09 јул 2009

ALANJA

PESAK, MORE I BOROVE ŠUME

Na plažama ovog ekskluzivnog letovališta u Antalijskom zalivu turisti se već zadovoljno baškare po ležaljkama, more je dovoljno toplo za kuvanje, a i hotelski bazeni su spremni. Sezona je uveliko počela

Beskrajno duge plaže sa obe strane grada, mnoštvo hotela i izuzetno bogat noćni život, sinonimi su za jedno od ekskluzivnijih letovališta u Antalijskom zalivu – Alanju.

Mapa lokacije Alanje

Ovde se kupala kraljica Kleopatra

Ono što ovaj, ne tako mali primorski grad čini prepoznatljivim mađu brojnim turistima u koji se tokom sezone sjate iz svih krajeva sveta jeste fini beli pesak, tirkiznoplava i prozirna morska voda i lagani talasi koji tokom celog dana zapljuskuju čuvenu Kleopatrinu plažu koja se prostire duž celog centralnog dela Alanje.

Kleopatrina plaža

Za ovu plažu kažu da je jedna od najlepših na turskoj obali, a ime je dobila po egipatskoj kraljici Kleopatri. Legenda kaže da je i plažu, ali i čitavu oblast oko nje, Kleopatra dobila na poklon od rimskog vojskovođe Marka Antonija, kao i da se na ovom delu obale kupala svakodnevno. Prema pričama, čak je postojao i tunel koji je vodio od njenog dvorca direktno do plaže, kuda je ona prolazila svaki put kada bi poželela da pliva.

Druga plaža – Alanjska, počinje sa druge strane kule, ove velelepne građevine, prostire se duž čak 40 kilometara obale, do malog, provincijskog gradića Gazipasa. Ova plaža se još naziva i Kejkubadova, po čuvenom sultanu Aleatinu Kejkubadu koji je Alanju osvojio 1226. godine.

Tvrđava dugačka sedam kilometara

Tvrđava

Najimpozantnije obeležje grada Alanje je tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka, odnosno 1225. godine. Dugačka je sedam kilometara i, sa više od stotinu kula, jedna je od najpoznatijih tvrđava u ovom delu Mediterana. Centralni deo tvrđave zauzima poznata Sulejmanova džamija, jedinstveni primerak otomanske arhitekture. U okviru ovog zdanja nalazi se i originalno uređen prostor gde se održavaju tradicionalne turske večeri sa trbušnim plesačicama i celovečernjim programom, uz tursku muziku i specijalitete.

Pogled sa tvrđave

Sa tvrđave se pruža predivan pogled na panoramu Alanje.

Noćni život

Zahvaljujući izuzetno bogatom noćnom životu, Alanja ne spava do ranih jutarnjih sati. Ukoliko zabavu ne pronađete u nekom od brojnih kafea i klubova, to možete učiniti u gradskoj marini, gde se na jednom mestu nalaze brojne diskoteke od kojih su neke i na tri-četiri sprata. Ulaz je uglavnom slobodan, ali su zato cene pića prilično visoke.

S obzirom na odličnu klimu, u Alanji uvek ima svežeg voća. Ovo podneblje je poznato i po brojnim plantažama takozvanih alanjskih banana koje se gaje i u privatnim dvorištima. Po ukusu, one su skoro iste kao i banane na koje smo mi navikli, ali su znatno manjih dimenzija. U ovom delu Turske gaje se i pomorandže "vašingtonke", koje se isključivo izvoze, a Turci kažu da im je nepoznanica ko je pomorandžama dao baš ovo ime.
L. Gedošević
BLIC Panorama 75 – 18.05.2008.

Нема коментара:

Постави коментар