14 јул 2009

BUENOS AJRES

GRAD STRASTI I ŠARMA

Jedan od najlepših gradova Južne Amerike Buenos Ajres, glavni grad Argentine, sa svojim širokim avenijama, predivnom arhitekturom i kafićima duž kaldrmisanih uličica deluje prefinjeno i sofisticirano

Buenos Ajres su gradili francuski, španski i italijanski imigranti i Portenosa, kako se lokalno zove, još uvek važi više za evropski nego južnoamerički grad. Nastao je na obali reke La Plate 1570. godine i nazvan je po zaštitniku mornara kao dobar vetar ili buen aire. Grad je bio nerazvijena i zapostavljena kolonija čitavih 200 godina, sve dok Španija nije koncentrisala pažnju na napredak svog Perua.

Mapa Buenos Ajresa

U toku ovog vremena Buenos Ajres postaje centar za krijumčarenje između Južne Amerike i Evrope. Nezadovoljstvo španskom ekonomijom i političkom dominacijom eskalira u Majskoj revoluciji 1810. godine i dovodi do nezavisnosti 1816. godine. Njegovu istoriju od tada odlikuju vojni državni udari i nedostatak političkog rukovodstva, a posledice su bile rastuće neprijateljstvo i nelojalnost vlasti kao i opšte siromaštvo i oskudica, što je vidljivo u prigradskim oblastima.

Ovako burna istorija nije mogla da uguši neukrotivi duh grada koji je sazdan od strasti i šarma.

Kasa Rosada

Jedan od najpoznatijih balkona na svetu, izvan argentinske predsedničke palate, jeste na Kasa Rosadi. Roze zgrada je bila scena mnogih političkih dešavanja, naročito u toku vladavine i režima čuvenih i tragičnih Huana i Evite Peron.

Kasa Rosada

Zgrada u italijanskom stilu, sa drvećem palmi i fontanama ispred, bila je obojena u roze kada je od zgrade pošte pretvorena u predsedničku palatu.

Danas je u zgradi smešten muzej u kom se nalaze neki predsednički umetnički predmeti.

Katedrala Metropolitana


Katedrala Metropolitana

Druge važne zgrade na Plaza de Majo uključuju katedralu Metropolitana u neoklasičnom stilu u kojoj je smeštena grobnica generala Hose de San Martina, heroja koji je oslobodio Argentinu od Španije.

Katedrala je periodično obnavljana i renovirana od stene i kamena iz XVI veka. Sadašnja struktura je konačno kompletirana negde polovinom XIX veka. Unutrašnjost je renovirana i obogaćena pozlaćenim stubovima, tavanicom sa venecijanskim mozaikom, kao i srebrnim oltarom, i sve to u svom izvornom i originalnom obliku.

La Boka

La Boka, najživopisnije naselje Buenos Ajresa

La Boka (rupa) je najživopisnije naselje u Buenos Ajresu, dom fudbalske legende Dijega Maradone i tanga. Raznoliko svetlo obojene niske kućice čine drvenu i metalnu liniju ulica, uključijući i poznatu glavnu ulicu Kaminito, siromašnu oblast punu umetnika, slikara, uličnih izvođača, kantina, kao i tango šoua koji se izvode na otvorenom.

Ovo naselje su podigli italijanski imigranti, od kojih je većina radila na dokovima. Danas je ovo mesto pretrpano turistima koji dolaze da osete veselu atmosferu.

Teatro Kolon

Teatro Kolon

Opera Kolon otvorena je još 1908. godine i druga je po veličini na južnoj hemisferi, odmah posle Opere u Sidneju. Dizajnirao ju je italijanski arhitekta Frančesko Tamburini, a građena je u italijanskom renesansnom stilu sa kapacitetom od 2.500 mesta.

Plaza Dorego

Trg Dorego u San Telmu

Plaza Dorego nalazi se u delu Buenos Ajresa zvanom San Telmo, rodnom mestu tanga. Maleni trg okružen elegantnim kućama ispunjen je starim antikvarnicama i barovima čiji se stolovi prostiru po čitavoj ulici.

Buenos Ajres odlikuje servis efikasnog, opšteg i jeftinog javnog gradskog prevoza, koga čine autobusi i odlična podzemna železnica, Subte. Autobuska mreža pokriva grad i korisna je za neko opšte obilaženje i upoznavanje grada, koje inače može da bude vrlo konfuzno za turistu. Taksisti su na sve strane i relativno jeftini, ali i nebezbedni jer možete naleteti na divlje i nezvanične taksiste. Zbog toga je najbezbednije da pozovete telefonom radio taksi, sa fiksnim cenama i koji umeju da budu jeftiniji nego obični za duže distance. Oni su bolji način od rentiranja automobila za ekskurzije izvan grada ili za dnevne ture po predgrađu.
Milica Prelević
Stil magazin 63 – 10.03.2008.

Нема коментара:

Постави коментар