09 јул 2009

ATINA

SIRTAKI, BUZIKI I JOŠ PONEŠTO…

Prestonica koja je dobila ime po boginji mudrosti spaja svoju antičku istoriju sa modernim ritmom života. Atina, glavni grad Grčke, prepuna je kafića i taverni, ulica, parkova i urbanih ekscentrika, a svakodnevni život tesno je isprepleten sa dalekom prošlošću

Veruje se da je Atina dobila ime kada je boginja mudrosti Atina osvojila grad posle duela sa Posejdonom. Grad je cenjen kao postojbina zapadne civilizacije, bio je dom Sokrata, Platona i Aristotela.

Mapa i lokacija Atine

Sve u Atini je u neraskidivoj vezi sa Akropoljem, 156 metara visokom liticom od krečnjaka, koji kruniše grad. Jasno je vidljiv iz bilo kog dela grada, a beli stubovi Partenona ponosno se izdižu put neba kao simbol ljudske genijalnosti.

Arheološka iskopavanja koja su izvedena na padinama i ravnim terenima skropoljskog uzvišenje dokazala su da je ova velika litica prvi put nastanjena u periodu neolita, pre nekih 6.000 godina.

Pogled na Akropolj

Oni koji dolaze u Atinu prvi put, odmah se upućuju na Akropolj i malo je onih kojima ne zastane dah. Ruine, očuvane do današnjih dana, datiraju iz IV veka.

Akropolj

Sam Akropolj obuhvata četiri građevine: Partenon, Erehtejon, Propileje i hram Atine pobednice. Partenon je, svakako, najveći sačuvani spomenik dorske arhitekture i on je najlepša razglednica Akropolja, sa kog se pruža nezaboravan pogled na ceo grad.

Erehtejon i karijatide

Iza Partenona je drugi hram, Erehtejon, sagrađen 420. godine p.n.e., poznat po svom tremu sa karijatidama. To su figure žena koje služe kao stubovi u hramovima i drugim građevinama, a jedna od legendi kaže da one predstavljaju devojke zarobljene u gradu Karije. Propileji su sagrađeni između 437. i 432. godine p.n.e. i predstavljaju ulaznu kapiju u Akropolj. Tu je i hram Atine sagrađen od belog mermera.

Propileji su, ustvari, ulaz u Akropolj

Partenon

Hram je sagrađen između 447. i 438. godine p.n.e. a potpuno dovršen 432. godine p.n.e. Krase ga mitološke scene rašanja Atine kao i rata između bogova Atine i Posejdona oko imena grada. Partenon su zidale arhitekte Iktin i Kalikrat, a čuveni vajar Fidija, sa svojim učenicima, izradio je sve skulpture kao i kip boginje Atine visok 9 metara.

Partenon je najviše oštećen tokom turske vladavine sredinom XV veka kada su ga Mlečani tokom opsade Atine bombardovali jer je bio korišćen kao magacin za barut.

Partenon

Sledeći primer civilizacijske sebičnosti desio se početkom XIX veka kada je ambasador Engleske u Carigradu lord Eldžin došao da poseti Akropolj. On je ukrcao sve što je mogao u šest brodova i poslao u Englesku. Usput su dva broda potonula, pa se to danas nalazi negde na morskom dnu. Engleski lord je skinuo i karijatide, skulpture mladih sveštenica koje svojim glavama pridržavaju svod Erehtejona, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. Postoji legenda da se noću, kada duva vetar na Akropolju, mogu čuti dozivanja preostalih karijatida za sestrama u Londonu. Uprkos apelima Grčke, Englezi nisu vratili odneto blago.

Sokrat i Platon

Načičkani nizbrdo od Akropolja nalaze se ostaci Agore, antičkog građanskog centra Atine, gde su nekada šetali i razgovarali veliki filozof Sokrat i Platon. Takođe, ova oblast obeležena je ruševinama brojnih antičkih zgrada, uključujući i Dionisov teatar, najstariji teatar na svetu, gde su izvođeni veliki komadi Eshila, Sofokla i Euridipa.

Trg Sintagma i Plaka

Sintagma je srce moderne Atine, a sedište je zgrada Parlamenta, izgrađena 1840. godine.

Smena gardista ispred Parlamenta

Turiste impresioniraju neobično obučeni gardisti ispred palate, koji se smenjuju svakog sata. Trg je centralno mesto za pristup glavnim atrakcijama Atine, naročito Muzeju milje duž Avenije Vasilis Sofijas, koja prolazi pored trga Sintagma. Ovde se mogu videti mnogi muzeji kao što su Benaki i Vizantijski muzej.

Deo starog grada Atine ispod Akropolja je postao mesto sakupljanja putnika i turista, naročito u vrele atinske večeri. Šetanje uskim uličicama Plake, pored antičkih spomenika, vizantijskih crkvi, kuća i palata, kao i primamljivih vinskih taverni, predstavlja sjajnu zabavu.

Statua Zevsa u Olimpiji

Još jedno svetsko čudo bila je statua boga Zevsa – vrhovnog boga starih Grka, u čiju čast su se održavale Olimpijske igre, a nalazila se na prostoru same Olimpije, po kojoj su igre i dobile naziv. U vreme Olimpijskih igara prestajali su ratovi, a atlete iz Male Azije, Sirije, Egipta i sa Sicilije dolazili su da proslave Olimpijadu i obožavaju svog boga nad bogovima Zevsa. Statua se nalazila u samom gradu Olimpiji, na zapadnoj obali današnje Grčke, oko 150 kilometara zapadno od Atine.

Zevsov hram

Računanje vremena kod starih Grka započinje 776. godine p.n.e. kada se veruje da je počelo i održavanje Olimpijskih igara. Ogromni Zevsov hram projektovao je arhitekta Libon 450. godine p.n.e. Usled rastuće moći antičke Grčke, jednostavni hram u dorskom stilu delovao je isuviše obično, pa su potrebne bile krupne izmene na njemu. Rešenje je pronađeno u izgradnji ogromne statue.

Nacionalni park

Pored Zevsovog hrama, u centru grada nalazi se Nacionalni park, koji je podigla kraljica Amalija 1853. godine. Iz carskih vrtova Evrope, ali i celog sveta. prenela je sadnice 100 biljaka i drveća koje i dan-danas stoje, posle skoro 140 godina, u parku. Uz ivicu jednog od većih gradskih bulevara, zaštićena samo tankom ogradom, nalazi se Hadrijanova kapija.
Milica Prelević
Stil magazin 72 – 12.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар