10 јул 2009

ANTALIJA

BISER TURSKE RIVIJERE

Ušuškana u podnožju visokih planina, obala neodoljivo podseća na dalmatinsku. Moderni deo grada liči na zapadnjački šoping mol, a u staroj čaršiji vas opija miris cimeta i voćnih čajeva

"Deo sveta gde zemlja dodiruje raj", bile su reči pergamskog kralja Atalosa II, osni­vača Antalije – jednog od najlepših gradova na Mediteranu. Po legendi kralj se u potrazi za najlepšim mestom na svetu zaustavio baš na tom delu turske obale i u II veku pre nove ere osnovao grad. Prvobitni naziv bio je Attaleia.

Mapa lokacije Antalije

Oblast Antalije naziva se turska rivijera, a sam grad sa pravom nosi ime "biser turske rivijere". Sa preko 300 sunčanih dana u godini, svetlucavo tirkiznim morem i smaragdnozelenim borovim šumama u podnožju visokih planina, rivijera Antalije neodoljivo podseća na dalmatinsku obalu. Zalazak sunca se spektakularno odbija o kupole Hadrijanove kapije, drevnog antičkog lokaliteta koji uz autentični anfitetar u mestašcu Sideu svedoči o kul­turi koja je začela konture moderne civ­ilizacije. Arheološki muzej u samom cen­tru Antalije turistima otkriva burnu i raskošnu istoriju Mediterana.

U nepreglednoj liniji susreta mora sa obalom smeštena je plaža Lara dugačka 8 kilometara. Na njoj su uobičajeni turniri u odbojci na pesku, pripreme za jedriličarske regate ili atraktivni paraglajding uzleti pomoću glisera i manjih motornih čamaca. U časovima predaha od uzbudljivih vodenih sportova, turisti se mogu svakovrsno ponoviti u modernim tržnim centrima i u nekoj od čajdžinica probati lokalne specijalitete – okrepljujuće čajeve u kombinaciji sa sutlijašem začinjenim cimetom.

Antalija, panorama grada

Grad čine dva dela: savremeni, sa širokim bulevarima, tržnim centrima, kao i mogućnostima za noćni provod, i stari deo grada – Kaleiči, podignut oko stare luke u kome su uličice uske, nižu se stare kuće i zanatske radnje. One nisu samo primeri pređašnje arhitekture, već odaju način života i običaje stare Antalije.

Kaleiči, stari deo grada oko luke

Žurke sa gusarima

U večernjim časovima klubovi i diskoteke pružaju gostoprimstvo uglavnom strancima željnim ludog provoda. Posebno se izdvajaju tematske zabave i maskenbali u kojima posetioci menjaju svoj identitet i u nekoliko sati postaju junaci gusarskih obračuna ili urnebesnog preterivanja svetskog džet-seta.

Noćni život po klubovima i barovima

Dešava se da je grad u ranim jutarnjim časovima pun kostimiranih veselih mladih ljudi koji sa tek stečenim uspomenama ulaze u dilemi da li krenuti na počinak ili produžiti pravo na plažu. S druge strane, Antalija je perfektno mesto za porodični odmor jer sadržaji za najmlađe podsećaju na diznilend na vodi. Mališani će se u brojnim akrobacijama u akvaparkovima spektakularno provesti i, što je najvažnije za roditelje, umoriti.
A. Nikolić
BLIC Panorama 76 – 25.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар