13 септембар 2011

BALI

OSTRVO BOGOVA

Кad na Baliju pažljivo pogledaš oko sebe, shvatiš da si pronašao ostrvo bogova, neobičnu destinaciju koja garantuje iznenađenja i uživanciju. Bali je slika sa razglednice. Šareni zmajevi koji ukrašavaju nebo. Bali je mešavina mistike, religije, zabave i egzotike

Postoji nekoliko vrsta usluga, ova na Baliju bi se mogla svrstati u telepatsku. Bali je ostrvo sa reputacijom, "ostrvo bogova", kako ga nazivaju, jedno od najlepših turističkih destinacija u Aziji. Nije onda ni čudno što ga godišnje poseti oko milion turista iz celog sveta.

Mapa ostrva Bali

Bali se nalazi između ostrva java i Lombok i jedno je od 17.000 ostrva koja čine Indoneziju. Najzanimljivije turističko mesto je malo selo Kuta, koje je sedamdesetih godina postalo pravi turistički hit poznat po peščanim plažama, belom pesku, fenomenalnom zalasku sunca i sjajnom mestu za surfere iz čitavog sveta.

Nusa Dua je na istočnoj obali, gde su smešteni hoteli koji izgledaju kao savršeno mesto za sreću. Ekstravagantna lepota Balija osvojila je maštu sveta 1930. godine, kad ga je posetilo nekoliko holandskih avanturista, umetnika i predstavnika svetskog džet-seta, koji su tih godina putovali isključivo brodovima.

Bog je svuda

Nusa Dua, plaža

Balinežani veruju da je bog svuda oko njih. Veoma su religiozni, tako da se tri puta na dan mole. Na ostrvu ima nekoliko hiljada hramova, a svako u svom domu ima mali hram, mali molitvenik. Kako bi umilostivili boga, prinose mu darove svakog dana. Darovi su obično voće, keks, cveće, cigarete, pare i mirišljavi štapići koji su stavljeni u pletene korpice. Njih ima svuda, na svakom koraku, ispred prodavnica, na ulici, tako da pažljivo morate gledati gde stajete. Te darove iznose žene, ali to nikako ne smeju da rade dok imaju menstruaciju, jer se smatra da je žena tada prljava i nije dostojna da dođe pred Boga.

Ekstravagantna lepota

Bali ima oko tri miliona stanovnika, dok u glavnom gradu Denpasaru živi oko 250.000 ljudi. San svakog stanovnika je da ima kuću, ali je većina jako siromašna, tako da veliki deo života skuplja pare za kuću, sahranu, za bilo šta što se ovde smatra luksuzom, a na Zapadu je sastavni deo života. Imaju za nas čudne običaje, recimo ritual turpijanja zuba devojkama sa prvom menstruacijom, a muškarcima kada počinju da mutiraju.

Nepoznati umetnik radi duborez i figure od drveta

Život na Baliju je organizovan po selima i farmama. Čak su i zanati raspoređeni po selima, tako da postoji selo gde se pravi isključivo nakit, selo u kojem se samo slika, radi duborez i figure od drveta, od kamena, selo u kome se radi batik…

Figure na vratima, detalj

Selo Kamasan je sinonim tradicionalnog slikanja na Baliju. Duborez u kamenu je najviše korišćen za dekoraciju i ukrašavanje hramova. Postoji razlika u dekorisanju hramova i privatnih kuća. Svaki ulaz u dvorište hrama ili kuće predstavlja liniju između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta i na vratima se nalaze najinteresantnije statue.

Batubulan je po ovim umetničkim delima najpoznatije selo. Zakonom je zabranjeno sa ostrva iznositi figure koje su stare preko 500 godina, ali sve ono što vidite najčešće nije baš toliko staro, tako da sve možete kupiti, samo je problem preneti ih kući, zato što su to statue teške preko 100 kilograma.

Pirinač na sto načina

Balinežanska hrana

Hrana je, kao i sve na Baliju, puna kontrasta. Kao što postoje muške i ženske školjke (ženske su lepše i jednostavnije!) dobro i loše, noć i dan, plima i oseka, tako postoji i obična dnevna hrana i festivalska hrana, posvećena bogovima. Dnevna hrana je bazirana na pirinču, sa povrćem, malo mesa i ribe, sa najrazličitijim začinima. Pirinač sa povrćem se kuva pre podne i ostavlja se u kuhinji, za porodicu, da se uzme kad god se ogladni.

Balinežani obično jedu dva puta dnevno, sa nekoliko užina u toku dana. Kad se hrana priprema za svečanosti, onda se to radi veoma detaljno. Često su jela dekorisana i jedu se u društvu. Hrana koju pripremaju po restoranima za turiste nije onakva kakvi jedu sami Balinežani. Naravno, pirinač se služi za doručak, ručak i večeru, ali postoje finese i začini koji ovu kuhinju čine posebnom.

Saznanja kako drugi ljudi žive otvaraju nam nove vidike, gledamo život drugačijim očima. Lepota se nalazi u različitosti, u otkrivanju tuđih posebnosti.

Kućni Buda za trljanje stomaka

Balinežani ne znaju gde je Srbija. Ne znaju ni gde su ostale zemlje, jer su toliko siromašni da se dešava da dalje od Balija ništa u životu ne vide. Čak ni obližnja ostrva. Prosečna plata je 50 dolara, što turista potroši za jednu noć. Na Baliju, gotovo sve šta vidite možete kupiti, jedini problem predstavlja transport. Svi stanovnici ovog dalekog ostrva imaju u kući malog Budu i svaki dan mu trljaju stomak i govore: "Više para, više para"!

Nikako nemoj

Zbog jake plime i oseke, ne plivaj izvan označenog dela. Ne dodiruj glavu ljudima, to je u hindu religiji veoma uvredljivo. Ne ulazi u hram dok imaš menstruaciju. Ne zaboravi da gledaš i slušaš kad prelaziš ulicu. Ne unosi i ne uživaj bilo koju drogu, za to je predviđena smrtna kazna.

Obavezno

Budi pažljiv sa ljutom hranom, jer se njihovo poimanje ljutog i malo ljutog mnogo razlikuje od našeg. Pazi da ne staneš na darove za bogove, ima ih svuda na ulici. Cenkaj se prilikom kupovine.
Jelena Ranković
Stil magazin 2 – 22.01.2007.

Нема коментара:

Постави коментар