15 јул 2009

NOVA VAROŠ

NEMA KO LEPOTU DA NAPLATI

Nova Varoš, gradić na obroncima Zlatara, godinama grca u privrednim problemima. Mladi odlaze i ne vraćaju se, putnici prolaze i ne svraćaju, a prirodne lepote su takve da turizam i poljoprivreda mogu da cvetaju

Za većinu savremenih nomada Nova Varoš je samo jedna od brojnih stanica na putu ka moru. Istini za volju, sem nekoliko kaldrmisanih ulica, džamije sa minaretom, par usamljenih platana i jedne benzinske pumpe, malo se šta i može videti. Privreda ne radi, mladih je sve manje, a život u pospanom gradiću na obroncima Zlatara kao da polako zamire.

Mapa lokacije Nove Varoši

Možda bi se usud ove varošice i mogao razumeti da nema njene okoline. Međutim, kada se krivudavim i strmim putem uspete na vrh Zlatara, pogledom obuhvatite pola Srbije i nepregledna prostranstva pašnjaka, proplanaka i borovih šumaraka mnoga pitanja se sama nameću.

Kada zub vremena ostavi trag

Panorama grada

Kažu da je planina Zlatar jedna od najlepših u Srbiji. Dovoljno je samo pogledati to ogromno slikarsko platno, zakačeno negde na horizontu, pa shvatiti koliko je tu boja, mašte i dara. Ima tu i stočnog blaga – od jarića i šarenih krava, do peradi i debelih brava. Ima i prevoja i špilja, i pravog carstva lekovitog bilja. I svega ostalog što odmara oči, opušta nerve i poput pravog melema, za kratko vreme napuni dušu i umorno telo.

Zlatar

Na Zlatar se odavno dolazi zbog vazdušne banje. Ali, ne leče ovde samo ozon i kiseonik. Mnogima pomažu i zlatarski med, sir i kajmak, borovnice i ribizle, a i poneka čašica zlatarske rakije. Koliko je sve ovo čisto i nezagađeno, potvrđuje podatak da se ovde nalazi i jedno od retkih staništa beloglavog supa, ali i nekih drugih ugroženih vrsta životinja.

Nova Varoš, crkva Svete Trojice

Zlatar i okolinu krase i brojne klisure, jezera, pećine, mnoga izletišta i vredni kulturno-istorijski spomenici. Dakle, sve ono što se u poslednje vreme u svetu izuzetno poštuje i ceni. Ali, putnika iz daleka, za sada, nema. Ili ih, barem, nema dovoljno. Razloga je puno, ali je najveći problem nedostatka odgovarajućeg smeštaja. Objekti Zavoda Zlatar i obližnjeg hotela "Panorama" odavno nisu ono što su bili. Vreme je na njima ostavilo traga, pa je i to, verovatno, razlog što je gostiju malo.

Nešto se, ipak, kreće

Ipak, da može biti i drugačije, potvrđuje primer sa obližnjeg Zlatarskog jezera. U Kokinom brodu, desetak kilometara ispred Nove Varoši, na obali jezera nalazi se istoimeni motel. Do pre nekoliko godina ovo je bila samo jedna od brojnih kafana na putu ka moru, ali se promenom vlasnika, promenilo i štošta drugo. Sada je to moderan objekat u kome se može predahnuti, probati nešto od zlatarskih specijaliteta, ili se odmoriti u nekoj od tridesetak soba sa pogledom na jezero. Doduše, dan je bio hladan i vetrovit, ali ni to nije previše uticalo na sve ono što smo videli.

Zlatarsko jezero

Prošli smo, najpre, pored brojnih uvala i taman kad smo pomislili da smo videli najlepšu, već nas sledeća u tome demantuje. Tu su i objekti malobrojnih Robinzona, vikendice i čitava sela koje je voda odvojila od sveta. Inače, jezero je dugačko dvadesetak kilometara, a nastalo je pregrađivanjem reke Uvac, početkom šezdesetih godina prošlog veka. Osim meštana, dolaze ovde i lovci i ribolovci, povremeno se organizuju veslačke regate, ali sve je to daleko od prave iskorišćenosti.

Upravo zbog toga, dok se ne ostvare sve one velike zamisli i projekti u turizmu, valja pohvaliti i podržati napore pojedinaca da nešto i sami preduzmu. Primer porodice Pušičić, vlasnika hotela, ali pre svega entuzijasta i zaljubljenika u rodni kraj, svakako je putokaz i drugima kako se jedna opština može probuditi i kako se odlazak mladih može zaustaviti. Tek tada će Nova Varoš prestati da bude usputna stanica na putu do mora i na turističkoj mapi dobiti mesto koje zaslužuje.
Vlada Arsić
Press magazin 72 – 16.03.2008.

Нема коментара:

Постави коментар