06 јул 2009

GRIJER

ZAMAK, FONDI I MALO FANTASTIKE

U ovo malo švajcarsko mesto turisti stižu zbog čuvenog sira, ali i zbog srednjevekovne tvrđave i neobične galerije holivudskog "oskarovca"

Svaki posetilac koji Švajcarsku ne posećuje samo zbog biznisa, došao je možda zbog najskupljih satova na svetu, čokolade i ukusnih sireva, kakav je i "grijer". On je ime dobio po gradiću i zamku koji se nalaze u podnožju planinskog masiva Jura, na nadmorskoj visini od 810 metara, nedaleko od grada Bila u kantonu Fribur.

Mapa lokacije Grijera

Ovaj istorijski dragulj među zamkovima smešten je na vrhu usamljenog brega na obroncima planinskog venca Moleson. Danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog dela Švajcarske.

Srednjevekovni zamak Grijer u podnožju Molesona

Zamak datira iz srednjeg veka. Heraldički simbol osnivača zamka je ždral (na francuskom le grue), odatle počinje i ime mesta, Grijer (Gruyères). Zamak, oko koga se razvilo selo, osnovao je prvi grof od Grijera 1080. godine, a 19 naslednika je uspevalo da ga zadrži u porodičnom posedu do 1554. godine. U međuvremenu, 1493. godine veliki požar je uništio kompletnu unutrašnjost, samo su zidine ostale netaknute. Poslednji vlasnici iz loze grofa od Grijera obnovili su zamak ali su, zbog velikih troškova obnove, upali u dugove. Grof Mišel, shvativši da neće moći da se izvuče iz duga, ustupio je zamak opštinskim vlastima Fribura i Berna.

Flamanske tapiserije

Bogate porodice iz Ženeve, Bovijeovi i Bajardovi, kupuju posed 1848. godine. Zamak koriste kao letnju rezidenciju u koju dovode brojne umetnike, između ostalih i poznatog francuskog pejzažistu Koroa, čija dela i danas krase neke od prostranih odaja.

Jedna od najvrednijih zbirki flamanskih tapiserija nalazi se u brojnim sobama ovog zamka: u ženskoj, muzičkoj, lovačkoj sobi i trpezariji zidovi su bogato ukrašeni prigodnim scenama u pastelnim tonovima. Ono što posebno zadivljuje posetioce su vitraži sa neizbežnim ždralom.

Trpezarija sa originalnim molerajem iz XIV veka

Sve površine na dvorcu pokrivene su staklom iz doba kada se ono proizvodilo starom tehnikom livenja.

Muzička soba

Ovo svedoči da od postavljanja stakla, posle velikog požara, krajem XV veka, zamak nije bio oštećen nasilnim upadima, ratovima ili vremenskim nepogodama.

Cvetni tepih na krovu zamka

Od 1993. godine kantonalna vlast brine o održavanju i korišćenju zamka. Šetnja selom pruža jedinstven uvid u arhitekturu u rasponu od osam vekova, dok enterijer svedoči o mnogobrojnim stilovima. Posebna atrakcija je vrt oko zamka, uređen u stilu francuskih raskošnih dvorskih vrtova u kojima dominira sezonsko cveće. Čak i u zimskom periodu, kada sneg prekrije ne samo vrhove planina već i samo selo, vrt izmamljuje uzdahe brojnih posetilaca.

Iscelitelji preko telefona

Da zamak i ljupko selo u podnožju nisu ostali uspavani u proškim vremenima svedoči neobična galerija koja se nalazi na prilazu zamku – Međunarodni centar fantastike. Osnovao ga je čuveni švajcarski vajar i slikar nadrealista H. R. Giger, koji je svetsku slavu stekao radom na scenografiji u filmu "Osmi putnik", za šta je 1980. godine dobio najprestižniju holivudsku nagradu – "Oskar". Njegove kreacije su stvorenja nastala čudnovatom mešavinom ljudskih oblika i mašina, čije prisustvo u ovoj sredini starosedeoce ne iznenađuje.

Naime, postoji verovanje da su sela u okolini Grijera sedišta "bele magije". Objašnjenja su brojna, od kojih neka deluju prilično logično. U davna vremena, kada bi sneg prekrio doline ispod planinskih venaca, do sela je bilo teško stići. Bolesnici su bili prepušteni brizi seoskih iscelitelja i poznavalaca tajnih umeća lečenja. Čak i lekari su znali da pozovu iscelitelja u pomoć. To traje i do današnjih dana. Stanovnici ovih krajeva, ali i brojni poštovaoci ovakvog načina lečenja iz inostranstva, zovu telefonom iscelitelje koji mogu "na daljinu" da zaustave krvarenja ili otklone migrenozne napade. Iscelitelji ili nosioci tajni, kako ih neki zovu, bili su u prošlosti proganjani. Sada rade nesmetano, pa ako verujete u alternativne načine lečenja a prejedete se sira u Grijeru, možete da birate između klasičnog lekara ili iscelitelja!

Bratstvo sira

Grijer je bio i ostao seoska sredina. Osnovna delatnost je proizvodnja nadaleko čuvenoh i istoimenog sira, koji kod poznavalaca ovih specijaliteta slovi za kralja svih sireva. Jednom godišnje okupljaju se članovi "Bratstva grijera" koji se tokom ceremonije zaklinju da će proizvoditi sir po vekovima starom receptu. Svake godine u Bratstvo primaju mlade, kako bi tradicija nastavila da živi.

Sir "grijer"

Predsednik Bratstva smatra da je proizvodnja sira sveta stvar i misija koju ne smeju da napuste. Rivalstvo između Švajcaraca i Francuza oko toga ko je zaista tvorac čuvenog "grijera" traje i do današnjih dana. Švajcarci ga prave od nepasterizovanog mleka, dok Francuzi koriste obrano. U stvari, Švajcarci pokušavaju da ime sira zaštite kao što su Francuzi učinili sa "rokforom". Sertifikat i potvrda o mestu porekla bi znatno povećali cenu.

Da bi se dobio kilogram sira potrebno je 10 litara mleka. Za puno zrenje sira potreban je period od 5 meseci do godine dana. Kilogram zrelog sira košta oko 15 švajcarskih franaka ili 720 dinara. Za kvalitetan sir, priznaćete, cena je više nego pristojna. Švajcarska izveze godišnje preko 7.000 tona "grijera".

Zrenje sira "grijer"

Ono što ne smete da propustite ako vas put nanese u Grijer jeste da probate "fondi" u nekom od mnogobrojnih ljupkih restorana, od kojih svaki nudi svoju "tajnu" mešavinu tri do četiri vrsta sira, a "grijer" je, naravno, neizostavni sastojak.

Bajkovito selo sa brojnim hotelima i restoranima

"Fondi" je topljena mešavina sireva u koju se dodaju specijalno belo vino, malo bibera i belog luka. Posuda sa istopljenim sirom se stavlja na postolje sa špiritusnom grejalicom. Jede se tako što se u posudu umaču komadići hleba uz pomoć dugačkih viljušaka. Gost koji tokom gozbe ispusti parče hleba u topli sir mora da plati turu pića za sve prisutne. Uz "fondi" se pije belo vino ili čaj, voda nikako!

Fondi

Ako ste zadovoljni mešavinom sira, osoblje restorana će vam ponuditi da je kupite u specijalnom pakovanju i da ponovite užitak u svom domu. A kad napuštate selo, na samom izlazu je radnja u kojoj obavezno morate da kupite komad "grijera" i podelite uživanje sa prijateljima, sećajući se ovog ljupkog švajcarskog gradića.
Nevena Đonlić
Politika MAGAZIN 576 – 12.10.2008.

Нема коментара:

Постави коментар