07 јул 2009

KAŠMIR

JUTRO NA JEZERU DAL

U ovaj deo sveta vas ne vode turističke agencije, a ako želite vodiča, morate da se oslonite na lokalnog. On će vas, imajući u vidu ono što smo doživeli, povesti u avanturu nalik na san

Ako se iz srca Indije, koje toplo kuca u trouglu Nju Delhi – Agra – Džajpur (a dodala bih i Džodpur, grad indigoplave boje), uputite u Kašmir, odsanjaćete najlepši san širom otvorenih očiju. Na taj put, dug 550 kilometara u jednom pravcu kroz planinske masive Himalaja, uputili su se, pomalo avanturistički, slikar, arheolog i lekar, sa željom da vide i dožive Kašmir. Tamo vas ne vode turističke agencije, ni vodiči. Mi smo za tu priliku angažovali, opredelivši se na brzinu pregledajući katalog, i već u ponoć sa vodičem krenuli u nepoznato.

Mapa i lokacija Džamua i Kašmira

Mitraljezi i kontrolni punktovi

Utonuli smo u hladnu noć i pomalo surov i negostoljubiv predeo. Uzan put sa mnogim odronima, stisnut između provalija koje sežu u nedogled i planinskih gromada… Najednom, kao u bajci, u svanuće osmehuju nam se, gotovo prijateljski, snegovi himalajskih obronaka, pokoje procvetalo drvo pored puta, malo stidljivog zeleniša… Otopljavaju naša čula, kao i masala čaj koji pijemo u usputnoj, očigledno na brzinu sklepanoj čajdžinici. Na putu srećemo vojsku sa tenkovima, mitraljezima i kontrolnim punktovima, što upozorava da Kašmir nije najbezbednije područje.

Put dalje zavija, penje se i spušta do skoro isušenih korita himalajskih reka, koja će zažuboriti i svom snagom se sjuriti niz padine za nekoliko nedelja, kada se otope snegovi.

Obronci Himalaja pokriveni snegom

Posle skoro dvanaestočasovne vožnje stižemo u Srinagar, glavni grad Kašmira. Pred nama izranja slika jezera Dal, koje će nam pružati prijatno utočište za vreme našeg boravka u ovom gradu, tačnije na brodu-hotelu, ukrašenom čudesnim rezbarijama.

Srinagar, glavni grad Kašmira

Jezero Dal

Naš ljubazni domaćin Faruk smešta nas u ukusno uređene sobe, čak raskošne. Saloni sa stilskim nameštajem u duborezu, prekrivači i zavese sa kašmirskim vezom, stilizovana, bogato izrezbarena terasa, na kojoj doručkujemo narednih dana uživajući u tišini jezera.

Brodovi-hoteli na jezeru Dal

Dal, čiji mir narušava samo šum vesala, čamaca prepunih cveća, kašmirskih šalova, čaja, začina i vodenog kestena, budi se: izviruju dečje glavice iz čamaca, dok majke žustrim, odmerenim pokretima vesala grabe ka obali. Jedna ruka mi iz čamca pruža narcise. Ja se osmehujem i mašem. Prijatno je u tuđini doživeti neku malu pažnju, dar kao znak prijateljstva.

Jezero Dal

Gondola slična venecijanskoj će nas povesti na plovidbu jezerom. Nailazimo na ploveća ostrva. Malo dalje gnjurci izvode vratolomije tik uz gejzir, koji se lepo vidi iz Mogulskog vrta sa obale.

Ovo jezero je drugo po veličini u Kašmiru, poslo onog u Džamuu. Pored obale džinovsko drvo čenara, endemska vrsta, koje se koristi za izradu brodova jer je izvanredne tvrdoće. Ima ga i u Mogulskim vrtovima, pored izvora sa koga je Indira Gandi dopremala vodu za piće, odakle je pio vodu čak i Džingis-kan.

Konačno krećemo na Himalaje, prema Pahalgamu i dolini reke Lider. Visinu od preko 3.000 metara dobro podnosimo, jer smo se prethodno nekoliko dana adaptirali u mestu privremene rezidencije dalaj-lame (koga smo imali priliku da vidimo pred sam polazak na put).

Dolina reke Lider

Šum reke uspavljuje i uvodi nas u čudesnu harmoniju sa prirodom. Za oko dve do tri nedelje priroda će prenuti iz sna i dolina reke Lider zaodenuće se u zeleno ruho. Sve će dobiti druge obrise. Samo himalajski vrhovi, koje odavno posmatramo, ispresecani glečerima ostaće isti, netaknuti, veličanstveni, skoro nedodirljivi u svojoj lepoti. Kakva li su osećanja preplavila Edmunda Hilarija kada je osvojio ovu planinu? Sa Maunteveresta, kažu, vidi se da je Zemlja okrugla.
Ljiljana Lederer
Politika MAGAZIN 575 – 05.10.2008.

Нема коментара:

Постави коментар