09 јул 2009

SICILIJA

DUŠA ITALIJE

Čuvena italijanska gostoljubivost, začinjena veselom atmosferom romantičnih restorana, dobre muzike, vina i neizbežnih kulinarskih specijaliteta, glavni je razlog što se Sicilija i dalje smatra glavnom turističkom destinacijom južne Italije

Sicilija je čuveno ostrvo sunca, gde more, blaga klima i istorijske znamenitosti privlače sve one koji uživaju da odmor provedu u tipičnom mediteranskom ambijentu. Raznolikost Sicilije najviše se ogleda u arhitekturi. Otkrićete grčke hramove i amfiteatre, rimska utvrđenja, jedinstvene crkve i palate i srednjevekovne zamkove. Možete uživati u šetnjama, mnogobrojnim prodavnicama čuvenih italijanskih dizajnera ili u šarenim i bučnim pijacama.

Mapa i lokacija ostrva Sicilija

Najviši vulkan u Evropi

Pogled na vulkan Etna

Sicilija oduvek privlači turiste zbog svog položaja, prirodnih bogatstava, povoljnog podneblja sa toplim prolećima i blagim zimama. Pored uzgajanja agruma, povrća, badema i lešnika, na Siciliji postoji tradicija proizvodnje čokolade.

Najviši vulkan u Evropi, vulkan Etna uzdiže se na visini od 3.000 metara nadmorske visine, a brojni turisti se penju na vrh da bi uživali u pogledu koji seže po celom ostrvu.

Taormina

Jedno od najpoznatijih letovališta Taormina nalazi se usred prelepe vulkanske pokrajine. Turistima je poznato po obali, brojnim antičkim spomenicima, ali i po restoranima u kojima možete probati razne domaće kulinarske specijalitete o kojima se toliko priča: razne vrste voća i povrća, riba, plodovi mora, testenine na sve moguće načine i naravno, poznata dobra italijanska vina. Najpoznatija lokalna vina su Corvo di Salapurta, Marsala, Moscato di Pantelleria, Malvasia delle Lipari, Eloro Nero d'Avola, Cerasuolo di Vittoria.

Letojani, promenada

Samo sedam kilometara od Taormine nalazi se Letojani, nekad poznato ribarsko mesto, sada letovalište. Brojni turisti ga posećuju zbog predivnih dugih peščanih plaža, a specifično je po tri kilometra dugoj promenadi punoj restorana i barova…

Palermo

Palermo, panorama grada

Palermo, glavni grad Sicilije, odlikuje se svojom arhitekturom, gradskom bukom i velikom gužvom u saobraćaju. U Palermu ima toliko automobila da se stiče utisak da bi gužve bilo i kada se oni ne bi kretali. Kvalitet vazduha koji udišu stanovnici Palerma je na takvom nivou da je 2000. godine prilikom merenja zagađenosti u Via Roma, jednoj od glavnih ulica grada, izmeren najveći nivo zagađenosti od svih italijanskih gradova.

Najznačajnije istorijske i umetničke vrenosti nalaze se duž ulice Vitorio Emanuele. On je bio državnik, rođen u Palermu, gde se i školovao, a 1917. godine je izabran za premijera italijanske vlade. Posle rata od 1944. do 1946. godine postaje predsednik Skupštine, a za vreme svog rada podario je italijanskom narodu preko 100 pravnih zakona. Gotovo sve glavne ulice u gradovima na Siciliji nose njegovo ime.

Kada ulazite u grad sa južne strane i idete glavnom ulicom, morate proći kroz Novu kapiju (Porta Nuova), veliku kapiju na ulazu u grad.

Palermo, Nova kapija

Današnji izgled datira iz 1583. godine, a sagrađena je u čast dolaska u Palermo Karla V Habzburga, tadašnjeg kralja Sicilije, posle pobede u Tunisu nad Turcima 1535. godine.

Normanska palata, poznata još kao Kraljevska palata, podignuta je na mestu stare građevine iz IX veka u vreme vladavine Arapa i čini jednu celinu sa Novom kapijom.

Palermo, Normanska palata

Sledeći arhitektonski spomenik pred kojim ćete sigurno ostati bez daha, nalazi se samo dve stotine metara od Normanske palate. Katedrala (Duomo) je izgrađena u XII veku, na temeljima stare katedrale, koju podigao sv. Gregor Veliki. Tokom vekova katedrala je pretrpela više izmena.

Palermo, katedrala

U XIV veku dograđena su četiri zvonika, tokom XV i XVI veka dodat je južni i severni trem. U XVIII i krajem XIX veka unutrašnjost katedrale je značajnije izmenjena zahvaljujući arhitekti Ferdinandu Fugi, koji jo daje neoklasičan izgled. On menja i spoljnu konstrukciju, dodajući još jedno bočno krilo i veličanstvenu kupolu.

Okružena ogradom sa skulpturama u baroknom stilu, katedrala ima istorijski znača, jer svedoči o najbitnijim događajima istorije grada, pa i celog ostrva. Govori o smenama vladara, njihovim rođenjima, krunisanju i smrti.

Teatro Massimo (najveći teatar) najznačajnija je operska kuća u Palermu, građena 22 godine. Izgradnja je započeta 1875, a završena 1897. godine.

Palermo, Teatro Massimo

Važi za jedno od najvećih pozorišta u Evropi i zauzima površinu od 7.730 kvadratnih metara. Dekorisali su ga poznati italijanski umetnici tog vremena. Na zavesi je oslikana počasna parada povodom krunisanja normanskog kralja Rodžera. kapacitet pozorišta je 3.200 mesta.

Osim prelepe arhitekture i značajnih građevina, mnogobrojnih muzeja i galerija, obavezno posetite botaničku baštu i park Julija, koji je njen sastavni deo. Ovde ćete imati priliku da se malo odmorite i uživate u prekrasnom i neobičnom velikom rastinju, lepim fontanama i neizbežnim skulpturama.

Raj za gurmane

Ako ste ogladneli od šetnje, Palermo je grad sa odličnim restoranima, koji će vam ponuditi najbolje italijanske specijalitete. Italijani su veliki gurmani, iznenađujuće je koliko mogu da pojedu, zato se dobro pripremite.

Pice i razne vrste pasta se služe kao obavezno predjelo uz neizbežni parmezan. Pravilo da je dobar restoran i skup restoran ovde ne važi. Treba znati da su kod njih u restoranima uobičajene napojnice u visini od 10 odsto od iznosa računa.
Milica Prelević
Stil magazin 73 – 19.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар