07 јул 2009

ALANJA

KUPANJE SA KLEOPATROM

Alanju, kao i ostala turska mesta, odlikuju odlični hoteli sa izuzetnom uslugom. Grad ima sve – od bogatog istorijskog nasleđa, do brojnih trgovina, kafića, restorana, noćnih klubova

Gradić Alanja na jugoistoku Turske podno planine Taurus, a nadomak velike Antalije, bila je rimska, vizantijska, seldžučka, osmanlijska, gusarska i ko zna čija sve utvrda.

Danas je to pak moderno tursko letovalište sa beskrajno dugim šljunkovitim plažama, veoma toplim morem, mnoštvom hotela i odličnim provodom. Ipak, zahvaljujući rasko­šnoj istoriji, ovo i kod Srba sve popu­larnije letovalište nudi i nešto više od svakidašnjeg odmora.

Mapa lokacije Alanje

Nekad je Alanja bila Božija

Alanja je u antičko vreme bila po­morska baza poznata pod imenom Coracesium. Grad je osnovan još u IV veku p.n.e, a za vreme vladavine Seldžuka ovaj grad menja ime u Alainye ili Božija. Ipak, nije Alanja ostala Božija. Početkom prošlog ve­ka, otac svih Turaka Mustafa Kemal Ataturk (koji baš kao i u ostalim tu­rskim gradovima, mestima i selima u centru ima dva spomenika i "sve­ga" jedan muzej), dodao je gradu slovo "n" (u originalu se piše Alan­ya), samo da bi uklonio prizvuk religioznosti iz imena grada.

Međutim, osvajanje Seldžuka i godina 1226. veoma su važne za Alanju. Tada su, po naređenju sul­tana Kejkubada, izgrađene Crvena kula i Kale, jedna od najimpozantni­jili tvrđava u ovom dtelu Mediterana, dugačka 7 kilo­metara i sa preko 100 kula koje su danas zaštitni znak Alanje i, narav­no, mesta koje turisti ne zaobilaze. U Crvenoj kuli nalazi se Etnografski muzej, a centralni deo tvrđave zau­zima poznata Sulejmanova džamija.

Crvena kula

Tu je naravno i zabava za turiste – u okviru tvrđave nalazi se originalno uređen prostor gde se održavaju tra­dicionalne turske večeri sa trbušnim plesačicama. Pored Sulejmanove palate nalazi se poznata crkva iz XI veka – Crkva svetog Jovana koja je izuzetno očuvana.

Pećina koja plače

Stari deo Alanje nalazi se na rtu u čijem je središtu pećina Damlataš (u prevodu: kamen koji kaplje ili, slobodnije, plače) sa višebojnim stalaktitima i stalagmitima. Zbog vlage koja je viša od 80 odsto u njoj se leče astmatičari i bronhitičari.

Pećina Damlataš

U blizini se nalaze još tri pitoreskne pećine: fosforna (sa svetlucavim stenama omiljena je meta ronilaca), gusarska (neki je zovu i devojačka zbog toga što su gusari u njoj držali robinje) i ljubavna pećina. Ona je još jedna od atrakcija Alanje jer ima ulaz na jednom kraju rta, a izlaz je na drugom, odnosno moguć je pro­laz kroz tunel dug oko 45 metara. Potom sledi skok u penušave talase sa desetak metara visine. Prilaz pećinama je moguć samo sa mora, najbolje manjim čamcem koji može da se zavuče u unutrašnjost rta.

Kleopatrina plaža

U blizini je i najčuvenija – Kleopa­trina plaža. Istorija veli da je 34. go­dine pre nove ere Marko Antonije svojoj velikoj ljubavi, egipatskoj kra­Ijici Kleopatri poklonio deo Kilikije (čija morska kapija je bio Korakesi­jum, kako se nekad zvala Alanja), a legenda kaže da je Marko na plažu dovukao tone sitnog peska kako bi njegova voljena uživala u blagodeti­ma kupanja. Danas su na toj, sada veoma dugačkoj plaži, desetine luk­stiznili hotela.

Akvaparkovi i antički gradovi

Alanju kao i ostala turska mesta odlikuju odlični hoteli sa izuzetnom uslugom kako u gradu tako i u oko­lini. Grad ima sve – od beskrajnih ni­zova trgovina, kafića, restorana, no­ćnih klubova, do skrivenih turskih kafana u koje uglavnom zalaze sa­mo Turci. Ipak, svaki zalutali turista biće zatečen sjajnom atmosferom koja je podosta nalik našoj kafan­skoj i činjenicom da na prve takto­ve lokalne tradicionalne muzike gosti ustaju i igraju do zore.

Antički grad Myra – grobnice

A u okolini, uz, sada već standar­dne (vrhunske!) akvaparkove, ha­mame, izlete "gusarskim" drvenim brodovima, safari džipovima, spla­varenje i slično, nalaze se brojna arheološka nalazišta. Tu su Kilikija, Pamfilija, Likija, Pisidija... Popula­ran je izlet Perge (ostaci jednog od najstarijih antičkih gradova) – Ase­nidos (antičko pozorište u kome se danas održavaju koncerti klasične muzike) – Side (gde se nalaze ostaci Apolonovog hrama) te i tura Keokva-Derme-Crkva svetog Nikole, po­topljeni grad i antički grad Myra.

Iako u ovom delu Turske kiša leti gotovo nikad ne pada, oblast nije si­romašna vodom, pa čak ni vodopa­dima, gotovo svaka reka koja polazi sa Taurusa ih ima i svi su, naravno, lepi. Na okolnim, dobro navodnja­vanim poljima, vide se gusto posa­đena stabla banana, pomorandži i drugih, kako egzotičnih, tako i na­ma poznatih sadnica.
(R.K.)
Press Kofer 54 – 02.07.2008.

Нема коментара:

Постави коментар