15 јул 2009

LAS VEGAS

VIVA LAS VEGAS

Bez obzira na to da li ste došli da se venčate u nekoj od kapela u Las Vegasu, prisustvujete nadmetanju imitatora Elvisa Prislija ili okušate sreću u kockarnici, ovaj "grad greha" pružiće vam provod koji će vas kupiti za ceo život

Najveći centar kockarskog turizma na svetu i najveći grad u američkoj državi Nevada, smeštej je u središte ogromne pustinje Mohava. Las Vegas je mesto ludog provoda i dobre zabave. Ovaj Sin City (grad greha) dom je preko milion ljudi, a svake godine primi više od 35 miliona u svojim hotelima i kazinima.

Mapa lokacije Las Vegasa

Las Vegas Bulevar

U martu 1931. godine država Nevada legalizovala je kockanje. Las Vegas Bulevar je rođen. Ubrzo, velike zvezde poput Elvisa Prislija i Sinatre postaju obožavaoci ove atrakcije, kockanja. Na samom početku, mafija je dominirala, ali šezdesetih godina njihov uticaj opada i uskoro svi veliki hoteli i kazina odlaze u domen kontrole velikih biznismena. Las Vegas ima 18 od 21 najvećih hotela u svetu.

Šetajući njima, posetioci mogu da vide oblakodere Njujorka i Pariza, kanale Venecije i egipatske piramide, ali i da vide bitke na moru između pirata i Britanaca. I zato su zakup soba i računi u restoranima najveći u zapadnom svetu.

Kockarnice pune para

Las Vegas

Najveći izvor prihoda su, svakako, kockarnice. Svake godine u Las Vegas dođe više od 37 miliona ljudi spremnih da okušaju sreću u blek-džeku, na ruletu ili čuvenim kockarskim aparatima. Prosečni kockarski budžet za jedan dolazak iznosi oko 500 dolara, ali ni ova cena ne sprečava pasionirane kockare da dođu u Grad greha više puta.

Igre na sreću donose Las Vegasu više od 6 milijardi dolara godišnje. Pored toga, još jedan čest razlog za dolazak je jedno od odnih venčanja na koje se mnogi poznati odluče posle čašice-dve. Svadba u Las Vegasu ima sve elemente tradicionalnog američkog venčanja: svečanu povorku, razmenu prstenja i poljubaca…

Venčanje u Las Vegasu

Samo je brže, lakše i jeftinije. I ova industrija donosi velike prihode, sa prosečno 315 venčanja dnevno.

Još jedan izvor prihoda su čuveni lasvegaški šou programi. Bez obzira na to da li je reč o nekoj burleski ili nadmetanju imitatora Elvisa Prislija, publike uvek ima više nego dovoljno. Samim tim i novca.

Čari šopinga

Tržni centar The Desert Passage

Iako je kockanje glavna aktivnost ovog grada, on je, pored toga, i porodična destinacija i zato mu ne manjkaju tematski parkovi, šoping i tereni za sportske aktivnosti. Jedna od dobrih stvari za ljubitelje šopinga je ta da prodavnice u Vegasu imaju nešto duže radno vreme, pa ćete i pored ludog provoda uvek naći vremena za kupovinu.

Tržni centar The Desert Passage, kao što i samo ime kaže, odiše pustinjskom atmosferom i nudi vam najpoznatije svetske robne marke, a ima više od 100 prodavnica. Za one koji uživaju u kupovini krpica tu je The Fashion Show Mall, dok ćete u The Boulevard Mall-u, jednom od najvećih tržnih centara u Vegasu, naći šta god vam padne na pamet. Bez brige, skoro sve prodavnice i veliki šoping-molovi rade do 23 sata.

Zona 51

Zona 51, tabla upozorenja

Okružena kontroverzom i zaverom, ova širom sveta ozloglašena oblast, jedna je od najpoznatijih američkih vazduhoplovnih baza na planeti. Priča o padu letećih tanjira na noćnom zvezdanom nebu magnetski privlače posetioce Istraživačkom centru "Area 51". Neke od aktivnosti za koje se tvrdi da se rade u tajnoj bazi su: čuvanje, istraživanje i eksperimentisanje sa srušenom svemirskom letelicom, kao i proizvodnja letelica zasnovanih na vanzemaljskoj tehnologiji, razvoj energetskog oružja i tehnologija za kontrolu vremena.

Oblast je zaštićena radarskim sistemom i ako se prolaznici suviše približe, okružiće ih naoružani vojnici u crnom, a ponekad i helikopteri. Tura od Las Vegasa do Zone 51 koštaće vas oko 200 dolara.

Veliki kanjon

Veliki kanjon

Veliki kanjon spada među najpopularnije destinacije za kampovanje i alpinizam. Svojom impozantnom veličinom od 466 kilometara dužine i 1.500 metara dubine, on svake godine privlači oko 5 miliona turista. Na samom dnu teče reka Kolorado nudeći vam svoju prozračnu, čistu vodu, kao i uzbudljivi rafting. Imate i mogućnost da posetite farmu jelena, gde vam je dozvoljeno da šetate među njima kao i maženje samih životinja. Udaljen je oko 500 kilometara od Vegasa, ali svakodnevno su vam na raspolaganju autobusi, kao i helikopteri i avioni. Izlazak i zalazak sunca su ovde spektakularni i zaista ih ne treba propustiti.

Takođe, ovaj grad je i dom poznate čokoladne kompanije "Ethel M" pa ćete biti u prilici da posetite fabriku, gledati kako se proizvodi čokolada, od prve faze pa do finalizacije. Naravno, nemojte zaboraviti da se počastite besplatnim čokoladicama.
Milica Prelević
Stil magazin 66 – 31.03.2008.

Нема коментара:

Постави коментар