12 октобар 2011

KRANJSKA GORA

SKI CENTAR NA SAVRŠENOM MESTU

Novu zimsku sezonu otvorićemo nama tako dobro poznatim skijalištem u Sloveniji, omiljenim stecištem školaraca, ali i ozbiljnih, iskusnih skijaša. Kranjska Gora je danas, kao i nekada, jedno od posećenijih mesta za odmor u Sloveniji, a svojom lokacijom privlači ne samo domaće turiste, nego i posetioce iz Evrope i sveta

Neko bi rekao da je lokacija Kranjske Gore jednostavno savršena. Pod snežnim vrhovima Julijskih Alpa, sa jedne strane Italija, sa druge Austrija i sve to u potezu od par kilometara. Kranjska Gora je glavni i najveći grad u Zgornjesavskoj dolini, ali i dobro znani ski centar. Nalazi se na 90 kilometara od Ljubljane.

Mapa Kranjske Gore sa okolinom

Ovaj slovenački gradić nudi brojne mogućnosti za bavljenje zimskim sportovima, od skijanja, snoubordinga, hodanja po ledu i klizanja, kao i veliki broj staza za sve nivoe skijanja. U zimskoj sezoni Kranjska Gora je domaćin nekoliko važnih dešavanja, od kojih je najpoznatiji i najveći svetski šampionat u slalomu i veleslalomu – “Vitranc kup”, koji će se održati sledeće godine u martu. Ako želite da razbijete skijašku svakodnevicu možete da skoknete na kafu ili šoping u susednu Italiju ili Austriju.

Ukoliko planirate zimski odmor, a rado biste otišli do Slovenije i Kranjske Gore, evo putokaza i informacija kako da to što brže, lakše i jeftinije ostvarite.

Od Kranjske Gore nas deli nekih 620 kilometara, a put automobilom vodi preko Zagreba, Ljubljane i Kranja. Putarina od Beograda do Šida iznosi 290 dinara, u Hrvatskoj 93 kune ili oko 12,50 evra, a u Sloveniji 1,70 evro. Od dokumentacije potrebni su vam međunarodna dozvola i zeleni karton, kao i viza Republike Slovenije.

Panorama Kranjske Gore

Autobusom, vozom…

Pošto nema direktnih autobuskih veza iz Beograda, najlakše je da otputujete do Ljubljane i iz nje dalje nastavite ka Kranjskoj Gori. Iz Beograda postoje tri polaska dnevno, u 00.50, 08.00 i 21.00 sat (ne saobraća subotom), a putovanje u proseku traje oko osam sati. Iz Ljubljane ima više polazaka dnevno i putovanje traje oko dva sata. Pošto se satnice polazaka menjaju dnevno detaljnije informacije možete da dobijete na sajtu www.ap-ljubljana.si. Cena autobuske karte od Beograda do Ljubljane u jednom pravcu iznosi 3.090 dinara, a povratna karta je 4.990. Karta u jednom pravcu na relaciji Ljubljana – Kranjska Gora je oko 12 evra.

Skijanje

Konekcija vozom, takođe, nije direktna, tako da putnici ovim vidom transporta mogu da stignu do Ljubljane iz koje se vozom može do Jeseenica i zatim autobusom do Kranjske Gore. Postoje četiri polaska za Ljubljanu iz Beograda, u 06.10, 10.55, 13.30 i 21.55, a voz putuje u proseku oko 10 sati. U Ljubljani se preseda na voz za Jesenice. Vozovi saobraćaju na sat ili sat i po, sve do 21.00 h, a putovanje traje nekih sat vremena. Više informacija o polascima na www.slo-zeleznice.si. Iz Jesenice na svakih sat vremena polazi autobus za Kranjsku Goru, a putovanje traje 30 minuta. Cena povratne karte Beograd-Ljubljana je oko 6.000 dinara ili oko 60 evra; karta u jednom pravcu Ljubljana-Jesenice je 4,45 evra, a cena autobuske karte u jednom pravcu iz Jesenice je oko 3 evra.

…ili avionom

Ako neko voli komfor može avionom do Ljubljane, a zatim preko Kranja, recimo, pravo na skije. Jat je jedina kompanija koja iz Beograda ima direktan let za Ljubljanu, a avion leti od ponedeljka do četvrtka. Poleće u 08.20, stiže u 09.40, a petkom avion poleće u 15.30 i sleće u 16.50 časova na aerodrom Brnik u Ljubljani. Za avionsku kartu treba izdvojiti minimum 79 evra, plus oko 100 evra za aerodromske takse. Od aerodroma imate dve opcije. Prva je odlazak do Ljubljane autobusom, koji polazi na svakih sat vremena i zatim dalje za Kranjsku Goru, a druga mogućnost je da odete autobusom do Kranja i dalje do Kranjske Gore. Cena karte na toj relaciji je 6,63 evra.

Sankanje

Kada konačno stignete u Kranjsku Goru možete da se provozate po gradiću u saonicama i sagledate ga iz malo drugačije perspektive. Drugi vid prevoza, osim vaših skija, verovatno vam neće biti potreban.
Milijana Tomić
Travel magazine 74

Нема коментара:

Постави коментар