13 јануар 2010

MAURICIJUS

LUKSUZ I ISTORIJA

Mauricijus je fascinantan svet u malom, parče raja. Već njegovo spominjanje u svest priziva slike tropskog luksuza i zapanjujuće ekstravagancije

I dok su mnoge tropske destinacije čuvene po tirkizno plavom moru, belim peščanim plažama i luksuznim hotelima, Mauricijus nije samo to. Pruža, čak, toliko mogućnosti da je ponekad teško odlučiti se. Na ostrvu se nalaze brojna istorijska nalazišta, a kulturna raznovrsnost i geografske različitosti pružaju neograničene mogućnosti naročito turistima kojima puko izležavanje na plaži nije presudno.

Mapa i lokacije Mauricijusa

Mauricijus se prvi put pominje još u X veku kada su ga otkrili Arapi. Portugalski mornari iskrcali su se na, tada još nenaseljeno, ostrvo 1507. Međutim, kada su se tri broda Holandske flote 1598. baš tu nasukala, nazvali su ga Mauricijus u čast princa Morisa od Nasaua, a prvi doseljenici iz Holandije stigli su 1638.

Mauricijus – tropski raj

Ipak, zbog klime sa brojnim ciklonima napustili su ga nekoliko decenija kasnije.

Unutrašnjost Mauricijusa je prilično neravna

Francuzi koji su već kontrolisali susedni Reunion, tu su videli svoju priliku, prisvojili mauricijus i preimenovali ga u Ostrvo Francuske. Pod njihovom vlašću ostrvo je doživelo procvat naročito u prouizvodnji šećera. Britanci su nasledili Francuze posle pobede u napoleonovim ratovima.

Port Luis – glavni grad Mauricijusa

Od 1968. godine Mauricijus je nezavisna država. Danas je ovo ostrvo najrazvijenije u arhipelagu, a glavni grad Port Luis najbogatiji u celoj Africi.

Curepipe

Drugi po veličini grad na Mauricijusu najčuveniji je po kišama i šopingu. Nalazi se u unutrašnjosti i na visini (550 metara nadmorske visine). Temperature su znatno prijatnije nego u priobalju, ali je često oblačno.

Zbog vlažne klime zgrade imaju pomalo plesnivu patinu. Kiša pada tokom cele godine bez ikakve najave. Stanovnici Mauricijusa kažu da Curepipe ima dve sezone: malu sezonu velikih kiša i veliku sezonu malih kiša.

Pamplemousses

Botanička bašta

Ovde se nalaze čuvene botaničke bašte, sa brojnim biljnim endemskim vrstama. Najpoznatiji su svakako džinovski lokvanji (victoria amazonica), ali i različite vrste palmi.

Jedna od najinteresantnijih palmi je talipot koja, navodno, cveta svakih 60 godina, posle čega umrie.

Kornjača

Ova oaza je i dom jelena i kornjača.

Tamarin

Prijatan kraj sveta. I pored divnih plaža ništa od njega ne oliči manje na more. Ovde se dolazi zbog surfovanja (od maja do septembra), ali i pored toga deluje kao zaboravljeni grad. Najpoznatija zgrada je Shree Sathya Saj Semelan Centre, obojena u jarku ružičastu i narandžastu boju. Tamarin je okružen najsuvljom zemljom na celom ostrvu, a glavna industrijska grana je proizvodnja soli.

Chamarel

Ustalasani krajolik različitih i kontrastnih boja i senki plave, zelene, crvene i žute kao rezultat erozija vulkanskog pepela. Vodopadi Chamarel u neverovatnoj bogatoj flori čudesno su lepi.

Ganga Talao

Veliki basen sa dva prirodna jezera. Ovo je takođe i značajno mesto za hindu hodočasnike naročito tokom festivala Maha Shivaratri posvećenog bogu Šivi. U jezeru žive gigantske jegulje, a šetnja do vrha planine preporučuje se zbog čudesnog pogleda.

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant

Vidljiv sa južnog dela ostrva, Le Morne Brabant (556 m) je stena po kojoj je celo poluostrvo dobila ime. Četiri kilometra divnih plaža, gotovo nenaseljeno (osim turista), poluostrvo je sasvim poseban deo ostrva. Prema predanjima, u XIX veku su ovde došli robovi uspaničeni kada su videli vojnike. Iako je ropstvo bilo ukinuto oni su, uplašeni da će ih vojska ponovo porobiti, izvršili masovno samoubistvo skačući sa stene pravo u smrt. Iako ne postoje istorijski dokazi za to, to je podsetinik za brutalnu istoriju ostrva.
M.J.G.
Press Kofer – 02.12.2009.

Нема коментара:

Постави коментар