaknutu prirodu završava se u mestu Agija Rumeli, odakle se brodom ide do zaliva Sugija.

Santorini
Dvočasovna vožnja hidrogliserom do luke Atinios na Santoriniju. Obilazak grada Fire, odakle se pruža pogled na vulkan i Kalderu.

Santorini, crkva

Odlazak na Kamari plažu, poseta vinariji i Muzeju vina, obilazak sela lja, najživopisnije mesto ostrva poznato po atmosferi i zalasku sunca. Poseta mestu Pirgos, za koje se kaže da ima više crkava nego kuća, a crkve su bele sa plavim kupolama.

Stil magazin 78 – 23.06.2008.

Нема коментара:

Постави коментар