11 јул 2009

BANGKOK

VENECIJA ISTOKA

Prestonica Tajlanda, istovremeno ultramoderna i tradicionalna, nudi turistima sve vrste uživanja, od razgledanja budističkih hramova i vožnje kanalima, do noćne kupovine i degustacije egzotičnih jela

Troipočasovni let iz Delhija u Bangkok označavao je odlazak iz jedne od najmnogoljudnijih zemalja planete, koja tek postaje prava turistička destinacija, u drugu, koja to već godinama jeste. Tajland je zahvaljujući izvrsnoj kombinaciji prelepe prirode i obale koju zapljuskuju dva okeana, bogatoj istoriji, tradicionalnoj otvorenosti, ali i sjajnoj kuhinji, postao magnet za turiste koji ga svake godine posećuju u sve većem broju.

Mapa lokacije Bangkoka

Sam let iz Indije u Tajland simbolično je pokazao i dva tako različita lica ovih zemalja. Prelaz je bio drastičan i neverovatan u isti mah. Naime, aerodrom u Delhiju ostavio je utisak vazdušne luke koja bi po infrastrukturi organizaciji više priličila malom provincijskom gradu u nekoj nerazvijenoj zemlji sveta. Nasuprot tome, aerodrom u Bangkoku je hipermoderno i ogromno zdanje, blještave kombinacije metala, stakla i mermera, prepuno luksuznih radnji, sa carinskom i pasoškom kontrolom koje su opremljene i funkcionišu tako da čovek nema utisak da je na aerodromu kojim prolaze hiljade ljudi – sve to ostavlja zapanjujući utisak reda i savršene organizacije.

"Tuk-Tukom" do pagoda

Ovaj utisak je pojačao luksuzni hotelski automobil sa uniformisanim vozačem, koji nas je prevezao, besprekornim autoputem sa po pet traka u oba smera, do centra grada.

Bangkok

Nedeljno jutro bilo je kao stvoreno da se krene u obilazak grada, bez mnogo saobraćajnih gužvi – što je inače krajnje neuobičajeno za osmomilionski Bangkok. "Tuk-tuk", simpatično, i s obzirom na temperaturu, idealno lokalno prevozno sredstvo, pomoglo nam je da obiđemo nekoliko pagoda za kratko vreme. Pagode, ili vatovi, kako se lokalno zovu, nalaze se svuda: prepoznatljive građevine tipične arhitekture u kojima se obavlja religiozni budistički obred. Uz njih se obično nalazi i veći kompleks zgrada u kojima budistički sveštenici žive.

Budizam je u Tajlandu državna religija

Budizam je u Tajlandu državna religija, i sa oko 95 odsto populacije koja upražnjava tu veru – i to takozvani teravada budizam – predstavlja jedno od najjačih uporišta budizma uopšte.

U manjim sredinama pagode su i srce ukupnog društvenog, a ne samo religioznog života. Zanimljivo je da polovina muške populacije Tajlanda tokom svog života provede bar jedan period – najčešće oko tri meseca – u nekom od mnogobrojnih hramova.

Čamcem duž Čao Praje

Osim pagoda – a neke, osnovane u XVI veku, najčeveće su i najznačajnije u Tajlandu – u Bangkoku zasigurno vredi posetiti i Veliku palatu, prebogati kompleks palata i hramova gde svoju rezidenciju ima i kralj Tajlanda. U kompleksu koji se prostire na površini od preko 2,5 kvadratna kilometra se, inače, nalazi i čuveni Hram smaragdnog Bude, u kojem je smeštena nevelika figura Bude načinjena od žada.

Smaragdni Buda

Ova "amajlija" visoka svega šezdesetak santimetara sa visokog trona na kome je smeštena, po verovanju štiti grad, zemlju i kraljevsku dinastijui ima posebno značenje u životu Tajlanda. Tri puta godišnje, na početku svake sezone – hladne, vruće i vlažne – odeća Bude se menja u svečanoj ceremoniji kojom upravlja kralj lično. Sadašnji kralj Tajlanda, Rama deveti, na tronu je još od 1946. godine, što ga čini monarhom sa najdužim stažom na svetu.

Vožnja rekom Čao Praja najbolji je način da se vidi Bangkok sa vode. Postoje feriboti koji celog dana prevoze putnike duž reke i imaju mnogobrojne stanice na obe obale, ali najlepše je iznajmiti neki od "hong uao" ili "dugorepih", izduženih ćamaca sa ogromnim motorima koji voze i po kanalima. Većina nekadašnjih kanala je zatvorena i pretvorena u moderne puteve, ali ipak ima dosta onih koji su još u upotrebi.

Vožnja čamcem je i jedinstvena prilika da se u prolazu baci pogled i u unutrašnjost kuće koje su građene kao sojenice, da se vidi kako živi običan, siromašan svet koji tu generacijama obitava. Prostrt veš koji se suši, decakoja se igraju, obilje zelenila i cveća… sve to ostavlja utisak života koji prosto buja punim intenzitetom.

Ploveća tezga

Prilazi nam čamac snabdeven poput manje samousluge, sa kojeg simpatične Tajlanđanke nude pića, suvenire, ali i druge stvari koje bi mogle biti potrebne onima koji žive na kanalima. Posebnu zanimljivost predstavlja poseta nekoj od "plivajućih pijaca", među kojima je najpoznatija Damnern saduak. Robu sa čamaca prodaju seljanke sa slamnatim šeširima, samo dva sata ujutru, i da bi se tamo stiglo, treba dobro poraniti i krenuti iz Bangkoka pre zore.

Obilazak glavnog grada Tajlanda ne bi bio potpun bez kupovine, jer je on poznat i kao mesto u kojem može da se nađe sve što se da zamisliti, i to po cenama koje su pristupačne svakom džepu. Ogromne pijace prepune su svega i svačega, poput poznatog Pratunama, gde se najviše prodaje tekstil, u stotinama radnjica nalik lavirintu. Tajlandska svila je veoma cenjena i mada je jedno vreme bila potisnuta svilom iz Kine i Japana, danas je njena proizvodnja obnovljena, a tražnja ogromna.

Praznik za stomak i oči

Tu je i obilje ogromnih, modernih robnih kuća, "šoping molova". Onaj na trgu Sijam je centralni deo komercijalnog srca grada, a izgleda poput kakve futurističke vizije: automobilski saobraćaj se odvija na nivou zemlje, a brzi, "nebeski" metro, juri negde iznad glava, na gornjim nivoima podignutim na ogromnim betonskim stubovima koji dostižu visinu višespratnica.

Četvrt Patpong

Za one koji vole noćnu kupovinu tu je Patpong, četvrt koja dodatno pruža i mogućnost posete nekim od bezbrojnih barova sa najbizarnijim šou programima. Obnažene lepotice koje igraju uz šipke jasno pokazuju o kakvim se vrstama zabava radi, a po njima je Bangkok poznat u svetu.

I hrana čini posetu Tajlandu neponovljivom. Osim preobilnih samouslužnih stolova po hotelima, koji nude izobilje lokalne, ali i ostale azijske hrane, tu je i neverovatan broj restorana gde se jela mogu naći po pristupačnim cenama. Ne treba zanemariti ni obilnu uličnu ponudu: na ulicama se ovde kuva, prži i konzumira ogromna količina hrane, pa šetnja gradom najčešće podrazumeva i upijanje najrazličitijih mirisa koji neprestano golicaju nozdrve.

Tajlandska hrana

Tajlandska kuhinja je vrlo popularna svuda u svetu, jer je ukusna, jednostavna i zdrava, obiluje ribom i plodovima mora. Zapravo je mešavina nekoliko azijskih kuhinja, poput kineske ili indijske, ali uz uticaje i evropskih – recimo portugalske.

Nekadašnja tradicionalna hrana na Tajlandu sastojala se najčešće od ribe, sveže ili sušene, pomešane sa povrćem ili pirinčem, uz nekoliko začina, a omiljene su ljute paprike, kako se ovde nazivaju crvene ili zelene male i izuzetno ljute papričice. Naravno, varijacije ovakve hrane su mogle su mogle biti različite, od najjednostavnijih i najsiromašnijih, pa sve do kraljevske kuhinje gde se povrće secka u specijalne oblike ili vodi strogo računa o kombinaciji boja. Tako svaki obrok postaje slavlje za stomak i oči.
Dimitrije Stanković
Politika MAGAZIN 549 – 06.04.2008.

Нема коментара:

Постави коментар