13 септембар 2011

KAPRUN

U SENCI MOĆNOG GLEČERA

Malo mesto u pokrajini Salcburg je veliki letnji i zimski turistički centar Austrije, a njegovu atraktivnu ponudu dopunjuju gorostasni lednik Kicštajnhorn i obližnje čarobno jezero Cel

U Alpima ima mnogo prelepih zimovališta i poznatih skijaških centara, a svako od njih ima neku osobenost koja ga razlikuje od drugih. Posetioci se opredeljuju za boravak u nekom od njih na osnovu svojih afiniteta, skijaških mogućnosti, priča prijatelja i poznanika, turističke ponude, prirodnih lepota, opremljenosti zimskog centra i kvaliteta usluge, ali pritom ne zanemaruju cene smeštaja, ski-pasa i prevoza. Ipak, na kraju odluči neka sitnica ili podatak koji naizgled i nije toliko bitan za lep odmor na snegu.

Mapa lokacije Kapruna

Zato svi alpski gradići itekako brinu o svakoj sitnici, a po mišljenju brojnih skijaša, iskusnih majstora i ljudi koji se načinili tek prve korake na smučkama, posebno se izdvaja Kaprun, jer svake godine priređuje svojim gostima nešto novo i kvalitetnije.

Kaprun je malo mesto u austrijskoj pokrajini Salcburg i veliki centar letnjeg i zimskog turizma ove alpske države. Prosto je ušuškano na obodu istoimene doline, podno padina razuđenog planinskog masiva, a senka moćnog i atraktivnog glečera Kicštajnhorna, čiji vrh para nebo na 3.203 metra, brzo pretvara dan u noć i zamagli odsjaj sunca skoro u trenu. Istočno od Kapruna je jezero Cel, udaljeno nešto više od četiri kilometra, pravo čudo od prirode i njenih stvaralačkih mogućnosti, posebno kada se površina smrzne a led postane ogromna pista za klizanje i prkošenje silama gravitacije.

Osim toga, zaleđeno jezero se koristi i za organizovanje automobilskih i konjičkih trka, a to su prizori koji se ne mogu da vide baš tako često.

Panorama Kapruna

"Šminkerski" ili "šmekerski" gradić

U "šminkerskom" ili "šmekerskom" gradiću, kako Kaprun karakterišu mladi gosti, simpatične gorske kuće su zbijene jedna uz drugu, ne dozvoljavajući niskim temperaturama da ohlade toplinu i gostoprimljivost ovdašnjih stanovnika. Mestom dominira stari zamak Kaprun i govori o burnoj istoriji oblasti Pincgau, a prošlost i sadašnjost se ukršataju malo dalje, na zapadnim obroncima, gde se nalazi velika hidrocentrala, pravi podvig građevinskog umeća i važan objekat energetskog sistema Austrije. Uz srednji deo jezera, sedam kilometra od Kapruna, nalazi se drugi poznati turistički centar ovog kraja – Cel am Ze, a oni su toliko bliski da se njihova imena često povezuju, stvarajući jedan pojam.

Jezero Cel

Boravak u Kaprunu nije jeftin, bar za većinu naših ljudi, kao uostalom ni u drugim alpskim mestima, ali on pruža sve što gostu treba za nezaboravan odmor. Leti se ovde može da kupa, igra golf, vozi bicikl, uživa u bajkovitim panoramama, pentra po visovima, jure divokoze i bere raznobojno gorsko cveće. Kupanje je moguće i zimi u nekom hotelskom bazenu, ali to nije ono što gosta opredeljuje da dođe u Kaprun, već tereni za skijanje i vožnju snouborda, a oni se nalaze na ogromnom prostranstvu i podeljena su u tri parka: Glečer, Ajs i Central. Najlepše staze počinju od prevoja Maiskogel, sa 1.875 metara nadmorske visine, a ko hoće nebu pod oblake, odlazi na sam lednik, do najviše tačke – stanice Gipfel i 3.029 metara.

Kaprun

Ski-liftovi, žičare, uspinjače i gondole prevoze putnike i do najudaljenijih krajeva ovog centra, dok se do početnih stanica dolazi ski- busevima iz samog Kapruna, a to zadovoljstvo dnevno odraslu osobu košta oko 34, ili 161 evro za šest dana, s tim što karta obuhvata i skijanje u centru Cel am Ze. Za one koji koji se umore, žele da pocrne na suncu, uživaju u pogledu, malo se osveže ili jednostavno – lenčare, tu su dobri restorani. Na najvišoj tački je "Bela Vista", nešto niže je "Glečermule", u Alpskom centru su "Big epl", "Skilajn" i "Parasol", a na polazištu gondola su "Kic 900" i "Hojlalm".

U gornjim delovima sneg četiri metra

Moćni i atraktivni glečer Kicštajnhorn

U dolini često nema snega, ili ga ima veoma malo, iako temperatura bude ispod nule na Celzijusovom termometru. Ali, zimi ga uvek ima već iznad 1.200 metara nadmorske visine, a pogotovo na padinama glečera, gde se može da skija preko cele godine.

Skijaški tereni

Na gornjim delovima delovima staza snežni pokrivač može da bude i četiri metra, pri dnu je uvek više od jednog metra, a na najnižim kotama su snežni topovi – za svaki slučaj. Međutim, obilje snega nije uvek garancija za dobro skijanje, jer se vremenske prilike često menjaju, pogotovo na glečeru, gde iznenada može da fijukne mećava, pa da brzo obavije i sve druge terene. Onda nema druge nego da se vreme provede u hotelu ili u nekom od ne baš brojnih ugostiteljskih objekata u samom mestu.

Hotel Zonblik

Hoteli su luksuzni, lepo uređeni, usluga je na najvišem nivou, a sve to prate i odgovarajuće cene. U hotelima sa četiri zvezdice, kao što su "Zonblik", "Kaprunerhof", "Rudolfshof", "Falkenštajn" i "Orgler", noćenje i doručak u dvokrevetnoj sobi koštaju od 74 do 129 evra po osobi. Cene u hotelima sa tri i dve zvezdice su niže za dvadesetak procenata u proseku, ali se u njima teško može da nađe mesto, jer ne mogu da ugoste mnogo ljudi. Međutim, broj zvezdica baš i nije najvažnija odrednica za troškove smeštaja, jer, naprimer, u pansionu "Austrija", sa dve zvezdice, sedam noćenja koštaju 630 evra, a kraći boravak ne postoji u ponudi. Dakle, za posetu slikovitom Kaprunu treba dosta para.
Srećko Pašić
HORIZONT 12/06

Нема коментара:

Постави коментар