09 јул 2009

VELIKA BRITANIJA

KO SE BOJI DUHA JOŠ…

Najnovija evropska atrakcija su ukleti zamkovi koji su dom brojnih utvara – gnevnih, ali i prijateljski raspoloženih

Sećate li se kako je mrak bio strašan kada ste bili mali? Verovali ste u vile i veštice, babaroge i duhove, ali onda ste odrasli i prestali o tome da razmišljate. Ako že­lite opet da doživite uzbuđenje pome­šano sa strepnjom da li će nešto iz mraka da vas ščepa, možete da posetite uklete zamkove!

Mapa i lokacija Velike Britanije

Mračne legende i mitovi prate mnoga utvrđenja, koja su svojevremeno bila mesta jezivih ubi­stava. U pređa­šnjim vekovima zverska mučenja i zlostavljanja bila su uobičajena praksa kada je reč o zarobljenicima. A i mno­gi gnusni zločini bogatih lordo­va ostali su nekažnjeni. Govori se da su napaćene duše pokoj­nih nesrećnika ostale da proga­njaju svoje krvnike, ali i one na koje slučajno naidu...

Dom plavog dečaka

Dok prilazite Čiligem zamku (Chilligham), smeštenom u du­bokoj unutrašnjosti Engleske, si­gurno će vas impresionirati nje­gove masivne zidine i perfektno uređena bašta. Zamak od XIII ve­ka pripada porodici lordova Grej i uživa reputaciju jednog od na­jstrašnijih mesta na svetu jer ga opsedaju brojni duhovi. Najjezi­viji je Plavi dečak koji se tačno u ponoć pojavljuje u Ružičastoj sobi uz stravičan vrisak pun bo­la i užasa. Ko je bio taj dečak i šta mu se desilo, niko ne zna, ali to­kom restauracije zamka pre više godina u zidu te sobe pronade­ne su kosti dečaka i tragovi pla­ve košulje...

Čiligem zamak

Noću možete da čujete i šu­škanje svilene haljine lejdi Meri Berkili dok traga za svojim su­prugom po zamku, koji je zapra­vo pobegao sa njenom rođenom sestrom. Govori se da Čilige­mom šeta i krvari mučitelj Džon Sedž koji je sa uživanjem ubijao zarobljenike. Ako ste dovoljno hrabri, proverite da li su ove glasine istinite!

Kraljičino poslednje konačište


Londonska kula

Najposećenija lokacija u en­gleskoj prestonici je Londonska kula. Reč je o jednom od najsta­rijih zamkova i zatvora, koji je više od četiri veka bio ozloglašeno mesto u kome su mnogi zatvo­renici krvnički mučeni i ubijani. Njegova nasilna istorija i danas mnoge zgražava, ali i intrigira.

Londonska kula, prikaz pogubljenja lejdi Džejn Grej

Među brojnim duhovima, za ko­je se veruje da šetaju njegovim hodnicima i tamnicama, izdva­ja se Ana Bolen, čuvena žena Henrija VIII koja je obezglavlje­na 1536. godine u Londonskoj kuli. Viđen je i duh lejdi Džejn Grej, rođake Henrija VIII, koja je samo devet dana vladala Engle­skom. Nju je sa vlasti svrgla Me­ri Tudor i pod optužbom za veleizdaju utamničila u Londonskoj kuli, gde su je kasnije i pogubili.

Posetioci prijavljuju da su videli brojne sablasne prizo­re poput zloslutnih kočija bez konja i besnih pasa kraj Salt tornja u kome su članovi kralje­vske porodice držani pred njiho­vo pogubljenje.

Šaljiva domaćica

Hotel "Bal­lygally Castle"

Ako vas put odvede u Severnu Irsku i odsednete u hotelu "Bal­lygally castle" nemojte da se iznenadite ako vam usred noći neko pokuca na vrata i otrči. To je samo duh Lejdi Izabel So koja na taj način voli da se šali sa gostima. Izgradio ga je Džejms So u XVII veku, koji je svoju suprugu Izabel zatočio u kuli u nameri da je izgladni do smrti. Da bi izbegla sporu smrt, Izabel je skočila kroz prozor. Ali, srećom, nije postala opasan duh. Veruje se da noću šeta hodnicima hotela, šuškajući svilenom haljinom.

Sestrinska ljubomora

Ruševine dvorca Berry Pomeroy

Ruševine dvorca Berry Pome­roy lokacija je koju ozbiljni lovci na natprirodne fenomene mora­ju da posete jer se za nju vezuju strašne legende. Po jednoj, noću može da se vidi duh Meri Pome­roj, koju je rođena sestra Eleno­ra zatvorila u kulu i ostavila da umre od gladi. Priče kažu da su sestre bile zaljubljene u istog muškarca, pa je Elenora sestru zatvorila iz ljubomore.
G. Opalić
Press Kofer 49 – 28.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар