11 јул 2009

DRAGAČEVO

SEOSKI TURIZAM

Upoznajte lepote i čari Srbije u autentičnom seoskom domaćinstvu gde vas očekuju odavno zaboravljeni ukusi i mirisi…

Predeo Dragačeva, čiji najveći deo zauzima opština Lučani, nalazi se u zapadnoj Srbiji, između Šumadije i Starog Vlaha. Okružen je planinama Ovčar, Jelica i Čemerno i rekama Moravicom i Zapadnom Moravom u koju se uliva i ovdašnja najveća reka Bjelica. Regionalnim putevima je povezano sa Čačkom, Kraljevom, Ivanjicom, preko njih izlazi na magistralne pravce prema Užicu, Beogradu, Nišu. Preko Požege postoji mogućnost uključenja i na železničke pravce Beograd-Bar i Požega-Čačak-Kraljevo.

Mapa lokacije Dragačeva

Prirodne lepote naše zemlje

Prirodne lepote, planine, pećine, klisure, mineralne vode, šume… koje odlikuju ovaj kraj čine ga izuzetno pogodnim za razvoj turizma. Nadmorska visina je u proseku između 400 i 600 metara. U ovom kraju je umereno kontinentalna klima.

Tu su i zaštićena prirodna dobra: Ovčarsko-kablarska klisura (srpska Sveta gora), Rćanska pećina, šume i retka stabla starog drveća; kulturna dobra; arheološki lokaliteti, crkve i manastiri, kulturno-istorijska obeležja, spomenici i krajputaši; turističke manifestacije: Dragačevski sabor trubača, Raspevano Dragačevo, Sabor tkalja u Donjem Dupcu…

Pored prirodnih terena za rekreaciju, izgrađeni su sportski tereni u Guči, Lučanima i većem broju sela, u Vučkovici je jezero, a u varošicama bazeni.

Upoznajte seoski život

Guča

Turistička organizacija "Guča travel", koja posluje u okviru preduzeća Dapem, pokušava da oživi seoski turizam u Dragačevu i okolini. Cilj je goste, iz zemlje i inostranstva, dovesti u naše prirodnim i istorijskim lepotama obdareno Dragačevo, u domove naših gostoprimljivih i druželjubivih domaćina, gde će odmor provesti na nesvakidašnji način koji će im, sigurni smo, ostati u najlepšem sećanju.

Dragačevsko gostoljublje

Seoski turizam je doživeo ekspanziju osamdesetih godina prošlog veka, povećavao se broj domaćinstava koja su primala turiste, iz dana u dan su unapređivani uslovi smeštaja, tako da danas, uz višegodišnje iskustvo, u Dragačevu postoje zavidni smeštajni kapaciteti u domaćoj radinosti. Prednjače sela Kaona (na putu od Guče za Kraljevo), Veles (u neposrednoj blizini Guče) i Lisa (na pola puta između Guče i Ivanjice).

Ukus koji ste zaboravili

Provedite odmor u predivnim predelima Dragačeva, kod ljubaznih domaćina, uz domaću hranu i čistu izvorsku vodu. Osetite miris i ukus pogače od brašna samlevenog u vodenici potočari; da vaše dete trči po travi, bere cveće i voće iz prirode, vidi i dodirne životinje, oseti ukus domaćeg mleka i vidi kako se prave sir i kajmak, da iz kokošjeg gnezda samo donese tek sneseno jaje za doručak.

Jedno od domaćinstava koje neguje seoski turizam skoro tri decenije jeste domaćinstvo porodice Lazović iz Kaone.

Zaboravljeni ukusi i mirisi

Poseta manastirima

O Guči i u svetu poznatom Dragačevskom saboru trubača, svake godine početkom avgusta, gotovo sve se zna, osim da od sada ne morate da brinete o smeštaju. "Guča travel" ima dovoljne smeštajne kapacitete, kako u samoj Guči tako i u bližoj okolini.

Dragačevski sabor trubača u Guči

Organizuje izlete u Ovčar banju, Vrnjačku banju, manastir Žiču, Ivanjicu i na planinu Goliju… U ponudi imaju i organizovanje rekreativne nastave, sportskih priprema svih kategorija, kao i đačke ekskurzije.

Ovčar banja, manastiri

Poseban program je duhovni turizam – jednodnevni izlet u Ovčar banju i poseta manastirima, koji već dva veka privlače pažnju istraživača, umetnika, vernika, ljudi nemirnog i radoznalog duha, koji se može upotpuniti kupanjem u banjskoj vodi, raugledanjem živopisne klisure, splavarenjem kanjonom Zapadne Morave…

Stil magazin 69 – 21.04.2008.

Нема коментара:

Постави коментар